Startuoja festivalis „Vilnius Music Week“: kuo jis įdomus šįmet?

Lietuvos sostinėje jau ketvirtąsyk rinksis į platesnius vandenis išplaukti norintys muzikos atlikėjai – šiandien čia prasideda festivalis „Vilnius Music Week“.

Festivalio žvaigždė – savo šalį drąsiai kritikuojantis rusas V.Oblomovas.
Festivalio žvaigždė – savo šalį drąsiai kritikuojantis rusas V.Oblomovas.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

2015-11-19 09:42, atnaujinta 2017-10-03 21:39

Žinomų muzikos verslo veikėjų paskaitos, seminarai, o vakarais – jų dėmesio sulaukti norinčių atlikėjų koncertai. Pagal šį modelį rengiami muzikos festivaliai vyksta daugelyje pasaulio šalių – kone kiekvieną savaitę.

Tarp jų prieš keletą metų įsiterpė Lietuva – pirmasis festivalis „Vilnius Music Week“ vyko kartu su Sostinės dienomis.

Šįmet jo formulė smarkiai pasikeitusi. Pasak rengėjų, nuo šiandien iki šeštadienio vakaro vyksiančio festivalio programa kuklesnė, bet ne mažiau įdomi muzikantams, jų vadybininkams ir tiesiog besidomintiems įdomiais jaunais atlikėjais.

Vertins televizijos studijoje

Festivalio koncertų skaičius – labai sumažėjęs. Anksčiau „Vilnius Music Week“ renginiai vykdavo daugybėje lauko scenų įvairiose sostinės vietose. Šįkart koncertai vyks trijuose Vilniaus klubuose – „Lofte“, „Liverpool“ ir „Vienuolio Pub“.

Tiesa, bus išbandyta festivalio naujovė – būrys Lietuvos ir užsienio atlikėjų penktadienį koncertuos LRT televizijos didžiojoje studijoje.

Koncertas bus filmuojamas, jo metu atlikėjų pasirodymus vertins muzikos žinovai, tarp jų – didžiausio Didžiojoje Britanijoje Glastonberio festivalio vienas rengėjų Robas Scully ir buvęs „Pink Floyd“, Billy Braggo, „The Clash“ ir kitų garsių britų atlikėjų vadybininkas Peteris Jenneris.

„Daugelyje tokių festivalių ekspertai vertina grupių įrašus. Mes nusprendėme pereiti prie koncertų vertinimo – juk būtent pasirodymai tampa svarbiausia atlikėjų vizitine kortele.

Planuojama, kad nufilmuotą koncertą televizija parodys ne tiktai Lietuvoje“, – sakė „Vilnius Music Week“ rengėjas Lauras Lučiūnas.

Atlikėjai – iš keleto šalių

Festivalio koncertuose pasirodys kylantys ir jau žinomi Lietuvos atlikėjai – „Dee & Kamy“, „Monkey Tank“, „Garbanotas Bosistas“, „The Roop“, „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, prodiuserio Leono Somovo ir švedų atlikėjų bendras projektas „Highly Sedated“ ir kiti.

Koncertuos ir atlikėjai iš keleto užsienio šalių.

Baltarusiai į Vilnių siunčia kelių elektroninės muzikos atlikėjų desantą. Latviai – vieną įdomiausių jaunų grupių „Triana Park“, estai – elektroninės muzikos atlikėjus „I Wear*Experiment“ ir pankiškos alternatyvos šauklius „Junk Riot“.

Suomių atlikėja, save vadinanti The Hearing, yra koncertavusi net su JAV garsenybėmis „30 Second To Mars“, o rusas Vasia Oblomovas savo šalyje jau ir pats yra ryški žvaigždė – tai vienas iš nedaugelio Rusijos atlikėjų, kurie drįsta imtis socialinės kritikos ir net pasišaipyti iš galingiausių politikų.

„Net keletas festivalio atlikėjų šįmet atvyksta pagal Europos talentų mainų programą ETEP, prie kurios mes prisijungėme.

Tai – svarbus akcentas, pakviesdami užsienio atlikėjus, mes taip pat atveriame Lietuvos artistams kelius į užsienio festivalius, dalyvaujančius šioje programoje“, – pasakojo L.Lučiūnas.

Pasirodymų mažiau nei pernai

Festivalyje koncertuos apie 30 grupių ir atlikėjų – gerokai mažiau nei ankstesniais metais.

„Vilnius Music Week“ rengėjai neslepia – sumažinti artistų ir scenų skaičių privertė finansiniai sunkumai. Tačiau jie tikisi, kad kitais metais festivalis vėl bus didesnis ir vyks vasarą ar rudens pradžioje.

„Šįkart teko renginį perkelti į šaltąjį metų laiką, todėl neturime galimybių rengti didelių koncertų lauke.

Kita vertus, tai turi ir privalumų. Ankstesniais metais renginių skaičius būdavo toks, kad mūsų svarbūs svečiai iš užsienio tiesiog nespėdavo pasižiūrėti daugelio koncertų. Šįkart jie pamatys daugiau, specialiu transportu iš viešbučio bus vežami į renginius.

Kai kurie atlikėjai pasirodys net keletą kartų, turėdami daugiau galimybių būti pastebėti.

Galbūt toks modelis – net sąžiningesnis muzikantų atžvilgiu“, – svarstė L.Lučiūnas.

Nuo mokesčių iki ekologijos

Jau šiandien sostinės viešbutyje „Comfort Hotel LT“ prasidės festivalio paskaitų ir seminarų programa, kurioje bus diskutuojama įvairiomis muzikantams ir koncertų rengėjams aktualiomis temomis.

Dalis konferencijos bus skirta ekologiškiems renginių sprendimams. R.Scully pasakos apie Glastonberio festivalio istoriją, o V.Oblomovas – apie dabartinę padėtį Rusijos pramogų versle.

Viena festivalio paskaitų bus skirta muzikantus vis dar trikdančiai temai – teisingam mokesčių apskaičiavimui.

Kitoje diskusijoje kelių populiarių radijo stočių vadovai kalbės apie tai, kodėl vieni kūriniai patenka į eterį, o kiti – ne. Tai irgi Lietuvos muzikos pasaulyje itin daug aistrų kelianti tema.

Savo šalies muzikos sceną paskaitų programoje pristatys Lenkijos, Baltarusijos, Latvijos muzikos verslo atstovai.

„Vienoje diskusijoje pažadėjo dalyvauti ir Vilniaus miesto savivaldybės atstovai.

Kalbėsime apie tai, kaip koncertų rengėjams konkuruoti su vis gausesniais nemokamais renginiais sostinėje“, – pasakojo L.Lučiūnas.

„Vilnius Music Week“ paskaitos bus nemokamos, didžioji dalis koncertų – „beveik už dyką“ – nuo 1 iki 3 eurų. „Tai minimali kaina, kurios pakaks salės sutvarkymui po renginio apmokėti“, – sakė L.Lučiūnas.

Planuojama, kad iš viso į renginį atvyks kelios dešimtys muzikos verslo atstovų iš užsienio – įrašų leidėjų, koncertų ir festivalių rengėjų.

„Lyginant su kai kuriais kitais festivaliais, nedaug. Bet orientuojamės į tuos, kuriems išties įdomi Lietuvos scena, – bus daug žmonių iš Latvijos, Ukrainos, į kurių rinką įsiskverbti lietuviams – reali galimybė“, – sakė festivalio rengėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.