„Eurovizijos“ dienoraštis: kaip čia bandoma papirkti?

Man 37-eri, esu suaugęs žmogus, negalintis pasigirti kokiais nors labai ekstravagantiškais polinkiais, bet kodėl ant mano darbo stalo guli šitas lankelis su kažkokiais trenktais piešinukais ir juokingos laikinos tatuiruotės?

Vokietijos dainininkės Jamie Lee „euroviziniai“ suvenyrai.<br>R.Zilnio nuotr.
Vokietijos dainininkės Jamie Lee „euroviziniai“ suvenyrai.<br>R.Zilnio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys, specialiai lrytas.lt, Stokholmas

2016-05-08 19:06, atnaujinta 2017-05-26 05:45

Du tūkstančiai žurnalistų ir akredituotų gerbėjų, kurie kasmet keliauja į „Euroviziją“, turi jiems skirtą spaudos centrą, kuriame yra tokios sunumeruotos pašto dėžutės.

Prie jų eina penkis sykius per dieną – patikrinti, ar kas ko ten neįdėjo. Kas ten dedama? Daugelis „Eurovizijoje“ dalyvaujančių šalių į konkursą atsiveža visokių suvenyrų, kuriuos grūda į tas dėžutes.

Standartinis suvenyras – kompaktinė plokštelė su tos šalies „eurovizinė“ daina, koks nors lankstinukas, marškinėliai, USB laikmena, šratinukas, atvirukas, mobiliojo telefono dėklas ar ženkliukas.

Bet būna įdomiau – nuo saldainių dėžučių iki ausinių, vazų, porą kilogramų sveriančių įnagių dokumentams prispausti, alkoholinių gėrimų, 500 puslapių fotoalbumų apie tos šalies grožį, molinių lėkščių. Baltarusiai labai mėgsta dovanoti šokoladinius zefyrus – kažkoks keistas kaimynų fetišas. Šįmet olandų atlikėjas Douwe Bobas visiems padovanojo po šaliką su savo vardu.

Minėtas lankelis plaukams ir tatuiruotės – japoniškai animacijai aistrą jaučiančios vokiečių dainininkės Jamie Lee dovanėlė. Galėčiau pažadėti šiais daiktais pasipuošti kitą dieną po pusfinalio, jei Donatas, neduokdie, nepatektų į finalą. Tik jokia čia bausmė – tuo nieko nenustebinsi, nes vakar spaudos centre jau suskaičiavau septynis suaugusius vyrus, kurie su tais lankeliais vaikšto kuo rimčiausiais veidais.

Tai viena didžiųjų „Eurovizijos“ keistenybių – maniakiška čia atvykstančiųjų aistra visiems šiems niekučiams, dėl kurių į gerbėjai ir apie konkursą rašantys žurnalistai (nors tikrų žurnalistų čia nelabai daug, bet apie tai – kada nors kitą kartą) į Stokholmą atvyko pustuščiais lagaminais. Kad keliaujant atgal į bagažą būtinai tilptų koks nors Čekijos suvenyrinis futbolo kamuolys ar Estijos šokolado plytelė su dainininko atvaizdu.

Rankos dėl šių daikčiukų daugeliui čia dreba nejuokingai – spaudos centre ant stalo gali be priežiūros palikti kompiuterį, fotoaparatą, filmavimo kamerą, bet nepalik šaldytuvo magneto su San Marino dainininko atvaizdu, nes jį būtinai kas nors pavogs.

Dėl kokio nors Albanijos dovanojamo „eurovizinio“ pakabučio raktams šie žmonės yra pasiruošę aštuonias valandas stovėti viešbutyje ir maldauti spaudos atstovo duoti tą suvenyrą. Nes jis labai pakels nuotaiką jų sergančiai motinai, kuriai liko gyventi kelios savaitės, o ji, matote, labai domisi „Eurovizija“. Šito, beje, aš neišsigalvoju, jie tikrai neraudonuodami riečia tokias istorijas. Nes be

Dovanų tradicijos prasmė – labai abejotina. Daugiausiai dovanų gauna komentatoriai – kartą mačiau, kaip prieš transliaciją net kelių delegacijų atstovai per visas jų būdeles vaikščiojo su dideliais krepšiais. Kuriuose – vynas, saldumynai, riboto leidimo arbatos pakuotės ir taip toliau.

