Sasha Songas: „Gydytojas man pasakė – mesk gerti, kitaip mirsi“

„Dabar mano gyvenimas daug geresnis nei prieš metus“, – šypsosi atlikėjas Sasha Songas.

Sasha Songas neslepia – į alkoholį buvo įnikęs taip, kad tai pradėjo trukdyti darbui.<br>A.Dzimidavičiaus nuotr.
Sasha Songas neslepia – į alkoholį buvo įnikęs taip, kad tai pradėjo trukdyti darbui.<br>A.Dzimidavičiaus nuotr.
„Niekada nemaniau, kad galima taip gerai jaustis metus vartoti alkoholį“, – prisipažino Sasha Songas.<br>A.Dzimidavičiaus nuotr.
„Niekada nemaniau, kad galima taip gerai jaustis metus vartoti alkoholį“, – prisipažino Sasha Songas.<br>A.Dzimidavičiaus nuotr.
Naujojo dainininko albumo viršelis.
Naujojo dainininko albumo viršelis.
Daugiau nuotraukų (3)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Sep 16, 2016, 7:01 PM, atnaujinta May 12, 2017, 8:52 PM

Vilniaus Kongresų rūmuose sekmadienį turėjo įvykti koncertas, kuriuo populiarus atlikėjas žadėjo paminėti ir savo karjeros 20-metį, ir atšvęsti 33-iąjį gimtadienį.

Keista situacija – nors buvo parduota daugiau nei pusė bilietų, renginį teks nukelti vėlesnei datai.

Praėjusią savaitę medikai nustatė mazgelius ant dainininko balso stygų.

Tik šį savaitgalį jis išgirdo galutinį jų verdiktą – medikai jam kategoriškai nerekomendavo koncertuoti.

„Repetavome, viskas ruošiama, labai norėjau, kad šio koncerto netektų nukelti.

Bet negaliu meluoti ir įspėjau iš anksto, kad visko gali būti. Kalbėjausi su operos soliste Asmik Grigorian – ji patarė nejuokauti, nes galiu taip susigadinti balsą, kad išvis nebegalėsiu dainuoti“, – tvirtino dainininkas.

Atlikėjas, kurio tikrasis vardas – Dmitrijus Šavrovas, „Lietuvos rytui“ papasakojo ne tik apie savo jubiliejų, bet ir didelius sunkumus, kuriuos jam teko patirti.

– Ruošiatės švęsti dvi sukaktis. Kuri svarbesnė?

– Dėl amžiaus visiškai nesijaudinu. Eilinis gimtadienis, ir tiek. Bet 20 metų scenoje – kas kita. Istorijos neištrinsi, profesionaliai dainuoju nuo 12 metų, tai svarbus nueitas kelias.

Labai džiaugiuosi, kad su manimi pasirodys ne tik talentinga gyvo garso grupė, šokėjai, kuriuos pats atrinkau, bet ir daug žinomų mano draugų.

Padainuoti ketina Donatas Montvydas, Linas Adomaitis, Rosita Čivilytė, Aistė Pilvelytė, keletas šou „Lietuvos balsas“ dalyvių. Gal prisidės ir Ovidijus Vyšniauskas, jei pavyks suderinti su kitais jo planais.

Dauguma svečių su manimi dainuos duetu, kai kurie atliks savo dainas atskirai, nes man juk reikės tuo metu persirengti. (Juokiasi.)

Dainuosiu viską, ką geriausio savo repertuare esu sukaupęs per 20 metų. Bet vienas svarbiausių akcentų – pristatysiu naują savo albumą „XX“.

– 20 karjeros metų – tinkamas metas atsigręžti atgal. Kas geriausio jums nutiko per tą laiką?

– Išpopuliarėjau dar vaikystėje, buvau bene jauniausias žinomas atlikėjas Lietuvoje. Tais laikais, kai prasimušti į televiziją buvo labai sunku.

Tas laikotarpis iki šiol man atrodo svarbiausias. Iki šiol didžiuojuosi dar tada gautu „Bravo“ apdovanojimu, prezidento padėkos laišku.

Kitas pasiekimas – žinoma, 2009-ųjų „Eurovizija“. Esu vienintelis Lietuvos atlikėjas, kuris laimėjo tarptautinį šio konkurso gerbėjų balsavimą internete, mano pasirodymas buvo pripažintas geriausiu.

– O blogiausio? Į galvą ateina džiazo klubas sostinėje, į kurį sukišote daug pinigų, bet verslas nepavyko.

