Mirė legendinės grupės „Earth, Wind & Fire“ lyderis M. White'as

Muzikos pasauliui 2016-ųjų pradžia toliau neša liūdnas naujienas. Vėlų ketvirtadienio vakarą pranešta apie dar vieną netektį – mirė įžymios JAV grupės „Earth, Wind & Fire“ įkūrėjas ir lyderis Maurice'as White'as.

Dėl Parkinsono ligos aktyvią koncertinę veiklą M.White'ui teko nutraukti prieš porą dešimtmečių.<br>AP nuotr.
Dėl Parkinsono ligos aktyvią koncertinę veiklą M.White'ui teko nutraukti prieš porą dešimtmečių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2016, 12:36 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 5:29 AM

Apie grupės dainininko, kompozitoriaus ir prodiuserio M.White'o mirtį pranešė jo brolis – „Earth, Wind & Fire“ muzikantas Verdine'as White'as. M.White'as mirė miegodamas savo namuose Los Andžele, jam buvo 74-eri.

Muzikantas ketvirtį amžiaus kentėjo nuo Parkinsono ligos, dėl kurios 1994-aisiais buvo priverstas nutraukti koncertinę veiklą.

Popmuziką, soulą, ritmenbliuzą, fanką, džiazą ir „disco“ suderinusi grupė „Earth, Wind & Fire“ susibūrė Čikagoje 1969-aisiais. Kolektyvas padarė įspūdingą karjerą – jo įrašai parduoti daugiau nei 100 milijonų egzempliorių tiražu, įspūdinga jo muzika įvertinta šešiais „Grammy“ apdovanojimais (dar vieną M.White'as laimėjo atskirai) ir žvaigžde Holivudo šlovės alėjoje.

Dėl parduotų įrašų skaičiaus „Earth, Wind & Fire“ laikoma viena populiariausių praėjusio amžiaus grupių. Tai – pirmasis afroamerikiečių kolektyvas, į kurio koncertą prestižinėje Niujorko salėje „Madison Square Garden“ buvo parduoti visi bilietai. Prezidento Baracko Obamos kvietimu grupė yra koncertavusi ir Baltuosiuose rūmuose.

Daugybė grupės dainų tapo pasauliniais hitais, puikiai žinomais ir Lietuvoje. Tarp tokių dainų – „September“, „Let's Groove“, „After The Love Has Gone“, „Devotion“, „Boogie Wonderland“.

Beje, vasario viduryje vyksiančioje „Grammy“ apdovanojimų ceremonijoje planuojama „Earth, Wind & Fire“ pagerbti už nuopelnus muzikai.

Lietuvoje grupė nėra viešėjusi, tačiau mūsų šalyje yra koncertavęs buvęs jos gitaristas Alas McKay, su savo suburtu kolektyvu atliekantis „Earth, Wind & Fire“ dainas.

Šių metų pradžia – itin skaudi melomanams. Per pirmąjį mėnesį muzikos pasaulis netekų dainininko Davido Bowie ir Black, grupės „Eagles“ nario Glenno Frey, buvusių „Jefferson Airplane“ narių Paulo Kantnerio ir Signe Anderson (jie mirė tą pačią dieną).

Grupės „Earth, Wind & Fire“ hitas „September“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.