„Vilnius Music Week“ svečias: „Rusijos šou verslas mirė“

Rusijos atlikėjas Vasya Oblomovas, kurio muzikiniai kūriniai „Youtube“ kanale yra surinkę virš 50 milijonų peržiūrų, festivalio „Vilnius Music Week 2015“ konferencijoje atvirai diagnozavo Rusijos šou verslo baigtį. Tai Vasya iliustravo pasakojimu apie bergždžias investicijas, industrijos korupciją ir įvairius paradoksus.

Pasak V. Oblomovo, Rusijos šou verslas pavirto tiesiog į šou.<br>Organizatorių nuotr.
Pasak V. Oblomovo, Rusijos šou verslas pavirto tiesiog į šou.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 21, 2015, 1:06 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 1:01 PM

Daugiau nei 10 metų muzikos veikla užsiimantis V. Oblomovas yra išleidęs keturis albumus, turėjęs didelių planų su Rusijos roko legenda Viačeslavu Butusovu, jo dainas groja Rusijos muzikos pardavimų platformos ir radijo stotys, jis velniškai populiarus internete. Bet pasak svečio, svajonė pralobti iš muzikos Rusijoje yra naivi, o ambicingi ir kūrybingi projektai dažniausiai pasmerkti bankrotui.

„Prieš Rusijos šou verslo mirtį dar bandėme išleisti Michailo Bojarskio albumą. Tačiau kaip tik tuo metu Rusijos biznis, užvaldytas piratavimo, žuvo, taip ir nespėjęs susiformuoti“, – pasakojo Vasya. M. Bojarskio albumą išleisti jį skatino keletas priežasčių. Viena, norėjosi susigrąžinti pinigus, sukištus į entuziastingus projektus, kurie žlugo. Antra, Rusijoje M. Bojarskį visi myli kaip Adriano Čelentano Italijoje. „Tačiau nepaisant amžiaus ir statuso, jis neturėjo nė vieno žmoniškai įrašyto albumo, – teigė V. Oblomovas. – Nelaimei, tai buvo 2009-ųjų pabaiga ir įrašų kompanija atsakė, kad daugiau nei 10 tūkstančių dolerių neskirs, o įrašai turėjo kainuoti 25 tūkstančius, nes norėjome kokybiško darbo su dideliu simfoniniu orkestru ir t.t. Visiems patiko idėja, bet niekas nerado pinigų.“

Tuo metu, pasak V. Oblomovo, Rusijos šou verslas pavirto tiesiog į šou. O muzikos industrijos kompanijoms iki šiol pinigus uždirba ne kas kita, tik telefoniniai „ringtonai“.

„Fokusas toks, kad šito dalyko negalima pavogti, tik užsisakyti per operatorių. Tai yra 40 sekundžių gabalas, labai blogos kokybės, skambantis telefone, kol pašnekovas atsiliepia. Tu už tai moki 1 dolerį per mėnesį. Situacijos ironija – gali įrašyti dainą geroje studijoje, sukišti daug pinigų, o ją reprezentuos džergianti ištrauka“, – kalbėjo „Vilnius Music Week“ delegatas.

Anot jo, muzikos diskai Rusijoje parduodami degalinėse, populiariausi – rinkiniai kvailais pavadinimais ir būtinai su vienodu serijos logotipu. „Jie skirti namų šeimininkėms, kurios pernelyg sentimentalios rusiškiems šansonams, – ironizavo Vasya. – Kai atsirado i-tunes ir pradėjo nešti centus, tai tapo fetišu – „nusipūsti“ albumą. Tačiau nei šitų įplaukų, nei „ringtonų“ negali vadinti uždarbiu. Paskutinė galimybė uždirbti yra koncertai. Bet niekam nebereikia įrašinėti gerų albumų, juolab kad niekada nesusigrąžinsi į juos investuotų pinigų.“

V. Oblomovas apgailestavo, kad Rusijoje nėra nė vieno žurnalo, kuris parašytų apie naują muzikos grupę, ir kitą dieną į jų koncertus susirinktų keli tūkstančiai žmonių. „Žiniasklaidoje – totali korupcija“, – teigė jis.

Vienintelis įkvepiantis dalykas – vaizdo klipai, kuriuos gali tiesiai kelti į internetą. „Sulig „Youtube“ atsiradimu tarp kūrėjo ir klausytojo išnyko siena – programų direktorius, ir niekam nebereikia aiškinti, kad tavo klipas yra geras ir žmonės jį turi pamatyti. Esi laisvas įrašinėti kaip nori, filmuoti ką nori. Jei tai kam nors bus reikalinga – būtinai tave susiras. Mano daina „Išvažiuosiu į Magadaną“ buvo įrašyta senu namų kompiuteriu. Ir kai jos panoro radijo stotys, o paskui nuskambėjo pasiūlymas ją įtraukti į kino filmą, mes tyčia nieko nebekeitėme. Į tokius dalykus aš nebeinvestuoju daugiau nei 300 dolerių, – sakė V. Oblomovas. – O jei jūs turite susitaupę pinigų ir norite juos investuoti į Rusijos muzikos verslą, tai aš pasakysiu – nereikia, geriau nusipirkite butą. Visos jūsų svajonės suduš į mūsų klausytojo skonį.“

Šįvakar V. Oblomovas surengs koncertą sostinės menų fabrike „Loftas“. Taip pat ten koncertuos „Vilnius Music Week 2015“ atlikėjai ir grupės: Mustelide, Deech ir Alexei de Bronhe iš Baltarusijos, Baasch iš Lenkijos, „Junk Riot“ ir „I wear Experiment“ iš Estijos, „Black Water“ ir „SillyCut“ iš Lietuvos.

Festivalio koncertai šiandien taip pat vyks „Liverpool Bar“, kuriame pasirodys lietuviai: Aistė Brokenleg, „The Independent“, „Sisters on Wire“, „Labs Party“. Klube „Vienuolio Pub“ šiandien koncertuos „Aristokratai“ ir „D‘Mask“ iš Lietuvos bei „Ansamblis Manta“ ir „Triana Park“ iš Latvijos.

„Comfort Hotel LT“ konferencijų salėje po 14 valandos diskutuojama apie radijo įtaką, – kodėl groja vienas dainas ir negroja kitų. VMI atstovai ruošia paskaitą apie muzikantų mokesčius ir honorarų paskaičiavimą, o galiausiai festivalio svečiai susiburs į diskusiją, kaip jiems konkuruoti su nemokamais miesto renginiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.