– Į tą klubą sudėjau pinigus, uždirbtus populiarumo viršūnėje, po „Eurovizijos“. Tame klube buvau atsakingas už reklamą, muzikinę programą.

Buvau susidėjęs su asmenimis, kurie neatlikdavo savo darbo. Nesigilindamas į tą košę galiu drąsiai pasakyti, kad ateityje dar norėčiau pamėginti atidaryti savo barą. Tik su kitokiais žmonėmis.

Bet mano gyvenime tikrai buvo sunkesnių akimirkų.

Pavyzdžiui, kai turėjau problemų dėl alkoholio, o paauglystėje Londone teko kurį laiką gyventi vaikų namuose.

– Kas nutiko?

– Likau be namų, be maisto, visiškai vienas. Tai sudėtinga ir skaudi istorija. Nelabai mėgstu apie tai kalbėti, praėjo šešiolika metų. Bet teko glaustis gatvėje ir pas draugus. Man pasiūlė nueiti į socialinį centrą, iš ten nuvežė į vaikų namus.

Ten gyvenau pusmetį, paskui man parūpino butą, kurį atėmė, kai Lietuva įstojo į Europos Sąjungą. Ironiška.

– Jūsų problemos dėl alkoholio buvo rimtos? Apie tai dar prieš metus užkulisiuose sklido gandai.

– Taip, bet vengiau apie tai kalbėti. Tikriausiai bijojau prisipažinti pats sau, nors man ir šeima, ir draugai sakė – Dima, turi bėdų, ką tu darai?

Susigriebiau tada, kai dėl to ėmė nukentėti darbas. Pernai turėjau surengti albumo pristatymą, bet jis neįvyko, nes buvau neblaivus.

Kreipiausi į medikus, tai, ką išgirdau, labai išgąsdino. Atlikęs tyrimus gydytojas pasakė – mesk gerti, nes kitaip tiesiog mirsi, prasidės kepenų cirozė.

Pagalvojau, kad dar norėčiau pagyventi. Pakeičiau mitybą ir visiškai mečiau alkoholį.

– Ar sunku atsisakyti svaigalų?

– Ne. Pirmiausia, aš įnikau į alkoholį ne todėl, kad jaučiau didelį potraukį.

Tiesiog kamavo panikos, nerimo priepuoliai. Nežinojau, kodėl, man net porą sykių kvietė greitąją pagalbą.

Gydytojai duodavo raminamųjų, o aš pradėjau gerti alkoholinius gėrimus, nes buvau tikras, kad mane tai ramina.

Priklausomybės ligų centre gydytojai man nenustatė fizinės priklausomybės nuo alkoholio. Gėriau ne todėl, kad turėčiau fizinį poreikį gerti. Buvo psichologinė problema.

Specialistai man paaiškino, kad vaikystėje paniškai bijojau tėvo. Tai pasireiškia ir dabar, kitomis formomis.

Kai bandai save raminti alkoholiu, turi suprasti, kad tai gerai nesibaigs. Nuo alaus ir vyno buvau perėjęs prie brendžio ir degtinės. Be to, maišiau antidepresantus ir alkoholį.

Tai jau buvo labai blogai. Džiaugiuosi, kad išsikapsčiau.

– Bet po koncertų tikriausiai susiduriate su žmonėmis, kurie bare vartoja alkoholį.

Tai nesukelia pagundų?

– Pats savimi stebiuosi. Galiu su draugais iki penktos ryto sėdėti bare ir gerti vandenį. Jie vartoja alkoholį, o aš į juos žiūriu ir, galiu prisipažinti, man jie dabar atrodo juokingi.

Bet pačiam girtauti nėra jokio noro. Niekada nemaniau, kad galima taip gerai jaustis metus alkoholį. Galiu nuoširdžiai pasakyti – tai geriausias sprendimas mano gyvenime.

Viršelyje – nuoga moteris

Naujojo dainininko albumo viršelį puošia aktas – žinomo fotomenininko Rimanto Dichavičiaus darbas.

„Susipažinome su Rimantu, leido pasirinkti vieną jo darbų.Ar nebijau, kad šio albumo dėl to nenorės platinti parduotuvės? Negalvojau apie tai, bet gal problemų nebus – manau, manęs klausosi pilnamečiai. Ta nuotrauka, kaip pasakojo fotomenininkas, simbolizuoja laisvę, todėl ji man atrodo dar tinkamesnė. Nes būtent dabar jaučiuosi išsilaisvinęs nuo problemų, kurios mane spaudė“, – sakė atlikėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.