J. Arlauskaitė-Jazzu Kaune prisimins savo senąją meilę

Justė Arlauskaitė-Jazzu šiandien žinoma kaip pilnose arenose dainuojanti popžvaigždė, bet šį savaitgalį ji Kaune dainuos džiazo gerbėjams.

Jazzu festivalyje „Kaunas Jazz“ surengs net du pasirodymus.<br>D.Umbraso nuotr.
Jazzu festivalyje „Kaunas Jazz“ surengs net du pasirodymus.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Apr 27, 2016, 6:28 PM, atnaujinta May 27, 2017, 10:34 AM

Jau 26-ąjį sykį vykstantis festivalis „Kaunas Jazz“ prasidėjo dar užvakar – Panevėžyje, kur į Muzikinio teatro sceną žengė dainininkas iš Izraelio Tamiras Grinbergas.

Vakar jis koncertavo Alytuje, šiandien pasirodys Kaune. Rytoj Kaune prasidės pagrindinė „Kaunas Jazz“ dalis, kuri baigsis pirmadienį Vilniuje.

Keletą Lietuvos miestų aprėpusio festivalio netikėtumas šįmet – net du ką tik 28-ąjį gimtadienį atšventusios Jazzu pasirodymai. Ji – neginčytinai viena populiariausių šiuo metu šalies atlikėjų, popmuzikos scenas užkariavusi su partneriu Leonu Somovu.

Tačiau daug kas nežino, kad pirmieji atlikėjos žingsniai į profesionalią sceną buvo susiję būtent su džiazu.

„Bus smagu prisiminti senus laikus“, – džiaugėsi Jazzu, kuri penktadienį „Kaunas Jazz“ koncertuos su Petru Geniušu ir Justu Kulikausku, o šeštadienį – su Švedijos grupe „Koop Oscar Orchestra“.

– Kada pirmą sykį apsilankėte „Kaunas Jazz“? – paklausiau Jazzu.

– Maždaug trylikos pradėjau dainuoti, o netrukus – ir suktis įvairiuose džiazo vakarėliuose.

Maždaug tuo metu pirmąkart ir į „Kaunas Jazz“ nuvykau.

Po to pradėjau į jį važinėti kasmet. Šis festivalis muzikantus visada viliojo.

Vėliau, žinoma, pati pradėjau dažniau koncertuoti, tad keletą „Kaunas Jazz“ koncertų, kuriuos labai norėjau pamatyti, teko praleisti. Bet nėra taip, kad atsiribojau nuo džiazo. Ši muzika yra mano senoji meilė, kuri niekur nedingo, ir tai liudija ne tik mano slapyvardis. Jei nebūtų džiazo, nebūtų Jazzu.

– Kaip džiazas atsirado jūsų gyvenime?

– Tuo metu mokiausi fortepijono subtilybių Karoliniškių muzikos mokykloje. Pastebėjo Džiazo skyriaus vadovas – pakvietė padainuoti su Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bigbendu, tada pradėjau dainuoti su LRT orkestru.

Taip ir įsitraukiau, pradėjau lankyti džiazo dainavimo pamokas, mokytis J.Tallat-Kelpšos konservatorijoje, dalyvauti džiazo vokalistų konkursuose.

– Kuris „Kaunas Jazz“ koncertas įsiminė labiausiai?

– Amerikiečių vokalistų grupės „Take 6“, kai ji prieš keturiolika metų dainavo Vilniaus Kongresų rūmuose.

Fantastiškas koncertas, labai džiaugiuosi, kad ir šiais metais ji vėl dainuos „Kaunas Jazz“.

Labai įsiminė ir naktiniai koncertai, vadinamieji „jam session“, kai į sceną kyla visi norintys.

Man, paauglei, prieš keliolika metų tai buvo labai romantiška ir bohemiška.

Būtent „Kaunas Jazz“ tuomet buvo mano naktinio gyvenimo pradžia, šėlsmas iki paryčių.

Mamai buvo neramu, tačiau ji žinojo, kaip karštai aš gyvenau džiazu. (Juokiasi.)

Vyresni draugai visada mane saugodavo, rūpindavosi.

