Festivalis „Bliuzo naktys“ krizių nebijo

„Į orų prognozes nesižvalgome – bliuzui tinka bet kokie orai“, – šypsojosi savaitgalį Varniuose vyksiančio Bliuzo naktų festivalio rengėjai.

Ryškiausia šių metų Bliuzo naktų žvaigždė – JAV dainininkas E.Thomasas.
Ryškiausia šių metų Bliuzo naktų žvaigždė – JAV dainininkas E.Thomasas.
Ryškiausia šių metų Bliuzo naktų žvaigždė – JAV dainininkas E.Thomasas.
Ryškiausia šių metų Bliuzo naktų žvaigždė – JAV dainininkas E.Thomasas.
Daugiau nuotraukų (2)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Jul 1, 2016, 3:31 PM, atnaujinta May 20, 2017, 3:27 AM

Lūksto ežero pakrantėje jau 24-ąjį kartą vyksiantis festivalis – vienas iš nedaugelio Lietuvoje, kurių gerbėjai nesuka galvos, jei teks sušlapti.

Vienintelis Lietuvoje šio žanro festivalis kasmet privilioja kelis tūkstančius žiūrovų, atmintinai mokančių jo šūkį „Nepamiršk palapinės ir piniginės“.

Kiti festivaliai meldžia gerų orų, kad parduotų daugiau bilietų paskutinėmis dienomis, o į Varnius važiuojantieji dažniausiai juos būna įsigiję iš anksto.

„Festivalyje visada turi būti saulės, bet turi būti ir lietaus. Juk žinote, kaip sakoma: „Bliuzas yra, kai geram žmogui blogai“, – sakė Bliuzo naktų rengėjas Algirdas Barniškis-Blėka.

Garsenybės – ne svarbiausia

Lietuvos koncertų rengėjai šiuo metu gerokai sunerimę. Vieša paslaptis, kad pastaruosius porą mėnesių bilietus į renginius lietuviai perka vangiai, o konkurencija – didžiulė. Užkulisiuose net pradedama kalbėti apie ateinančią muzikos verslo krizę. Bet A.Barniškis nusiteikęs optimistiškai.

„Tikimės, kad pas mus žiūrovų bus tiek, kiek ir visada. Didžioji dalis jų ištikima Bliuzo naktims.

Man smagu, kad į festivalį jau atvykstama dėl atmosferos, aplinkos, o ne dėl garsių muzikantų vardų. Žiūrovai mumis pasitiki – žino, kad galbūt pakviesime jiems mažiau girdėtus, bet labai gerus atlikėjus iš užsienio“, – svarstė Bliuzo naktų rengėjas.

Dainuos žinomi amerikiečiai

Ant ežero kranto gros per 20 grupių ir atlikėjų iš Lietuvos, Latvijos, JAV, Liuksemburgo, Estijos ir Didžiosios Britanijos.

Bene žymiausias iš jų – 56 metų amerikietis Earlas Thomasas, vokalistas ir muzikos kūrėjas, kurio parašytas dainas atliko Tomas Jonesas, Etta James ir kitos scenos legendos.

Dukart į „Grammy“ statulėlę pretendavęs dainininkas „Best Of Blues“ bliuzo apdovanojimų rengėjų vadinamas viena svarbiausių šio dešimtmečio bliuzo figūrų. Nuo tos dienos, kai Earlą viename klube atrado garsus Holivudo prodiuseris Herbas Cohenas, E.Thomasas nuolat leidžia albumus ir koncertuoja prestižiniuose renginiuose, pavyzdžiui, Montrė festivalyje Šveicarijoje, kur nuo 1992-ųjų dainuoja kone kasmet.

Dėmesio verta ir amerikiečių vokalistė Shanna Waterstown, dainavusi su legendiniais Jamesu Brownu ir Buddy Guy, taip pat į simbolinę Bliuzo šlovės salę įtrauktas JAV gitaristas bei dainininkas Brianas Krameris.

Nebijo netikėtų ėjimų

Arina su „Veto Bank“, „Kontrabanda“, „The Road Band“ – į festivalį susirinks visas lietuvių bliuzo žvaigždynas.

Įdomu, kad paprašytas įvardyti savo paties labiausiai laukiamus atlikėjus A.Barniškis mini kitus vardus. Pavyzdžiui, hipiško jaunimo grupės „Baltasis kiras“, kurios daina „Lūpytės“ netikėtai išpopuliarėjo Lietuvoje, ir latvių „Coolmans Report“.

