Kokie yra Estijos dainininko ginklai „Eurovizijoje“?

„Apie pergalę „Eurovizijoje“ nesvajoju, tai net nėra tikslas“, – nusijuokė Jüri Pootsmannas. Jaunas atlikėjas, apie kurį prieš porą metų niekas negirdėjo, šįmet Europos dainų konkurse neš Estijos vėliavą.

Žaibiškai išgarsėjęs J.Pootsmannas į savo „eurovizinę“ misiją žiūri be įtampos.
Žaibiškai išgarsėjęs J.Pootsmannas į savo „eurovizinę“ misiją žiūri be įtampos.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys, specialiai lrytas.lt, Talinas

2016-04-05 20:12, atnaujinta 2017-05-30 09:30

Lietuvos atstovas Donatas Montvydas nuolat kalba apie troškimą laimėti „Euroviziją“, o 21 metų J.Pootsmannas atvirai svarsto, kad Estijai pergalė neatneštų nieko gera.

„Visi aplink kalba, kad idealus rezultatas – antroji vieta. Estai į „Euroviziją“ žiūri ramiai – juk jei laimėtume, neturime nei didžiulės salės, nei tiek pinigų, kad galėtume rengti šį konkursą“, – šyptelėjo dainininkas.

Tai ne vienintelis jo ir D.Montvydo skirtumas. Lietuvis kalba apie kuo įspūdingesnį šou, kurį nori parodyti Europai, o estui tai mažiausiai rūpi.

„Man atrodo, kad „Eurovizija“ pamažu keičiasi. Dabar svarbiausia – daina, o ne vaizdas“, – „Lietuvos rytui“ Taline dėstė estų dainininkas.

Svajones stabdė kuklumas

Ne kiekvieną dieną pamatysi popžvaigždę, dainuojančią tramvajuje, bet šią savaitę J.Pootsmannas darė būtent tai – tokį neįprastą koncertą surengė Taline vykstančio didžiausio regione talentų festivalio „Tallinn Music Week“ kvietimu.

Popžvaigžde šį vaikiną jau galima vadinti drąsiai – Talino centre žingsniuojant į kavinę jam šypsojosi kas antras praeivis.

J.Pootsmannas išgarsėjo žaibiškai – prieš porą metų dar gyveno nedideliame miestelyje, patyliukais svajodamas apie sceną, bet nedrįsdamas dėl to daryti nieko rimta.

Dešimt metų chore dainavęs, smuiko pamokas muzikos mokykloje lankęs vaikinas dirbo skambučių centre – kadangi metus yra gyvenęs Danijoje ir moka tos šalies kalbą, kaip pats sako, telefonu padėdavo danų pensininkams užsisakyti atostogas Turkijoje.

„Buvau labai kuklus. Nedrįsdavau net garsiai dainuoti duše. Bet prieš metus išdrįsau išsiųsti paraišką į televizijos talentų konkursą „Estijos dievaitis“.

Nedrįsau pasakyti draugams ir mamai, nes maniau, kad nepereisiu atrankos ir bus nesmagu, kai mane guos. Bet perėjau. Mama apie tai sužinojo tik pamačiusi mane ekrane. Pyktelėjo, kad nesakiau, bet dabar džiaugiasi“, – juokėsi J.Pootsmannas.

Užgriuvo merginų dėmesys

Žemas balsas, įdomus žvilgsnis, savotiška dainavimo maniera – visa tai lėmė, kad iki tol negirdėtas jaunuolis laimėjo talentų šou, o šįmet – ir atranką į „Eurovizijos“ konkursą.

Estams patiko vaikino požiūris – jis nesistengia demonstruoti saldžios veido išraiškos, nesimoko grakščių šokio judesių.

„Niekada nenorėjau būti panašus į Enrique Iglesiasą. Mano ginklas – paprastumas. Mėgstu fanką, soulą, bet dar tik ieškau savo kelio. Karjeros iššūkiai mane užgriuvo netikėtai“, – pripažino vaikinas.

