„Eurovizijos“ laimėtoja dainuos lytinių mažumų šventėje Vilniuje

Lietuva birželio mėnesį sulauks vienos ryškiausių žvaigždžių per „Eurovizijos“ istoriją – 1998 metais šį konkursą laimėjusios Danos International.

„Eurovizijos“ gerbėjų ir lytinių mažumų dievaitė Dana International koncertuos sostinės menų fabrike „Loftas“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Eurovizijos“ gerbėjų ir lytinių mažumų dievaitė Dana International koncertuos sostinės menų fabrike „Loftas“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Baltic Pride“ rengėjai bandė pasikviesti ir Conchitą Wurst.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Baltic Pride“ rengėjai bandė pasikviesti ir Conchitą Wurst.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Apr 20, 2016, 3:16 PM, atnaujinta May 28, 2017, 7:08 AM

Dainininkė iš Izraelio, kuri laikoma viena žymiausių pasaulio translyčių moterų, atvyks į Vilnių dalyvauti lytinių mažumų šventėje „Baltic Pride“.

Gėjų, lesbiečių, biseksualų ir translyčių žmonių renginiai šįmet Vilniuje turėtų vykti visą savaitę – nuo birželio 16 iki 22 dienos.

44-erių atlikėja Dana International, kuri gimė ir augo vyru, taps pagrindine birželio 18-ąją sostinės menų fabrike „Loftas“ vyksiančio koncerto žvaigžde.

Prieš tai Gedimino prospekte vyks lytinių mažumų ir lygybės siekius palaikančių žmonių eitynės, festivalyje taip pat numatytos konferencijos ir paskaitos, kuriose dalyvaus nemažai aktyvistų ir politikų iš užsienio.

Džiaugiasi ir užsieniečiai

„Izraelio ambasada sutiko prisidėti prie mūsų renginio, todėl svarstėme, kokie šios šalies atlikėjai jam labiausiai tiktų.

Izraelyje yra daugybė atlikėjų, palaikančių lygybės ir tokių renginių idėją.

Tačiau Dana International – turbūt ryškiausia šiuo požiūriu“, – „Lietuvos rytui“ sakė Lietuvos gėjų lygos žmogaus teisių politikos koordinatorius Tomas Vytautas Raskevičius.

Ši dainininkė – pirmasis ir kol kas vienintelis translytis žmogus, laimėjęs didžiausią Europos dainų konkursą.

Jos pergalė 1998-aisiais iki šiol laikoma ryškiu kovos už skirtingos lytinės orientacijos žmonių lygybę simboliu.

„Vos tik paskelbėme, kad dainuos Dana International, iš karto sulaukėme laiškų ir žinučių iš įvairių šalių.

Žmonės rašo, kad dabar jau tikrai nedvejos ir atvyks į „Baltic Pride“ – iš Vakarų Europos, Skandinavijos. Akivaizdu, kad jos vardas suteiks mūsų renginiui daug papildomo dėmesio“, – džiaugėsi T.V.Raskevičius.

Išgarsėjo ne tik dėl dainų

1972-aisiais gimęs Yaronas Cohenas tvirtina, kad dar vaikystėje suprato besijaučiantis mergaite.

Paauglystėje berniukas pradėjo elgtis kaip mergina, vėliau ėmė dalyvauti transvestitų šou, o 21-erių jam buvo atlikta lyties keitimo operacija.

Yaronas oficialiai pasikeitė vardą į Sharon, pasirinko sceninį slapyvardį Dana International ir išleido pirmąjį muzikinį albumą – jau kaip moteris.

Įrašas tapo labai populiarus ne tik Izraelyje, bet ir, pavyzdžiui, Egipte ir Jordanijoje, kur buvo parduodamas iš po prekystalio.

Po metų Dana International buvo išrinkta geriausia Izraelio atlikėja, o 1995-aisiais pirmąsyk pabandė patekti į „Euroviziją“.

Tąkart nepavyko, tačiau 1998aisiais su kūriniu „Diva“ ji laimėjo ne tik Izraelio atranką, bet ir visą „Eurovizijos“ konkursą, surengtą Didžiojoje Britanijoje.

Translytės dainininkės istorija susidomėjo viso pasaulio žiniasklaida, Izraelyje pasididžiavimas ja nutildė konservatyvių žmonių pasipriešinimą.

„Pergalė įrodė, kad Dievas yra mano pusėje. Savo kritikams sakau – pabandykite mane priimti tokią, kokia esu“, – skelbė dainininkė.

Antras bandymas – silpnesnis

„Eurovizijoje“ triumfavusi atlikėja išleido keletą albumų, daug koncertavo. 2008-aisiais ji vėl pateko į „Eurovizijos“ finalą ir užėmė devintąją vietą – šįkart kaip kūrinio, kurį atliko dainininkas Boazas Mauda, autorė.

2011-aisiais Dana International dar kartą sugrįžo į „Euroviziją“ – šį sykį su savo atliekama daina „Ding Dong“. Šis bandymas nebuvo sėkmingas – dainininkė nepateko į finalą.

Tačiau ankstesnė pergalė išliko ryški – dainininkė iki šiol kviečiama koncertuoti į įvairias pasaulio šalis, dalyvavo Amsterdamo ir Tel Avivo lytinių mažumų eitynėse už lygybę.

Viliojo ir Conchitą Wurst

Dana International – ne vienintelė tarptautinės scenos žvaigždė, kurią bandė prisivilioti „Baltic Pride“ rengėjai.

Jie svajojo Vilniuje išgirsti ir užpernai „Euroviziją“ laimėjusią Conchitą Wurst – barzdotos moters personažą, kuriamą austrų dainininko Thomo Neuwirtho, taip pat laikomą svarbiu lytinių mažumų simboliu.

„Būtų nuostabu, jei Conchita Wurst ir Dana International pasirodytų kartu, bet susitarti nepavyko“, – apgailestavo T.V.Raskevičius.

Į renginį nepavyko pasikviesti ir šiais metais itin išgarsėjusios Švedijos žvaigždės – lietuvės ir siro dukters Silvanos Imam, kuri neslepia esanti lesbietė.

„Derėjomės, bet po kelių dienų ji paskelbė, kad atvyks į kitą Lietuvoje įvyksiantį festivalį „Galapagai“, – pasakojo „Baltic Pride“ rengėjas.

Jis spėjo, kad užsienio žvaigždėms galbūt nepasirodė įdomūs pasiūlyti honorarai.

Planuojamas visas festivalio biudžetas – apie 80 tūkst. eurų. Tai – gana nedaug tokios apimties renginiams. Dalį šių pinigų tikimasi surinkti per internete paskelbtą akciją, kurios metu visi norintys gali prisidėti.

Koncerte, kuris „Lofte“ vyks „Baltic Pride“ metu, tikimasi sulaukti ir populiarių Lietuvos atlikėjų, su kuriais kol kas dar tariamasi.

„Pavyzdžiui, mes norėtume, kad dainuotų Donatas Montvydas. Tada renginys išties įgytų stiprią „eurovizinę“ spalvą, o šį konkursą „Baltic Pride“ dalyviai tikrai mėgsta.

Be to, Donatas yra dainavęs gėjų klube „Soho“, manome, pasirodymas tokiame renginyje jam būtų priimtinas. Bet kol kas viskas dar derinama“, – kalbėjo T.V.Raskevičius.

„Euroviziją“ laimėjusi Danos International daina „Diva“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.