„Baltasis kiras“ atspindi mūsų pokyčius. Pastebėjau, kad žiūrovai jaunėja – ne tiktai atvyksta jaunesnių žmonių, bet ir vyresni tampa smalsesni. „Baltasis kiras“, kaip ir anksčiau pas mus koncertavusi grupė „Garbanotas bosistas“, groja ne tai, ką galėtum griežtai vadinti bliuzu. Bet esu tikras, kad jų koncertai čia labai reikalingi.

O latvius išskirčiau, nes mane žavi, kad festivalyje auga jau antra galinga šios šalies muzikantų komanda. Pavyzdžiui, prieš dešimtmetį Bliuzo naktyse įvyko „Latvian Blues Band“ krikštas – tada jie dar buvo kone vaikai, o dabar jau keliauja po pasaulį, groja su ryškiais užsienio bliuzo artistais.

Manau, tas pats laukia ir „Coolmans Report“, nes pusė grupės narių jau mokosi prestižiniame Berklio koledže JAV – vienoje geriausių muzikos mokyklų pasaulyje“, – pasakojo A.Barniškis.

Jauno kraujo festivalyje išties per akis. Bliuzo naktys šįmet priviliojo ir interneto erdvėse žaibiškai išpopuliarėjusią grupę „Abudu“, roko viltį „Wolfsome“, M.A.M.A. apdovanojimą pernai pelniusias improvizuoto hiphopo žvaigždes „Jama & W“.

Jau ruošiasi 25-mečiui

Festivalyje, kaip ir kasmet, laukia ne tik muzika – bus rengiamos įvairios sporto varžybos, šokių pamokos, turnyrai, tapybos ant vandens pratybos, senovinių automobilių paroda ir daug kitų pramogų.

Ant Lūksto ežero kranto bus išvirti šimtai litrų Bliuzo naktų žuvienės, o festivalio tradicijas primins atgimstanti Pašiūrės scena – ta, kurioje 1993-iaisiais ir prasidėjo renginio istorija.

Ji atgaivinama neatsitiktinai – taip jau pamažu ruošiamasi 2017-iesiems, kai Bliuzo naktys bus surengtos 25-ąjį kartą.

Tokios sukakties proga festivalis pasistengs nustebinti – anot A.Barniškio, šiuo metu jau deramasi su keturiomis penkiomis labai ryškiomis užsienio žvaigždėmis, kurių vieną norima kitais metais pakviesti į Varnius.

„Ką pasikviesti svajoju labiausiai? Tos legendos, kurių labiausiai norėjau, viena po kito palieka šį pasaulį.

Bet yra bent keletas labai gerų artistų, kurie kupini jėgų ir daug koncertuoja. Kita vertus, jau įsitikinau – svarbiausia yra ne vardas, o tai, ką atlikėjas daro scenoje, kokios yra formos.

Būna, kad sumoki labai daug pinigų už garsų muzikantą, o koncerte jis šiek tiek nuvilia.

Mes ir toliau stengsimės artistus rinktis pagal tai, ką jie gali pasiūlyti dabar, o ne pagal tai, ką nuveikė praeityje“, – tvirtino Bliuzo naktų rengėjas.

Bliuzo naktų festivalis. Liepos 1, 2 d. Varniai, Lūksto ežero pakrantė.

E.Thomasas susidomėjo „Baltuoju kiru“

Bliuzo naktų savanoriai savanoriai nufilmavo trumpą klipą, kuriuo perteikta itin draugiška ir šilta Bliuzo naktų atmosfera. Jame skamba grupės „Baltasis kiras“ daina „Saulė šviečia“. Internete tai išvydęs legendinis JAV bliuzo muzikantas E.Thomasas pažėrė malonių komentarų. „Žmonės, puikus video! O kas tas atlikėjas? Visiškai nesuprantu jo kalbos, bet jaučiu vidinę jėgą! Labai laukiu šio savaitgalio“, – rengėjams rašė šį savaitgalį Bliuzo naktyse grosiantis E.Thomasas.

„Earlas Thomasas yra bliuzo legenda. Nudžiugino toks jo komentaras. Malonu, kad jis pagavo mūsų kūrybinę nuotaiką net ir nesuprasdamas žodžių. Labai norime su juo pasimatyti, pajausti. E.Thomasas yra didelė žvaigždė, bet, kaip sakė Jimi Hendrixas, – kuo daugiau pinigų uždirbi, tuo daugiau bliuzo gali sugroti. Manau, kad Earlas pagros daug gero bliuzo“, – linksmai kalbėjo „Baltojo kiro“ lyderis Tautvydas Augustinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.