Albumo apžvalga. Davidas Bowie „Blackstar“

Paskutinis garsaus britų dainininko albumas, kurio dainos kelia ir nuostabą, ir šiurpulį. D.Bowie jį išleido 69-ojo savo gimtadienio dieną. Po dviejų dienų mirė nuo vėžio – ir tik tada susivokta, kad „Blackstar“ yra užuominų prikimštas jo atsisveikinimo laiškas.

D.Bowie mirtis – vienas labiausiai muzikos pasaulį šįmet sukrėtusių įvykių.<br>AP nuotr.
D.Bowie mirtis – vienas labiausiai muzikos pasaulį šįmet sukrėtusių įvykių.<br>AP nuotr.
Albumo viršelis.
Albumo viršelis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 23, 2016, 2:16 PM, atnaujinta May 27, 2017, 10:12 PM

Jos visur. „Juodoji žvaigždė“ („Blackstar“) – taip, pasirodo, onkologai vadina tam tikras žaizdas. „Pažvelk į viršų, aš danguje, turiu randus, kurių nematyti“, – eilutė iš gedulingais saksofono garsais aplaistytos dainos „Lazarus“ (pavadintos pagal iš numirusiųjų Jėzaus prikeltą Biblijos personažą Lozorių).

„Mirštu iš noro vėl juos apkvailinti, aš mirštu“, – nuostabioje baladėje „Dollar Days“ dainuoja Davidas, pridurdamas, kad jei nebepamatys savo mylimos Anglijos, jam tai nesvarbu (dainininkas mirė Niujorke).

Klausantis į galvą šauna net absurdiškos mintys. D.Bowie mirė sekmadienį. „Kur, po velnių, dingo pirmadienis?“ – jis skundžiasi dainoje „Girl Loves Me“. Sutapimas, dėl kurio tikrai gali išmušti šaltas prakaitas.

Paskutinis albumo kūrinys „I Can't Give Everything Away“ išsklaido visas abejones. Giedra nuotaika, linksmas balsas ir kraują stingdantys žodžiai apie kaukoles ant D.Bowie batų. „Negaliu visko atskleisti“, – dainuoja atlikėjas. Žinodamas, kad laikas, kai visiems viskas bus aišku, ateis greitai.

Muzika? Daug spėlionių sukėlė iš anksto paskelbta žinia, kad D.Bowie šį albumą įrašė su džiazo muzikantais. Tai akivaizdu – ryškios bosinės gitaros ir pučiamųjų instrumentų linijos, įsiterpiančios mušamųjų improvizacijos. Bet tradiciniu džiazu to niekaip nepavadinsi.

Daug elektroninių garsų, paskutinė albumo daina apskritai skamba kaip iš popdueto „Pet Shop Boys“ repertuaro. Kažkas per vidurį tarp roko, popmuzikos, net avangardo. Daugybė garso sluoksnių – tai albumas, kurio atidžiai klausydamiesi kiekvieną sykį atrasite kažką naujo. D.Bowie balsas čia – ir trapus („Lazarus“), ir aštrus ir ironiškas („Girl Loves Me“), ir net agresyvus („Tis A Pity She Was A Whore“). Sudėtinga ir užburianti muzika, palyginus su kuria prieš trejus metus išleistas D.Bowie diskas „The Next Day“ netgi atrodo kiek lėkštas.

„Tai žinia, kurią siunčiau“, – albumo pabaigoje atsisveikina Davidas. Baigdamas vieną keisčiausių ir labiausiai įtraukiančių darbų per visą savo karjerą, kuris puikių įvertinimų sulaukė akimirksniu, dar neatėjus žiniai apie jo mirtį. Muzikinis atsisveikinimas, vertas didmeistrio.

Įvertinimas – 10 iš 10. Klipas „I Can't Give Everything Away“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.