Prasideda festivalis „Kilkim žaibu“: laukia kai kas įspūdingo

Joninių savaitgalį Varniuose, prie Lūksto ežero, vyksiantis tarptautinis festivalis „Kilkim žaibu“, kuris skirtas Baltijos šalių folklorui ir metalo muzikai, save sieja su kita švente – pagoniškomis Rasomis.

Ryškiausios festivalio „Kilkim žaibu“ žvaigždės – britų grupė „Venom“.
Ryškiausios festivalio „Kilkim žaibu“ žvaigždės – britų grupė „Venom“.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Jun 23, 2016, 6:48 PM, atnaujinta May 20, 2017, 8:09 PM

Nuo metalo muzikos iki senovinių pramogų, amatų dirbtuvių ir folkloro – tai jau septynioliktą kartą pasiūlys ant Lūksto ežero kranto rengiamas festivalis.

„Karščiausia vasaros saulėgrįžos šventė“ – tokį šūkį pasirinkęs renginys vyks ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį.

Baltijos šalių folklorui ir metalo muzikai skirtas festivalis, kaip ir kasmet, tikisi sulaukti kelių tūkstančių žiūrovų iš Lietuvos ir užsienio.

Atvyksta metalo žvaigždės

Ryškiausias festivalio vardas – britų grupė „Venom“, susibūrusi prieš 37 metus. Dar 1980-aisiais jos koncertus apšildė vėliau superžvaigždėmis tapę amerikiečiai „Metallica“, pripažįstantys didžiulę šios grupės įtaką.

Ekstremalaus metalo grupės albumas „Black Metal“, išleistas 1982-aisiais, netgi suteikė pavadinimą atskiram muzikos žanrui.

Karjeros pradžioje grupė buvo kaltinama satanizmu – dėl kai kurių kūrinių tekstų ir scenoje naudojamos simbolikos. Bet patys tvirtina, kad niekada nebuvo satanistai.

„Jie tikrai nedaro ir nedarys nieko neteisėta ar bloga. Tie simboliai – tiesiog pankiškas atributas“, – tikino vienas festivalio rengėjų Daividas Kurlis.

Programoje – įdomūs vardai

Kiti atlikėjai, kuriuos akcentuoja festivalis, yra švedų grupė „Ereb Altor“. Ji atliks specialią programą, kurioje skambės bene žymiausios pagoniško metalo grupės „Bathory“ kūryba.

Pastarosios grupės lyderis Tomas Forsbergas mirė prieš 12 metų, bet „Ereb Altor“ gavo šeimos leidimą atlikti jo kūrybą. Skandinavų mitų ir vikingų žygių įkvėptą muziką papildys pakrantėje įžiebti laužai, degantis laivas, fakyrai.

„Kiekviena daina bus kaip spektaklis. Ketiname visą koncertą nufilmuoti. Tai tikrai bus kai kas įspūdingo“, – pasakojo D.Kurlis.

Intriguoja Izraelio grupės „Romuvos“, grojančios folkmetalą, pasirodymas. Jos lyderis 1981-aisiais gimė Lietuvoje, tačiau būdamas septynerių su tėvais išvyko į Izraelį ir nuo tada gimtinėje nėra buvęs.

Festivalyje skambės ne tik metalas – pavyzdžiui, naujausią savo albumą pristatys folkroko grupė „Žalvarinis“, bendrą koncertą surengs klasiką, folklorą ir popmuziką suderinantys instrumentininkas Saulius Petreikis ir dainininkė Rasa Serra. Iš viso festivalyje įvyks apie 30 koncertų.

Žiūrovų laukia daug pramogų. Vaikai bus mokomi senųjų amatų – turės galimybę patys išbandyti juostų pynimą, molio žiedimą. O vyresnieji galės išmėginti vikrumą ar ištvermę viduramžių karių organizuojamose senovinėse rungtyse, žaidimuose. Bus prisimintos visos svarbiausios Rasos šventimo apeigos ir tradicijos.

Festivalis plėstis neketina

Telšiai, šįmet paskelbti Lietuvos kultūros sostine, įtraukė festivalį į šios šventės renginių programą.

Pernai renginys buvo trumpam persikraustęs į Žagarę, bet šįmet sugrįžo į Varnius, kur prieš tai vyko keletą metų iš eilės.

„Tokių festivalių kaip mūsiškis ir „Mėnuo Juodaragis“ auditorija – keli tūkstančiai. Daugiau ir nereikia. Nesinori plėstis prisikviečiant popžvaigždžių iš televizijos. Norime parodyti, kad galima surengti įdomesnį, kultūringą renginį gamtoje be šiukšlių ir agresijos“, – sakė D.Kurlis.

Domina ir užsieniečius

Festivalyje kasmet linksminasi žiūrovai iš kelių užsienio šalių. Rengėjų komanda – irgi tarptautinė, joje dirba latviai, austras, o viena savanorė šįmet netgi atvyko iš tolimo Rusijos miesto Murmansko.

„Visą savaitę pjauname žolę, grėbiame šieną, renkame šiukšles. Norisi, kad festivalyje visiems būtų malonu leisti laiką. Neabejoju, kad taip ir bus“, – pažadėjo D.Kurlis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.