Trys patarimai M.A.M.A. apdovanojimų rengėjams

Egidijus Dragūnas su Andriumi Mamontovu greičiau kartu išvyks atostogų, nei įvyks M.A.M.A. apdovanojimai, po kurių niekas nesiries ir neieškos sąmokslų. Bet pamėginti padaryti, kad tų apsispjaudymų ir įtarimų būtų mažiau, tikrai galima.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2016, 2:21 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 10:25 PM

Šįmet po M.A.M.A. ceremonijos pirmiausia kliuvo atlikėjus šiek tiek padrožusiems vedėjams, tada – atlikėjams, kurie „begėdiškai apsidovanojo save“, galiausiai susikibo dvi gražios ir protingos moterys, prie kurių prisijungė kitos ir visa tai pasidarė smarkiai kvaila ir neoru.

Suknelių reikalai, tylos minutė apie Vilių Tarasovą ir kiek diletantiški pasvarstymai, kad Martynas Tyla su Monika Linkyte pagaliau visiškai „uždominavo“ Lietuvos pramogų verslą, nustelbė kai kuriuos labai įdomius reiškinius.

Pavyzdžiui, kad ceremonijos transliacija pranoko visų ankstesnių M.A.M.A. reitingus, o tai kelia įvairių minčių.

M.A.M.A. šįmet neturėjo Džordanos Butkutės, Marijaus Mikutavičiaus, Leono Somovo ir Jazzu bei kitų arenų užkariautojų pasirodymų, neturėjo Egidijaus Sipavičiaus ir „Rondo“, tačiau turėjo „Antį“, „Bix“, „Golden Parazyth“, Jurgį Didžiulį, Tomą Sinickį, „Antikvarinius Kašpirovskio dantis“ ir mažai kam žinomus „Wolfsome“. Iš esmės beveik pusę programos sudarė tai, kas Lietuvos kanaluose tradiciškai laikoma alternatyva, neformatu ir įžiebia raudoną pavojaus lemputę televizijos prodiuserių galvose.

Nepaisant to, reitingai TV3 vadovams turėjo patikti. O tai po truputį gali keisti ir muzikinių laidų rengėjų mąstymą.

Sakyti, kad žiūrovų skonis keičiasi, gal dar kiek per drąsu, bet M.A.M.A. šiokį tokį egzaminą išlaikė. Galbūt kai kam pabėgti nuo televizorių neleido tie patys kitų išpeikti Justės Arlauskaitės-Jazzu ir Justino Jankevičiaus juokeliai, o gal tiesiog M.A.M.A. jau pribrendo iki renginio, kuris turi pakankamą svorį, kad prikaustytų dėmesį.

Ženklų buvo ir iki transliacijos – bilietus pirko, nors niekas nesiveržė pasakoti, kas šiame renginyje gros.

Bet kuriuo atveju televizija patenkinta, o muzikantai negali skųstis, kad jų pasirodymų niekas nematė. Bet tai, žinoma, bent daliai jų netrukdo skųstis kitais dalykais.

Gal kiek pavargę nuo penktus metus skambančių kalbų, esą apdovanojimų laimėtojus uždarame kambarėlyje išrenka saujelė M.A.M.A. įkūrėjų, savaitės viduryje jie paskelbė balsavusios komisijos narių sąrašą. Tik vargu ar tai nutildys skeptikus.

Todėl peršasi trys pasiūlymai, kuriuos išgirdus ateities apdovanojimų laimėtojams galbūt tektų mažesnė apkalbų dozė, suknelių karai nesibaigtų (tai neįmanoma), bet nemalonus įtarimų šleifas būtų prikirptas.

Pirmiausia – padidinti komisijos narių skaičių. Lietuvos muzikos pasaulis nėra didelis, bet ir ne toks mažas, kad galinčių balsuoti būtų tik kiek daugiau nei 80, o realiai balsuojančių – 56. Galima pririnkti bent kelis šimtus. Tegul būna kviečiami balsuoti visų, net ir nedidelių, festivalių, klubų, muzikos tinklaraščių, koncertus priimančių kultūros rūmų atstovai, ne tik radijo programų sudarytojai, bet ir laidų vedėjai, galų gale – net ir visi bent kelias profesionaliai įrašytas dainas į eterį paleidę muzikantai. Jei tarp jų bus pretendentų į apdovanojimus, vis tiek visi greičiausiai balsuos už save, todėl rezultatų tai neiškreips.

Antra, tegul tuos balsavimo rezultatus prižiūri auditoriai. Jie gražiai šypsodamiesi 20-iai sekundžių į sceną išeina per konkursą „Mis pasaulis“, o „Grammy“ ceremonijoje rodomi titruose, šią tradiciją galima perimti ir čia. Atsirasti tokių, kuriems būtų ne tik vargas, bet ir garbė taip prisidėti prie didžiausio Lietuvos muzikinio renginio, tikrai turėtų, o abejones dėl rezultatų tikrumo galėtų išnaikinti.

Trečia, duokit kokį nors apdovanojimą E.Dragūnui. Balsavimo būdu, tikėtina, nepavyks, nes jis apsipykęs su puse Lietuvos muzikinio pasaulio. Bet, kaip visai logiškai pasiūlė J.Jankevičius, Egidijus galėtų turėti savo vardinį prizą, kurį atsiimtų kasmet. Be Selo, pripažinkime, scenoje šiek tiek nuobodžiau.

O šiaip visi žodžių karai, nori to ar nenori jų kurstytojai, tiesiog tampa didelio apdovanojimų burbulo dalimi ir, paradoksalu, tik padeda paryškinti M.A.M.A. kaip įvykio svarbą. Kaip ir toje pačioje „Grammy“ ceremonijoje, kurioje pernai buvo iki apsiputojimo ginčijamasi dėl „ne to išrinkto Metų albumo, nes iš tiesų turėjo laimėti Beyoncé“. Akimirką, kai viskas taps tobula, pasidarys nuobodu. Štai tada iš tiesų teks kalbėti apie M.A.M.A. krizę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.