„Eurovizijos“ dienoraštis. Kas Donatą Montvydą pavertė latviu?

„Aš antrą kartą atstovausiu Latvijai“, – atspausdintoje „Eurovizijos“ programoje skelbia D.Montvydas.

D.Montvydui „Eurovizijoje“ jau teko patirti ne vieną kuriozą.<br>A.Puttingo (EBU) nuotr.
D.Montvydui „Eurovizijoje“ jau teko patirti ne vieną kuriozą.<br>A.Puttingo (EBU) nuotr.
„Eurovizijos“ knygelės puslapis.<br>R.Zilnio nuotr.
„Eurovizijos“ knygelės puslapis.<br>R.Zilnio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ramūnas Zilnys, specialiai lrytas.lt, Stokholmas

May 5, 2016, 9:14 PM, atnaujinta May 26, 2017, 12:03 PM

Kai didžiausiam Europos dainų konkursui skirtoje knygoje, kuria prekiaujama arenoje ir internetu, supainiojama, kuriai šaliai atstovauja dainininkas, nėra labai smagu, bet labai išgyventi dėl to irgi nereikia.

Tą „Eurovizijos“ leidinį nusipirks kokie 15 tūkstančių dėl konkurso pamišusiųjų, o maždaug šimtas milijonų žiūrinčių per televizorių šio nesusipratimo nematys.

Be to, ir toje pačioje knygoje didesnėmis raidėmis parašyta, kad D.Montvydas atstovauja Lietuvai, tad būtų sunku įsivaizduoti, kad kažkas per klaidą balsuos už latvį, galvodamas, kad balsuoja už lietuvį. Dėl poros klaidų atspausdintoje programėlėje balsavimo rezultatai neturėtų susivelti.

Ir vis dėlto tai erzina. LRT delegacijos „Eurovizijoje“ vadovas Audrius Giržadas jau parašė keletą ne itin mielų žodžių konkurso rengėjams, o Latvijos delegacijos vadovė Zita Kaminska irgi po viešbutį vaikšto pyktelėjusi.

Tiesiog sunku suvokti, kaip didžiausiame Europos dainų konkurse, kuris turi milžinišką biudžetą, gali įsivelti tokios klaidos.

Kaip sudaromas tas leidinys? Kai tik laimi atrankas arba yra paskiriami dalyvauti „Eurovizijoje“, kiekvienos šalies atstovai konkurso rengėjams turi atsiųsti trumpą savo biografiją.

Ją „aptvarko“ konkurso leidinio redaktoriai. Kad bus „šiek tiek paredaguota ir patrumpinta“, buvo įspėti ir lietuviai. Dabar matome, kaip švedai paredagavo.

Kad būtų ramiau – jie įdomiai paredagavo ir kitus leidinio puslapius. Pervertęs penkis atlikėjų aprašymus, radau dvylika klaidų. Riebi gramatikos klaida yra net ant „Eurovizijos“ akreditacijos kortelės – svarbiausio šiame konkurse dalyvių turimo dokumento. Užkulisiuose sklando linksma istorija, kad tik paskutinę akimirką, prieš išvežant konkurso plakatų maketus į spaustuvę, kažkas apsižiūrėjo, kad vietoj žodžio „song“ juose parašyta „kong“.

Tai nieko naujo – prieš porą metų Vilija Matačiūnaitė irgi stebėjosi, kodėl „Eurovizijos“ programėlėje prie jos dainos pavadinimo prirašytos kažkokios keistos pavardės (kaip vėliau paaiškėjo – Conchitos Wurst dainos autorių).

Žurnalistams išdalintose knygelėse yra mažiau nei pusės konkurse dalyvaujančių šalių delegacijų elektroninio pašto adresai – kitos tiesiog pamirštos. Lietuvos ir Latvijos toje knygelėje išvis nėra.

„Eurovizijos“ rengėjams tenka milžiniškas darbų krūvis, tačiau tai – ne pasiteisinimas. Konkursą pristatanti informacinė medžiaga turėtų būti paruošta nepriekaištingai.

Kodėl vyksta tokios nesąmonės? Apie tai vis garsiau kalbama jau keletą metų.

„Euroviziją“ rengianti Europos transliuotojų sąjunga – galinga organizacija, tačiau su konkurso reikalais ji tvarkosi keistokai.

Visa konkurso informacijos priežiūra atiduota į kitos įmonės rankas. Be to, žmonės, kurie prižiūri konkurso interneto svetainę ir D.Montvydą latviu pavertusį leidinį, yra savanoriai, dirbantys be atlygio, tik už nakvynę ir maistą konkurso metu.

Eurovizija“ turi daug prisiekusių gerbėjų, kurie nori bet kokia kaina pasijusti šio renginio dalimi, tad konkurso rengėjai tuo sumaniai naudojasi.

Tokia tvarka kritikuojama, bet kol kas niekas nesikeičia. Nes visiems lyg ir gerai. Išskyrus kai kuriuos dainininkus, kurie namo parsiveš suvenyrą su idiotiškomis klaidomis.

Kita vertus, tai – smulkmena, dėl kurios dabar gal mažiausiai verta jaudintis. Kur kas svarbiau – kaip savaitgalį D.Montvydas bus nufilmuotas antrojoje repeticijoje, o kitą ketvirtadienį – antrajame „Eurovizijos“ pusfinalyje.

Trečiadienio vakarą ne itin vykusiai konkurso rengėjų nufilmuotą pirmąją repeticiją jis su savo režisiere Sacha Jean-Baptiste aptarinėjo iki vėlaus vakaro. Antrosios repeticijos visi laukia nekantriai – jei šįkart kameros padės geriau atsiskleisti Donato pasirodymui, nesutrukdys jokios klaidos, išspausdintos popieriuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.