Vokiečių virtuozas Hauschka Vilniuje švęs Pianino dieną

Hauschka garsėja drąsiais muzikiniais eksperimentais.<br>Koncerto rengėjų nuotr.
Hauschka garsėja drąsiais muzikiniais eksperimentais.<br>Koncerto rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2016, 11:18 AM, atnaujinta May 31, 2017, 8:45 PM

Kaip skambėtų muzika, jei ant pianino stygų padėtume stalo teniso kamuoliukų, popieriaus gabalėlį, medienos? Tokį klausimą sau uždavė ir į jį nepabijojo rasti atsakymą vokiečių kompozitorius Hauschka.

Drąsiais muzikiniais eksperimentais atlikėjas išgarsėjo seniau nei prieš dešimtmetį, o šiandien jo kuriama muzika – nepakartojama elektroninių garsų ir specialiai paruošto pianino akomponavimo dermė.

Jau kovo 28-ąją, pirmadienį, į šią eksperimentinę magiją pasinerti bus proga Vilniaus menų fabrike „Loftas“.

Volkeris Bertelmannas, Hauschka pseudonimu pasivadinęs atlikėjas, kilęs iš Kroictalio miesto Vakarų Vokietijoje. Per savo muzikinę karjerą Volkeris grojo įvairiuose muzikiniuose projektuose ir grupėse nuo pat keturiolikos metų, o nuo 2004-ųjų kuria ir atlieka muziką Hauschka slapyvardžiu.

Vienas žymiausių Hauschka albumų „Salon des Amateurs“ buvo įrašytas bendradarbiaujant su tokiais žymiais atlikėjais kaip Samuli Kosminenas (grupių „Múm“, „Edea“ narys) bei Hilary Hahn. Hauschka kūriniai – itin mėgstami intelektualiosios elektroninės muzikos atlikėjų bei didžėju, o jo kompoziciją „Radar“ remiksavo patys Michaelas Mayeris ir Ricardo Villalobosas.

Kovo 28-oji Hauschka pasirodymui „Lofte“ pasirinkta ne šiaip sau. Kiekvienų metų 88-oji diena (šiemet tai bus kovo 28-oji) nuo 2015-ųjų švenčiama kaip „Piano Day“ – Pianino diena. Nilsas Frahmas – vienas ryškiausių šiuolaikinių pianino kompozitorių ir atlikėjų, „Piano Day“ inicijavo tam, kad būtų populiarinama pianino muzika bei su ja susiję projektai.

„Tądien negrokite gitaromis“, – juokauja N.Frahmas ir kviečia visus 88-ąją metų dieną dalintis kūrybinėmis idėjomis, susijusiomis su pianinu ar bent pianino muzikos kūriniais.

Šiemet ją įvairiais būdais minės didieji pasaulio miestai, pavyzdžiui, Berlyne skambės parą truksiantis pianino muzikos maratonas.

Industrinės „Lofto“ sienos ir erdvės – Hauschka muzikinės atmosferos atspindys. Groti elektroninės muzikos festivaliuose bei prestižiniuose renginiuose – Hauschka kasdienybė.

Dažniausiai koncertuojantis gimtosios Vokietijos miestuose, Niujorke, San Franciske bei Londone, Hauschka yra pasirodęs tokiuose susibūrimuose kaip „Brighton Festival“ Didžiojoje Britanijoje, SXSW JAV, „Flow Festival“ Suomijoje ar „STRFKR“ Nyderlanduose.

Renginio metu menų fabrike Hauschka pristatys ne tik specialiai paruošto pianino kūrinių magiją, bet ir supažindins su naujausio savo albumo „Abandoned City“ darbais. „Abandoned City“ – 2014-aisiais išleistas albumas, talpinantis kol kas brandžiausią Hauschka kūrybos etapą ir apleisto miesto vaizdinių melancholiją.

Kaip pats Hauschka pasakojo, albume įrašytus kūrinius įkvėpė apleisto miesto vaizdai, kurie kėlė ne tik liūdesį, bet ir viliojo savo žavia paslaptimi, suteikė peno vaizduotei. Hauschka klipas „Radar“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.