Į Lietuvą atvyksta „pavojingiausia pasaulio grupė“ „Laibach“

Festivalis „Mėnuo Juodaragis“ šiemet žiūrovus pasitinka įspūdingai – naujoje vietoje ir su bene ryškiausiais svečiais per visą jo istoriją.

„Laibach“ pernai pavyko padaryti tai, kas atrodė neįmanoma, – surengti koncertus Šiaurės Korėjoje.
„Laibach“ pernai pavyko padaryti tai, kas atrodė neįmanoma, – surengti koncertus Šiaurės Korėjoje.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

2016-08-26 14:39, atnaujinta 2017-05-14 20:27

Alternatyviajai muzikai ir šiuolaikinei baltų kultūrai skirtas festivalis, kurio vartai atidaryti jau vakar, rengiamas devynioliktą kartą.

Nuo 2007 metų jis vyko Zaraso ežero saloje, tačiau šįmet buvo priverstas keisti vietą.

Tiesa, išsikraustė netoli – į 20 kilometrų nuo Zarasų esančio Dūburio ežero salą.

Čia tūkstančių festivalio gerbėjų laukia paskaitos, pramogos, amatų užsiėmimai, filmai ir, žinoma, dešimtys muzikos atlikėjų. Tarp jų – išskirtinė ir skandalinga Slovėnijos grupė „Laibach“, kelis dešimtmečius žinoma meno gurmanams visame pasaulyje.

Teko ieškotis naujos vietos

„Kodėl teko kraustytis? Sužinojome, kad mūsų pamėgta vieta šįmet išnuomota kitam – motosporto renginiui.

Būtų tekę keisti renginio datą, bet nenorėjome laužyti savo tradicijų, be to, jau buvome susitarę su kai kuriais atlikėjais.

Teko rasti naują vietą, bet dėl to neliūdna. Dūburio sala labai graži, gal mažiau paliesta civilizacijos, o tai tinka mūsų festivalio temai“, – šypsojosi festivalio rengėjas Ugnius Liogė.

Vienas seniausių Lietuvos festivalių garsėja kaip vieta, į kurią nemažai žiūrovų keliauja su vaikais, – rasti sau ką nors įdomaus čia gali kiekvienas.

Šių metų programoje – mankštos, kalvystės, duonos kepimo, audimo, keramikos ir tapybos užsiėmimai, meditacijų namelis, salyklinių blynų kepimo ir kaušų skobimo pamokos, pirtis, futbolo ir regbio varžybos, paskaitos apie tradicinę lietuvių namų puošybą, sveikatą ir daugybe kitų temų.

Programa – labai spalvinga

„Mėnuo Juodaragis“ žinomas kaip draugiškas festivalis be jokios agresijos, kuriame šalia gali skambėti ir sutartinės, ir tamsi gotikinė elektroninė muzika.

Išradingai sudėliota koncertų programa, kuri vyks keliose scenose, šįmet vėl bus labai įvairi.

Festivalyje tilps pankišką džiazą grojanti grupė „Sheep Got Waxed“ ir alternatyviosios elektroninės šokių muzikos atradimas „Solo ansamblis“, scenos veteranai Nėrius Pečiūra ir „Ir visa tai kas yra gražu yra gražu“.

Keli ryškūs svečiai atvyksta iš užsienio – pavyzdžiui, mistišką stilių mišrainę grojantys rusai „Theodor Bastard“ ir ambientinės muzikos alchemikas iš Italijos Alio Die.

Tačiau neginčytinai ryškiausias šių metų festivalio laimikis – šaltai agresyvios industrinės muzikos dievukai „Laibach“.

Nevengė nacių simbolikos

1980-aisiais debiutavusi grupė yra žinoma nuo Niujorko iki Tokijo ir jos vizitais džiaugiasi ne visi.

„Laibach“ – viena iš vos kelių buvusio socialistinio bloko grupių, sugebėjusi pelnyti didelį tarptautinį pripažinimą, nors jos kūryba vertinama dviprasmiškai. Grupės pavadinimas toks, kaip Slovėnijos sostinę Liublianą Antrojo pasaulinio karo metais vadino ją okupavę vokiečiai.

Griežto kirpimo militaristines uniformas vilkinti grupė karjeros pradžioje nevengė flirto su nacistiniais simboliais. Grupės kūryba persmelkta ironijos, valdžios kritikos ir pamąstymų apie pasaulines įtakos sroves bei vartotojišką kapitalizmą.

Dėl savo meno „Laibach“ britų dienraštis buvo pavadinęs „pavojingiausia grupe pasaulyje“.

Dar 1983-iaisiais „Laibach“ tuometėje Jugoslavijoje nebijodavo koncertuose demonstruoti ištraukų iš pornografinių filmų. Pasklidus kalboms apie provokuojančius grupės koncertus, jai keletą metų buvo uždrausta koncertuoti gimtinėje.

Prasibrovė į uždarą šalį

Griūvant valstybių sienoms ir laisvėjant atmosferai buvusiame Rytų bloke, „Laibach“ buvo leista vėl viešai reikšti savo idėjas, kurios neapsiriboja vien muzika. Slovėnai kartą net buvo paskelbę, kad įkūrė naują valstybę su valiuta, pasais ir vėliava.

Kadaise „Laibach“ buvo laikomi skandalingais išsišokėliais, dabar jie – kritikų pripažinti ir gerbiami meno atstovai, prieš keletą metų surengę koncertus prestižinėse vietose, pavyzdžiui, Londono „Tate“ ir Kopenhagos nacionalinėje galerijose.

2015-ųjų rugpjūtį „Laibach“ sugebėjo surengti du koncertus bene uždariausioje pasaulio šalyje – Šiaurės Korėjoje.

Dėl savo įvaizdžio ir dainų temų „Laibach“ vis apkaltinami simpatijomis tai radikalioms dešiniosioms, tai kairiosioms idėjoms. Pati grupė visus kaltinimus atmeta ir komentuoja su jai būdinga ironija.

„Mes esame fašistai tiek, kiek Adolfas Hitleris buvo dailininkas“, – dažniausiai atsakymas būna toks.

Pasipiktinimo nesulaukė

Nors pasaulyje vis dar pasitaiko protestų dėl „Laibach“ koncertų, festivalio rengėjas U.Liogė sakė, kad paskelbęs apie pirmąjį grupės vizitą Lietuvoje nesulaukė jokių priekaištų.

„Jei atvirai, tai net kiek nustebino. Turbūt besidomintys žmonės jau supranta, kad tai, ką daro ši grupė, yra meninė idėja. Ji koncertuoja ir Vokietijoje, kur fašizmo tema itin jautri. Rodo koncertuose kadrus iš Trečiojo reicho laikų filmų, bet jokių problemų ten nekyla“, – sakė U.Liogė.

Jis pripažino, kad išankstinių bilietų į festivalį šįmet parduota daugiau nei pernai, bet nelinkęs to sieti su „Laibach“ vizitu.

„Matysime šeštadienį, gal bus daugiau žmonių, kurie atvyks vienai dienai – dėl „Laibach“ koncerto. Bet, jei atvirai, nemanau, kad didelės žvaigždės pritraukimas daug lemia festivalio žiūrovų skaičių. Atvykstama dėl paties renginio, jo atmosferos. Šįmet mes tikimės sulaukti maždaug 6 tūkstančių žiūrovų“, – sakė festivalio rengėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?