Išgirskite: grupė „Žalvarinis“ uždainavo ukrainietiškai

Rugpjūčio 24 dien Ukraina švenčia savo nepriklausomybės dieną. Ta proga grupė „Žalvarinis“ pristato dainą „Kalyna malyna“, kuri grupės repertuare atsirado neatsitiktinai – grupės lyderis Robertas Semeniukas turi ukrainietiško kraujo ir semiasi įkvėpimo iš savo protėvių žemės.

„Žalvarinio“ lyderio R.Semeniuko giminės šaknys – Ukrainoje.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
„Žalvarinio“ lyderio R.Semeniuko giminės šaknys – Ukrainoje.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-08-18 11:18, atnaujinta 2017-05-15 13:53

Naujausiame Žalvarinio albume „Teka“ įrašyta ukrainietiška daina „Kalyna malyna“ grupės repertuare subrendo per keletą metų.

„Jau 2009-aisiais parvykę iš vieno didžiausių Ukrainos festivalių „Kraina Mryj“ Kijeve, parsivežėme daug šiltų įspūdžių apie šią šalį – tūkstančiai klausytojų vilkėjo tautinius drabužius, dainavo ukrainietiškas dainas ir be galo šiltai priėmė kitų šalių muziką.

Parsivežėme dovanotų ukrainiečių tautinės muzikos diskų, klausėmės grupių ir projektų, kuriuose liaudies dainos buvo derinamos su kitais muzikos stiliais“, -pasakoja R.Semeniukas.

Ši viešnagė paskatino muzikantą ir dainų autorių dar labiau domėtis ukrainietiška kultūra ir muzika. Po poros metų grupės lyderis R.Semeniukas aplankė Ukrainoje gyvenantį senelį ir kitus giminaičius, surinko nemažai dainynų, muzikos įrašų, iš kurių netrukus buvo atrinkta tinkamiausia daina.

„Kalyna malyna“ – tai dviejų ukrainiečių liaudies dainų tekstai, kuriuos sujungti padėjo Roberto tėtis ir jo jaunystės bičiulis, taip pat jie Robertą ir grupės vokalistes pamokė, kaip teisingai tarti ukrainietiškus žodžius.

„Tai buvo labai racionalus, natūralus procesas, noras priartėti prie savo šaknų, prisiliesti prie savo identiteto. Dviejų kultūrų susidūrimas leidžia kiek plačiau pažvelgti į savastį, paveldą, muzikinius dalykus, ir ta savotiška nostalgija, kuri nukelia į vaikystę Lvove, turbūt paskatino imtis šio įdomaus sumanymo,- neslepia susižavėjimo ukrainietiška kultūra Robertas. – Todėl ši daina mums tapo labai artima-ir dėl giminystės ryšių, ir dėl tos panašios mūsų šalies ir Ukrainos istorinės patirties.“

Siūlome pamatyti dainos vaizdo klipą, nufilmuotą albumo pristatymo koncerte šį pavasarį:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.