„Imagine Dragons“ – apie Lietuvą, pabėgėlius ir keistą pirkinį

„Ši koncertų serija vainikuos mūsų pasaulines gastroles“, – sakė grupės „Imagine Dragons“ bosistas D.W.Sermonas (antras iš kairės).
„Ši koncertų serija vainikuos mūsų pasaulines gastroles“, – sakė grupės „Imagine Dragons“ bosistas D.W.Sermonas (antras iš kairės).
Po šių gastrolių „Imagine Dragons“ planuoja daryti pertrauką, tačiau gerbėjus ramina – grupė skirstytis neketina.
Po šių gastrolių „Imagine Dragons“ planuoja daryti pertrauką, tačiau gerbėjus ramina – grupė skirstytis neketina.
Daugiau nuotraukų (2)

Ramūnas Zilnys („TV antena“)

2015-12-20 13:52, atnaujinta 2017-09-28 08:05

Sausį į Lietuvą atvykstantys amerikiečiai „Imagine Dragons“ – viena mėgstamiausių jaunimo muzikos grupių pasaulyje. Tačiau, kaip „TV antenai“ išskirtiniame interviu papasakojo vienas jos narių, roko žvaigždės statusas teikia ne vien džiaugsmą.

Prieš dvejus metus grupė „Imagine Dragons“ buvo pakviesta groti Latvijos festivalyje „Positivus“. Apie šią viešnagę užkulisiuose sklando legendos.

Per kelis mėnesius iki festivalio grupės daina „Radioactive“ taip išpopuliarėjo, kad Vakarų šalių festivalių rengėjai pradėjo intensyviai gundyti muzikantus – spjaukite į latvius ir tą savaitgalį grokite pas mus.

„Imagine Dragons“ ištesėjo pažadą atvykti į Latviją, bet dėl to festivalio rengėjai turėjo išnuomoti privatų lėktuvą. Grupę festivalyje pasitiko klykianti dvidešimties tūkstančių gerbėjų minia.

Dabar privatūs skrydžiai – šio ketvertuko iš Las Vegaso kasdienybė. Grupė yra pelniusi „Grammy“ už geriausią roko atlikimą, įtakingas JAV žurnalas „Rolling Stone“ jos dainą „Radioactive“ išrinko geriausiu 2013-ųjų roko hitu, o kanalas MTV pačius „Imagine Dragons“ paskelbė ryškiausiu tų metų muzikos proveržiu.

Būtent trankus, euforiškas kūrinys su dabstepo stiliaus intarpais „Radioactive“, tapęs daugiausia sykių istorijoje internetu parsisiųsta roko daina, tebėra grupės simbolis.

Tiesa, pernai išleistas antrasis albumas „Smoke + Mirrors“ (pasiekęs pirmąją vietą ir JAV, ir Didžiosios Britanijos perkamiausių diskų sąrašuose) atskleidė daug įdomesnį grupės skambesį.

Nuo popmuzikos iki alternatyviojo roko – „Imagine Dragons“ net nesistengia apibrėžti, ką būtent jie groja. Gal ir nebūtina – žiūrovai vis tiek renkasi tūkstančiais, tarp grupės gerbėjų yra ir NBA superžvaigždė LeBronas Jamesas.

„Turime gitaras ir būgnus, todėl mus vadina rokeriais. Bet aš mėgstu dideles popmelodijas ir man dėl to ne gėda“, – žurnalui „Billboard“ šįmet prisipažino grupės vokalistas Danas Reynoldsas.

Tame pačiame interviu jis pareiškė, kad „Imagine Dragons“ yra netipinės žvaigždės, ir su tuo neverta ginčytis.

D.Reynoldsas vaikystėje norėjo tapti FTB agentu, jis nevaikšto į vakarėlius ir buvo užaugintas mormonų tikėjimo dvasia – nors dabar sutinka ne su viskuo, ką šis tikėjimas teigia.

Trys grupės nariai turi sveikatos problemų, dėl kurių visą naktį trunkančios linksmybės – bloga laisvalaikio idėja.

Vokalistas D.Reynoldsas ir bosistas Danielis Wayne’as Sermonas gyvena su šeimomis, o būgnininkas Danas Platzmanas ir bosistas Benas McKee kartu nuomojasi butą – kaip studentiškais laikais.

Trys grupės nariai lankė prestižinę Berklio muzikos mokyklą, tačiau sako, kad tai tikriausiai nepadėjo kurti „Imagine Dragons“ hitų.