Tėvų namus jis iškeitė į butą Taline, kurį nuomojasi su draugais. Darbą skambučių centre teko mesti – tam nebeliktų laiko. Vaikino karjera jau rūpinasi didelė tarptautinė įrašų leidykla „Universal Music“, ketinanti šįmet išleisti pirmąjį jo albumą.

Per kelis mėnesius su dainininku susidraugauti feisbuke panoro tūkstančiai žmonių.

„80 procentų – merginos. Ar turiu draugę? Šito niekam nesakysiu“, – kvatojosi estas.

Gerbėjai jam dovanoja kojines su išsiuvinėtomis dainų natomis, o viena mergina net atsiuntė nuotrauką, kurioje įamžintas jos gimtadienio tortas. Ant jo – iš cukraus ir glajaus išpieštas J.Pootsmanno veidas.

Lengva pamesti galvą, bet Juri iki šiol Taline važinėja troleibusais ir tramvajais, nors ir pastebi, kad yra atpažįstamas.

„Estai nėra įkyrūs žmonės. Kai užkalbina, dažniausiai žeria pagyrimus. Man tai malonu“, – neslėpė J.Pootsmannas.

Nebijo laukiančio iššūkio

Kol kas į jokį universitetą nebandęs stoti estas neturi jokio plano B – gyvena iš muzikos, bet kartais, žinoma, susimąsto, kad karjera gali ir nesusiklostyti.

„Jei taip nutiks, norėčiau dirbti radijuje ar televizijoje. Studijuočiau ką nors, kas nesusiję su tiksliaisiais mokslais.

Man jie tiesiog žiauriai nepatinka“, – nusijuokė Jüri.

Vaikystėje jis su visa šeima kasmet žiūrėdavo „Euroviziją“ – mažame miestelyje tai buvo viena svarbiausių pramogų.

Svajoti, kad pats kada nors galės ten dainuoti, tada jis dar nedrįso. Todėl džiaugsmo dabar – per akis, o skeptikams, bambantiems apie konkurso banalybę, Juri patartų patylėti.

„Dainininkams tai fantastiška galimybė, juk tave pamato šimtai milijonų žmonių.

Ar bijau? Nė kiek. Man baisu, kai reikia dainuoti mažoje salėje, bet didelėse erdvėse visiškai atsipalaiduoju“, – tikino J.Pootsmannas.

Pasitikėjimo savimi turėtų pridėti ir tai, kad „eurovizinį“ kūrinį „Play“ jam sukūrė Stigas Rästa – dainininkas, pernai su atlikėja Elina Born Estijai iškovojęs 7-ąją vietą „Eurovizijoje“.

„Pagrindinis mano tikslas – patekti į finalą.

Pernai visos trys Baltijos šalys buvo „Eurovizijos“ finale. Labai norėčiau, kad taip būtų ir šįmet“, – svarstė J.Pootsmannas.

Išsiskirti iš minios bus sunku

Kol daugelio kitų šalių atlikėjai kuria planus, kaip kuo įspūdingiau nušlifuoti savo pasirodymą, J.Pootsmannas planuoja paatostogauti Berlyne ir Maltoje, dar kartą pabrėždamas – verstis per galvą dėl šou jis neketina.

Su D.Montvydu jam dar neteko susipažinti, tačiau lietuvio atliekama daina estui atrodo „turinti daug galimybių“.

Estą labai pralinksmino tai, jog šįmet visos trys Baltijos šalys į „Euroviziją“ siųs jaunus, išvaizdžius, popdainas atliekančius vaikinus. Latvijai atstovaus dainininkas Justas.

„Man gerbėjai jau siuntinėja fotomontažus, kuriuose mūsų galvos nukirptos ir sumaišytos, priklijuotos prie kito kūno.

Daugelis šalių šįmet siunčia vaikinus.

Jei rimtai – dėl to šiek tiek neramu, nes bus kur kas sunkiau išsiskirti. Tačiau tikiu, kad viskas bus gerai.

Svarbiausia – neiti dėl „Eurovizijos“ iš proto“, – atsisveikindamas mostelėjo estas.

Jo „eurovizinė“ daina „Play“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.