Albumo apžvalga. Omerta „Alibi“

Albumo viršelis.
Albumo viršelis.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Oct 16, 2015, 8:26 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 2:24 PM

„Tai kur kas daugiau nei muzika. Tai mano erdvė erdvėje, mano namai ir vienutė“, – šio albumo knygelėje rašo Omerta. Ko jau ko, o ambicijų šiam Lietuvos reperiui tikrai netrūksta. „Alibi“ – net triguba kompaktinė plokštelė. Leidinio su tiek hiphopo muzikos Lietuvos istorijoje tikrai nebuvo, tad su tuo galima sveikinti.

Ir ne tik su tuo. „Alibi“ – titaniškas darbas. Vien muzikos kūrėjų ir ritmų prodiuserių šiame albume – keliolika, ir ne tik iš Lietuvos. Jiems, beje, skirtas ypatingas dėmesys – trečiasis albumo diskas yra instrumentiniai pirmuose dviejuose skambančių kūrinių variantai. Atradimų – ne vienas, bet kone ryškiausias iš jų – prodiuserių komanda FRGMNTS, kūrinius „Tamsa“, „Neužsimerk“ ir kai kuriuos kitus įvilkusi į labai įdomiai skambančios elektronikos marškinius.

Prie albumo prisidėjo per dvidešimt Lietuvos muzikantų, ir ne tik hiphopo – pavyzdžiui, dainoje „Nebijau tikėt“ skamba „Lietuvos balse“ išgarsėjusios vokalistės Gabrielės Senkevičiūtės balsas, o kūrinyje „Sparta“ skamba vieno geriausių jaunų Lietuvos roko gitaristų Viktoro Jonušio-Hugio instrumentas. Antrąjį diską baigiantis kūrinys „Pulsas“ primena Lietuvos repo Jonines – čia po kelias eilutes repuoja Medonas, Alhi, „Garaže nerūkoma“, Pushaz ir daug kitų Omertos bendraminčių.

Tekstai – su dideliu filosofijos užtaisu, nors ir kiek atkartojantys Lietuvos hiphopo pamėgtas temas. Maždaug – sistema (politinė, kultūros ir visokia kitokia) yra supuvusi, savo gyvenimą galima pakeisti, reikia tikėti savimi, nėra nepasiekiamų tikslų ir taip toliau. Omertos balsas – tvirtas ir įsimenantis, o svečiai (tarp kurių – ir Lietuvos hiphopo grandai Svaras ir Kastetas iš „G & G Sindikato) prideda įvairumo, kurio turbūt pritrūktų, dvi valandas klausantis to paties reperio eiliavimo.

„Rašyk, kad nuo muzikos drebėtų širdys“, – kūrinyje „Tai tikra“ pro dantis košia Omerta. Sprendžiant iš užsidegimo, pats sau jis šį tikslą atrodo įvykdęs. Ir išties – atsitiktinai išgirsti atskiri šio albumo epizodai gali įtraukti ir tuos, kuriems dėl lietuviško repo – nei šilta, nei šalta (tik neduokite klausytis vaikams, nes keiksmažodžių čia pasitaiko).

Tėra dvi problemos – beveik visiškas humoro nebuvimas (kad kažkiek jo reikia, tas pats „G & G Sindikatas“ jau seniai suprato) ir trukmė. Išklausyti tiek muzikos bus iššūkis net ir patiems ištikimiausiems hiphopo gerbėjams. Kita vertus, šią dozę juk galima vartoti ir dalimis.

Įvertinimas – 8 iš 10.

Kūrinys „Pažvelk“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.