Sausio 31-ąją „Imagine Dragons“ pirmą kartą koncertuos Lietuvoje, Vilniaus „Siemens“ arenoje. Artėjant viešnagei grupės gitaristas D.W.Sermonas (31 m.) „TV antenai“ papasakojo apie savo kasdienybę, daug problemų keliančią ligą, susitikimą su pabėgėliais ir itin neįprastą namų ūkio detalę iš Japonijos.

– Esate koncertavę daugelyje šalių, tačiau Lietuvoje viešėsite pirmą sykį. Ką apie ją žinote?

– Šiaurės Europa, Baltijos šalys, juk taip? Ačiū Dievui. Būtų nieko gera, jei suklysčiau.

Mes – viena tų grupių, kurios pačios prižiūri savo paskyras socialiniuose tinkluose, bendrauja su gerbėjais. Todėl savo akimis daug kartų mačiau žinutes lietuvių, prašančių užsukti į jūsų šalį. Būtent laiškai mus įkvėpė atvykti. Tai buvo pagrindinė priežastis. Matėme, kad ten daug kas mėgsta „Imagine Dragons“. Tikiuosi, susirinks minia. Užtruko ilgiau, nei norėjome, bet pagaliau tai įvyks.

– Ką gero galite papasakoti apie būsimą koncertą?

– Ši koncertų serija vainikuos mūsų pasaulines gastroles, kurios pernai prasidėjo Amerikoje.

Jaučiu, kad dabar viskas skamba ir atrodo geriau, jau įsijautėme, puikiai pagauname koncerto ritmą, nereikia galvoti, kur scenoje padėta gitara.

Mūsų koncertas – energingas šou, jame daug bendravimo su žiūrovais. Esu buvęs pasirodymuose, kur muzikantai atrodo nutolę nuo publikos, groja sau. Pas mus – visiškai kitaip, tai lyg bendruomenės vakarėlis.

Pastaruosius ketverius metus beveik visą laiką keliaujame ir koncertuojame, todėl manau, kad jau mokame tai daryti. Grupės principas – kiekvienas pasirodymas turi būti labai geras, nuo scenos turi sklisti kuo daugiau energijos.

– Pernai vasarą jums gimė sūnus Riveris Jamesas, tačiau vis tiek su grupe nuolat lakstote po pasaulį. Nesunku?

– Labai sunku. Tiesą sakant, šiuo metu su žmona laukiamės antro vaiko. Tai kelia dar daugiau klausimų.

Mūsų vokalistas Danas visur keliauja su trejų metų dukra, mano vaikas dar per mažas keliauti.

Todėl susėdome su vaikinais ir sutarėme – po šių gastrolių bus pertrauka. Mes ir toliau rašysime muziką, bet šiek tiek atsitrauksime nuo uragano centro. Kiek ilgai? Nežinau, gal keletui mėnesių, o gal ir ilgiau. Bus proga pabūti su šeima, iš šalies įvertinti, kaip mums sekasi.

Tik ramiai – „Imagine Dragons“ tikrai nesiskirsto. Tiesiog po pirmo albumo, kuris smarkiai išpopuliarėjo, visiškai neturėjome pertraukos, dabar jau metas.

– „Imagine Dragons“ gerbėjai muzikos pasaulyje garsėja kaip itin atsidavę. Koks buvo įsimintiniausias susitikimas su jais?

– Mane kaskart apstulbina, kaip daug jie apie mus žino. Pasitaiko, kad apie mano asmeninį gyvenimą papasakoja tai, ko pats neprisimenu. (Juokiasi.)

Taip, mūsų gerbėjai yra aistringi, bet nepasakyčiau, kad bepročiai ar gąsdinantys. Manau, tai susiję su muzikos stiliumi. Roko gerbėjai – kitokie nei popmuzikos grupių. Juos labiausiai vilioja ir jaudina muzika.

Kita vertus, aš vis tiek negaliu priprasti prie to, kai kažkas išsitatuiruoja mūsų veidus. Pamenu, dar tada, kai mūsų ateidavo pasiklausyti vos 100 žmonių, kartą priėjo mergina, pakėlė ranką ir parodė ištatuiruotą mūsų dainos eilutę. Buvo žiauriai keista.

– Laimėjote „Grammy“, naujausias albumas pakilo į pirmąją vietą daugelyje šalių, uždirbote daug pinigų. Tokioje aplinkoje lengva šiek tiek pamesti galvą – ką keisčiausio esate nusipirkęs?

