Albumo apžvalga. J.-M. Jarre'as „Electronica 2: The Heart Of Noise“

Prancūzų elektroninės muzikos veteranas, daugiau nei keturis dešimtmečius žinomas kompozitorius ir fantastiškų šou kūrėjas J.-M.Jarre'as šį rudenį surengs pasirodymą Kaune, kur skambės ir nemažai kūrinių iš šio albumo. Sprendžiant iš jau surengtų naujojo turo koncertų – skambės beveik tik nauja muzika, su vos keletu senų kūrinių. Todėl susipažinti su tuo, ką jis dabar kuria, planuojantiems eiti tikrai verta.

J.-M.Jarre'as.<br>„Scanpix/AFP“ nuotr.
J.-M.Jarre'as.<br>„Scanpix/AFP“ nuotr.
Albumo viršelis.
Albumo viršelis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 29, 2016, 8:38 PM, atnaujinta May 11, 2017, 6:15 PM

Kartu su pernai išleistu albumu „Electronica 1“ šis įrašas yra kol kas ambicingiausias (bent jau dalyvių skaičiumi) 68-erių kūrėjo darbas. Jo idėja – įrašyti kūrinius su kuo daugiau įvairių žanrų žvaigždžių, dalinantis idėjomis ir atskleidžiant naujus paties J.-M.Jarre'o fantazijos klodus.

Ta proga surinktas įspūdingas žvaigždynas (arba bent jau teisės naudoti jų kūrinių nuotrupas) – nuo elektroninės muzikos titanų „Yello“ iki popžvaigždžių „Pet Shop Boys“, muzikos filmams kūrėjo Hanso Zimmerio ir ekscentriško dainininko Sebastieno Tellier.

Didžiausias netikėtumas – kūrinys „Exit“, kuriame skamba į Rusiją pabėgusio JAV slaptų duomenų nutekintojo Edwardo Snowdeno balsas. Rėžiantis kalbą apie privatumą, laisvę ir pasipriešinimą mus internete kontroliuojančioms vyriausybėms. Kiek ironiška, kad rėžia iš laisve tikrai negarsėjančios Maskvos, kur dėl šio įrašo nusibeldė ir J.-M.Jarre'as.

Albumas – gana eklektiškas. Kai kas skamba kaip radijo stotims pritaikyti pophitai („Brick England“ su „Pet Shop Boys“), kai kas – kaip 1980-ųjų dvasios sintetinis popsas (su Gary Numanu įrašyta „Here For You“).

Tiesa, didžiojoje dalyje albumo kompozitorius tolsta nuo svajingų muzikinių peizažų, kurie jau tapo jo vizitine kortele. „Electronica 2“ – kur kas agresyvesnis, link modernesnio techno skambesio linkstantis darbas. Tai tikrai patiks ne visiems J.-M.Jarre'o gerbėjams, bet laikytis įsitvėręs praeities šis prancūzas nenori. Ir, kaip norintis eiti į priekį, o ne dairytis per petį, yra visiškai teisus.

Įvertinimas – 8 iš 10.

J.-M.Jarre'o ir E.Snowdeno klipas „Exit“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.