Logika – paprasta. Visi tie suvenyrai yra būdas įsiteikti. Neva tai turėtų paskatinti žurnalistus ir komentatorius atidžiau pažiūrėti ir nupasakoti tos šalies atlikėjų pasirodymą, bet visi puikiai supranta, kad tai visiškai neveikia. Niekas nepradeda giedoti ditirambų Bulgarijai, nes iš jos gavo pripučiamą žaislą, ar Izraeliui, nes pašto dėžutėje rado Negyvosios jūros kosmetikos.

Lietuviai tai suvokė jau prieš keletą metų ir į „Euroviziją“ jokių suvenyrų nesiveža. Paskutinį sykį 800 kompaktinių plokštelių į konkursą dalinti vežėsi Evelina Sašenko. Prieš tai „InCulto“ atsivežė net dešimt tūkstančių, bet finale neatsidūrė.

Keistoji dalis – ši tradicija sukuria atskirą verslo rūšį. Kasmet Lietuvos delegacija gauna laiškų iš parduotuvių, pasirengusių nusipirkti keliasdešimt „eurovizinės“ dainos kompaktinių plokštelių.

Galite netikėti, bet nuo Tokijo iki Los Andželo netrūksta pamišusių konkurso gerbėjų, pasiruošusių atiduoti nenormalią sumą pinigų už vieno euro vertės plastmasinius akinius nuo saulės su užklijuotu kokios nors Makedonijos dainininkės vardu.

„Negavau Evelinos Sašenko kompaktinės plokštelės, todėl vėliau aukcione „eBay“ pirkau už 40 eurų“, – kartą man guodėsi vienas olandas. Tada paklausiau, kiek kartų paskui tos plokštelės klausėsi. Nesiklausė išvis. Nes svarbu turėti, o ne klausytis. Nes gyvenimas be Maltos dainininkės „eurovizinių“ lipdukų rinkinio ar puodelio su Lenkijos dainininko atvaizdu kai kuriems žmonėms yra tamsus ir beprasmis.

Į interneto aukcionus dalis tų „Eurovizijoje“ išdalintų daiktų patenka akimirksniu. Kuo daiktas retesnis, tuo didesnė kaina. Prieš keletą metų viena Balkanų šalis iškrėtė pokštą – pagamino tokią dėžutę su kompaktine plokštele, marškinėliais ir lipduku. Paskelbė, kad išdalino tik dvylika egzempliorių. Po kelių dienų kažkas internete šį daiktą nusipirko už kelis šimtus eurų.

Didžioji dalis čia atvykstančių žurnalistų rašo tinklaraščiams ir kelionės išlaidas dengia iš savo kišenės. Kai kurie iš jų į reikalą žiūri racionaliai.

„Stengiesi kuo daugiau visų tų niekučių susimedžioti, o tada sėdi prie interneto parduoti. Jei pasiseka, kartais gautų pinigų užtenka nemažai daliai kelionės apmokėti“, – pasakojo vienas kasmet į „Euroviziją“ keliaujantis britas.

Tiesą sakant, tai vienintelis mano pasiteisinimas žmonai, kodėl namie vis dar guli kelios dėžė iš „Eurovizijos“ parsivežto šlamšto. Kad gal kada nors aš tai parduosiu ir mes galėsime už tuos pinigus išvykti atostogų. Nors iš tikrųjų tiesiog gaila išmesti. Tam „eurovizinės“ kolekcijos kaupimo virusui atsispirti ne taip jau lengva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.