– Net nežinau, ar galima sakyti. (Juokiasi.) Tai labai juokinga ir kvaila, bet tiek jau to. Kai lankėmės Japonijoje, susižavėjau jų tualetais. Japonai žavisi robotais ir technologijomis. Tualetai – ne išimtis.

Įeini į tualetą, unitazo dangtis pasikelia. Atsisėdi, unitazas jau pašildytas. Padarai savo reikalą, tada išlenda roboto ranka, nuvalo tai, ką reikia nuvalyti, ir dar nudžiovina. Labai neįprasta.

Kažkodėl man taip patiko, kad privalėjau tokį nusipirkti. Taip ir padariau – kai grįšiu iš gastrolių, tualetas bus sumontuotas namie. Žinau, keistokas pirkinys.

– Neseniai išleidote dainą, skirtą pabėgėliams iš Sirijos paremti. Kas paskatino prisidėti prie šio reikalo?

– Geras klausimas. Amerikoje daug kalbama apie pabėgėlių problemą, nemažai amerikiečių aukoja pagalbos fondams.

Kai prieš keletą mėnesių atvykome į Europą, pirmoji mūsų stotelė buvo Vokietijoje, kurioje ši krizė itin jaučiama.

CNN puslapyje skaičiau, kad pagalba pabėgėliams Vokietijai kainuos maždaug 22 milijardus JAV dolerių.

Mes apsilankėme pabėgėlių stovykloje – nedidelėje, 200–300 žmonių.

Kai pamatai tai savo akimis, vaikus, suvargusius jų tėvus, supranti, kad jie neieško lengvesnio gyvenimo, tai kas kita, nors daug vakariečių mano būtent taip.

Daug žmonių, su kuriais ten kalbėjomės, yra teisininkai, gydytojai, elektrikai. Jie turi profesiją, dauguma – su vaikais.

Suprantu, kad padėtis – nelengva. Tai lyg į namą, kuriame telpa penki žmonės, bandyti įkelti dvidešimt penkis. Nenorime politikuoti, tiesiog stengiamės padėti.

Dainą „I Was Me“ buvome įrašę anksčiau, bet ji netiko mūsų albumams. Kai išgirdome apie pabėgėlių krizę, iškart nusprendėme, kad išleisime ją ir visą pelną skirsime labdaros fondui.

Neapsimetame gelbėtojais, tam tikra prasme tai būdas patiems pasijusti geriau. Mūsų gyvenimas puikus, malonu jausti, kad gali padėti kitiems.

– Jus daug metų kankina chroniška nemiga. Kaip su ja tvarkotės?

– Jei atvirai, tai siaubinga. Šiąnakt išvis nemiegojau. Daugumą dainų ir muzikinių idėjų sukuriu naktį. Muzikantų gyvenimo ritmas iš esmės man visiškai netinka. Reikėtų gyventi ramiai ir stengtis kuo daugiau ilsėtis.

Beje, ironiška, bet beveik visi grupės nariai kovoja su ligomis. Mūsų vokalistas kenčia nuo rimtos imuninės sistemos ligos, daug keliauti jam – irgi nelengva.

Galima skųstis, sėdėti namie, bet nelabai norisi. Patiriame daug iššūkių, bet jie mūsų nesustabdo.

– Jūsų grupės bosistas Benas McKee kartą buvo suimtas, nes apsinuogino viešojoje vietoje. Ką labiausiai rokenrolinio esate iškrėtęs jūs pats?

– Aš – mažiausiai padūkęs žmogus grupėje. Užtat Benas visada prikrečia eibių.

Ta jūsų minima istorija nutiko, kai dar nebuvome populiarūs. Mus pakvietė į Las Vegasą apšildyti kur kas žymesnės grupės „The Temper Trap“.

Išvakarėse Benas šiek tiek per daug įsilinksmino ir buvo suimtas vienoje pagrindinių miesto gatvių – už tai, ką ir minėjote.

Iki koncerto valanda, o Benas vis dar buvo areštinėje. Todėl mūsų vokalistas ėjo ir maldavo, kad jį išleistų. Kažkaip pavyko – Benas atvažiavo iki pasirodymo likus vos 15 minučių.

Iš šios istorijos daug išmokome – išgarsėję elgiamės kur kas ramiau. Kita vertus, dabar mūsų grafikas toks įtemptas, kad taip kvailioti tiesiog nebūtų kada.

„Imagine Dragons“ hitas „Radioactive“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?