Latvių „eurovizininkas“ Justas: esu dainavęs ir Vilniaus gatvėse

Prieš trejus metus latvis Justas Sirmaisas grojo ant Vilniaus šaligatvių. Po mėnesio jis žengs į kur kas didesnę sceną – dainuos „Eurovizijos“ dainų konkurse Stokholme.

Justas – Latvijos merginų numylėtinis, tačiau rimtoms draugystėms neturi laiko.<br>A.Gavrio nuotr.
Justas – Latvijos merginų numylėtinis, tačiau rimtoms draugystėms neturi laiko.<br>A.Gavrio nuotr.
Latvijos atlikėjui Justui lažybininkai prognozuoja puikų rezultatą „Eurovizijoje“.<br>A.Gavrio nuotr.
Latvijos atlikėjui Justui lažybininkai prognozuoja puikų rezultatą „Eurovizijoje“.<br>A.Gavrio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

2016-04-18 09:08, atnaujinta 2017-05-28 13:27

Visos trys Baltijos šalys šiais metais į „Euroviziją“ siunčia jaunus vyrus.

Su estu Juri Pootsmannu lrytas.lt skaitytojus jau supažindino. O balandžio pradžioje Lietuvos, Latvijos ir Estijos dainininkai pagaliau patys susipažino Vilniuje – kartu dalyvavo vienoje reklaminėje fotosesijoje.

Latvis Justas čia apie Donatą Montvydą sužinojo kai ką, kas jį nustebino. „Donatas turi žmoną ir vaiką? Geras, jis man pasirodė jaunas kaip paauglys“, – apstulbo 21-erių Justas.

Apie D.Montvydą lietuviai jau žino labai daug, o Justo veidas – kol kas beveik nematytas. Metas susipažinti – juk antrajame „Eurovizijos“ pusfinalyje jis bus D.Montvydo konkurentas, už kurį lietuviai galės balsuoti.

Padeda pernykštė dalyvė

Latvijoje Justas kelią į sceną pradėjo rimčiau skintis prieš keletą metų, tačiau tikrojo populiarumo sulaukė šįmet – laimėjęs atranką į „Euroviziją“.

Pelnyti pergalę jam padėjo daina „Heartbeat“ – kūrinys, parašytas pernai „Eurovizijoje“ Latvijai šeštąją vietą iškovojusios dainininkės Aminatos.

„Mes pažįstami keletą metų. Prieš kelis mėnesius ji mane susirado ir pasiūlė dainą. Iš pradžių man ta daina visiškai nepatiko. Net nesitikėjau pereiti atrankos, bet dabar jau tikiu, kad galiu laimėti ir visą „Euroviziją“, – pasakojo Justas.

Lažybų kontoros jo galimybes vertina gerai – Justas nuolat figūruoja favoritų dešimtuke. D.Montvydui, beje, prognozuojama žemesnė vieta. Tačiau prognozių Justas stengiasi nesureikšminti.

„Nejaučiu spaudimo pasirodyti ne prasčiau nei Aminata pernai. Man svarbiausia – pačiam būti patenkintam savo pasirodymu“, – diplomatiškomis frazėmis savo galimybes piešė latvis.

Buvo metas, kai „Eurovizija“ jam rūpėjo mažiausiai. 2002-aisiais Latvija laimėjo šį konkursą, bet 2009-aisiais prasidėjo nesėkmių ruožas.

Šalies dainininkai šešerius metus iš eilės neprasimušė į „Eurovizijos“ finalą.

Tai gerokai sumažino latvių susidomėjimą konkursu.

„Į konkursą buvo išsiųstos kelios dainos, kurios daug kam net ir Latvijoje nepatiko. Publika tiesiog nusivylė.

Reikalai pagerėjo pernai, kai atsirado nauja atrankos sistema – TV šou „Supernova“. Po gero Aminatos pasirodymo „Eurovizija“ vėl domimasi“, – sakė Justas.

Vilniuje dainavo praeiviams

Muzikos mokyklą baigęs, daug metų chore dainavęs vaikinas šiuo metu studijuoja vokalo pedagogiką – ir ateityje tikisi pritaikyti šias žinias.

„Kai pats ieškojau vietos studijuoti, supratau, kad dauguma muzikos mokyklų Latvijoje – labai senamadiškos.

Noriu sukaupti kuo daugiau patirties ir ateityje perduoti ją moksleiviams ar studentams“, – neabejojo dainininkas.

Būdamas penkiolikos jis griebė gitarą ir išėjo į Rygos gatves – per valandą užsidirbo 5 latus (dabartiniais pinigais – apie 7 eurus).

Naujasis užsiėmimas Justui patiko, ir gatvėje groti jis pradėjo vis dažniau – kartais dėl to net praleisdamas pamokas.

Būdamas aštuoniolikos nuotykius mėgstantis vaikinas pakeleivingomis mašinomis nukeliavo iki Paryžiaus.

Pirmoji jo stotelė buvo Vilniuje – čia irgi pagrojęs ir dosnaus monetų lietaus iš praeivių sulaukęs vaikinas nuo tada apie Lietuvos sostinę saugo tik gerus prisiminimus.

Gerbėjai siūlo ir pinigų

Prieš keletą metų Justas subūrė savo roko grupę „Tax Free“ – su ja muzikuoja ir dabar.

Netrukus vaikiną kartu dainuoti pakvietė populiari hiphopo grupė „Gacho“ – Justas su ja įrašė albumą, koncertavo festivaliuose, kur teko dainuoti prieš 15 tūkstančių žiūrovų.

O kasdienybėje jis – tipiškas linksmintis mėgstantis jaunuolis, važinėjantis riedlente ar žaidžiantis ledo ritulį, be to, turintis daug draugų.

Kišenėje Justas nešiojasi arbatos pakelį su užrašu „Nr.1“ ir juokauja, kad tai – jo talismanas.

Tiesa, jaunu dainininku dabar Latvijoje domisi daugybė žmonių – daug kas jau siūlo ir dovanų. Vienas gerbėjas jau parašė, kad būtinai nemokamai pakeis jo mašinos padangas, atsirado net šeima, kuri nusprendė dainininką paremti finansiškai.

Be to, po pergalės „Eurovizijos“ atrankoje simpatišką latvį feisbuke iškart pradėjo sekti tūkstančiai merginų.

Jos gali turėti vilčių – Justas tikina, kad jo širdis vis dar neužimta, bet dabar draugystėms tiesiog neturi laiko.

„Kasdien dirbu dėl „Eurovizijos“ – repeticijos, filmavimai, fotosesijos. Išklausiau visas kitas konkurso dainas, bet negalėčiau įvardyti nė vieno favorito. Vienoje dainoje man patinka du stulpeliai, kitoje – priedainis.

Donato daina? Jis puikus atlikėjas, o kūrinys – komercinio skambesio, gražus, lygus, išdailintas, be jokių netikėtumų ar keistenybių. Mano – kitoks. Manau, mes su Donatu – labai skirtingi. Bet juk visokių reikia“, – nusijuokė Justas.

Daina „Heartbeat“, kurią jis atliks „Eurovizijoje“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.