– Viena mėgstamiausių jūsų grupių nuo paauglystės – švedai „Koop“. Kaip nutiko, kad šeštadienį „Kaunas Jazz“ pati dainuosite su šios garsios grupės dabartine versija – grupe „Koop Oscar Orchestra“?

– „Koop“ 2003-iaisiais koncertavo „Kaunas Jazz“, bet nebuvau tame pasirodyme.

Kai po dešimties metų susipažinau su šios grupės lyderiu Oscaru Simonssonu, jis papasakojo, kad būtent Kaune vyko vienas geriausių grupės koncertų ir vakarėlių po jo.

Prieš metus atsirado naujas „Koop“ etapas – „Koop Oscar Orchestra“. Oscaras pakvietė tapti grupės vokaliste. Kadaise niekaip nebūčiau patikėjusi, kad dainuosiu su viena mėgstamiausių savo grupių.

Mes jau koncertavome Slovakijoje, Makedonijoje, Italijoje – kvietimų vis daugėja, planuojami ir koncertai Švedijoje, Portugalijoje, Brazilijoje.

– Penktadienį jūsų laukia ir koncertas pagrindinėje festivalio scenoje – su pianistu P.Geniušu ir violončelininku J.Kulikausku. Ko iš jo tikėtis?

– Su jais abiem atskirai jau esu koncertavusi, bet tokios sudėties koncertas vyks pirmąsyk.

Mes visi esame ragavę džiazo, bet atstovaujame visai skirtingiems žanrams. Aš – popdainininkė, Petras – klasikos žvaigždė, o Justas mėgsta moderniąją muziką.

Iškart sakau – savo muzikos dirbtinai nebandysime pritempti prie džiazo. Ką grosime, aš susapnavau. (Juokiasi.)

Tai bus mano kūrybos dainos ir galbūt vienas atlikėjos Melody Gardot kūrinys, kurį labai mėgstu ir dažnai atlieku koncertuose, – „Our Love Is Easy“.

Kai sakau „mano kūrybos dainos“, neturiu omenyje savo ir L.Somovo hitų, nors Petras labai norėtų juos groti. (Juokiasi.)

Tai bus nauji mano kūriniai, kurie gerokai skiriasi nuo ankstesnių. Puiki proga juos parodyti ir pažiūrėti, kaip priims publika.

– „Kaunas Jazz“ scena įpareigoja?

– Žinoma, atsakomybė didelė, juk ateis daug žmonių, su kuriais grojau prieš dešimt metų. Aš kiek nutolau nuo džiazo, o jie su šia muzika liko. Groti mažesnėje salėje, kai žinai, kad esi stebimas vertinamu žvilgsniu, gal net sunkiau nei prieš 10 tūkstančių žiūrovų.

Bet aš niekam nieko nenoriu įrodyti, savęs keisti ar bandyti demonstruoti džiazo manierų.

Noriu, kad tai tiesiog būtų paprastas, šiltas, geras koncertas. Improvizacijų bus, bet mes neturime tikslo vaidinti džiazo virtuozų.

Garsių vardų – daug

„Kaunas Jazz“ oficialus startas rytoj bus paskelbtas Kauno rotušėje. Po jo Raudondvaryje koncertuos viena žymiausių JAV džiazo vokalisčių – Stacey Kent.

Iki pirmadienio vyksiančio festivalio programa – įvairi ir pilna ryškių vardų. Koncertai vyks ne tik Kaune, bet ir Vilniuje, Palangoje, Jurbarke.

Ryškiausios festivalio žvaigždės – šeštadienį Kaune grosiantis Vokietijos džiazo veteranas, 79-erių saksofonininkas ir kompozitorius Klausas Doldingeris su savo grupe „Passport“, taip pat sekmadienį Kauno „Žalgirio“ arenoje Motinos dienai skirtą koncertą surengsiantys 10-ies „Grammy“ statulėlių laimėtojai amerikiečiai „Take 6“.

Festivalį pirmadienį vainikuos kylanti žvaigždė iš Izraelio – Vakarų Europoje ir JAV dėmesio jau sulaukusi dainininkė Ester Rada.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.