Lrytas.lt interviu: į Vilnių atvykstantis S. Lazarevas jaučiasi „Eurovizijos“ laimėtoju

Sergejus Lazarevas (33 m.) šįmet Stokholme negavo išsvajoto „Eurovizijos“ trofėjaus. Bet į Lietuvą kitą mėnesį atvykstanti rusų popžvaigždė „TV antenai“ tvirtino, kad tai nėra labai svarbu.

Europos dainų konkurse S.Lazarevas surinko daugiausia žiūrovų balsų, bet komisija jį nustūmė į trečią vietą.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Europos dainų konkurse S.Lazarevas surinko daugiausia žiūrovų balsų, bet komisija jį nustūmė į trečią vietą.<br>„Reuters“ / „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („TV antena“)

2016-10-22 18:06, atnaujinta 2017-05-10 09:31

Rusijos dainininko istorija buvo viena įtempčiausių šių metų „Eurovizijos“ konkurso akimirkų.

Rusijoje jau keliolika metų populiarus, su duetu „Smash!!“ dar 2000-aisiais išgarsėjęs, o vėliau solinę karjerą pradėjęs dainininkas į „Euroviziją“ atvyko su energinga daina ir įspūdingu šou.

Jo pasirodymas buvo sudėtingas – dainininko judesiai buvo sekundės dalies tikslumu priderinti prie vaizdo projekcijų. Vaizdas traukė akis, specialistai iš anksto prognozavo rusui pergalę, tačiau lemiamo vakaro pabaigoje triumfavo Ukrainos dainininkė Džamala.

S.Lazarevas surinko daugiausia Europos žiūrovų balsų, bet komisijos balsavimo rezultatai jį nustūmė į trečią vietą. Lietuvos žiūrovai finale dainininkui skyrė trečią, o komisija – paskutinę vietą.

Rusijoje iškart kilo audra – tūkstančiai antraščių skelbė, kad iš S.Lazarevo, kuriam „Eurovizijos“ užkulisiuose talkino Filipas Kirkorovas, pergalė atimta dėl politinių priežasčių ir įtemptų šalies santykių su Vakarais.

Pats dainininkas į politiką nesivėlė ir apskritai dažnai sudaro vakarietiškai mąstančio artisto įspūdį.

Nereikėtų stebėtis – dar prieš keliolika metų jo karjera rūpinosi buvęs dainininko George’o Michaelo vadybininkas Simonas Napier-Bellas, atlikėjas yra koncertavęs daugelyje Europos ir Azijos šalių.

Jis atvirai kalba apie lytinių mažumų teises, o sykį net sukėlė skandalą, kai Ukrainoje pasirodė interviu, kuriame cituojamas S.Lazarevas tvirtino, kad Krymas nepriklauso Rusijai. Tiesa, vėliau dainininkas teigė, kad tai gudrus montažas.

Lapkričio 8-ąją Vilniaus koncertų salėje „Compensa“ šou rengiantis S.Lazarevas „TV antenai“ sakė, kad nekantrauja atvykti į Lietuvą.

„Tai bus pirmas mano didesnis pasirodymas Vilniuje, todėl laukiu šio susitikimo, rodysiu savo programą „The Best“.

Tai dviejų valandų šou, kuriame skamba geriausios mano dainos, sukurtos per 11-a solinės karjeros metų. Gražus reginys, daug kostiumų, dekoracijų, viskas atliekama gyvai.

Žinoma, bus ir „Eurovizijoje“ skambėjusi daina „You Are The Only One“. Noriu padėkoti visiems, kurie Lietuvoje už mane sirgo ir balsavo“, – pokalbį pradėjo vienas populiariausių Rusijos dainininkų.

– Ką pirmiausia pagalvojate, kai išgirstate Lietuvos pavadinimą?

– Kad niekada nebuvau Vilniuje, tik mano geri draugai turi giminaičių šiame mieste. Jie man pasakojo, kad jūsų sostinė – labai graži, tad nekantriai laukiu progos pats pasižiūrėti.

– Tai, ką parodėte „Eurovizijos“ scenoje, buvo sudėtinga techniškai ir fiziškai. Tai daugiausia jėgų pareikalavęs numeris per jūsų karjerą?

– Taip. Tai buvo rizikingas šou, ypač kai teko lipti laipteliais – lengva paslysti ir nukristi, per repeticiją taip ir nutiko.

Jei nugriūsi, visiškai sumausi savo galimybes konkurse, kuris šiaip jau skirtas dainoms, šou – antroje vietoje.

Jūs nė neįsivaizduojate, kiek dienų teko repetuoti, kad viskas būtų tikslu.

– Nors daug metų esate populiarus Rusijoje, daugybė žmonių kitose šalyse apie jus pirmą sykį išgirdo „Eurovizijoje“. Kaip pasikeitė gyvenimas po šio konkurso?

– Atsirado daugiau gerbėjų, kvietimų koncertuoti, susidomėjimas užsienyje.

Dabar į koncertus net atskrenda klausytojų ne iš Rusijos, kurie po „Eurovizijos“ susidomėjo, internete susirado kitas mano dainas ir klipus.

Honorarai, neslėpsiu, irgi padidėjo. (Juokiasi.) Jau iki „Eurovizijos“ daug koncertavau, bet dabar mano grafikas visiškai beprotiškas. Darbų ir įtampos padaugėjo dvigubai.

Eurovizija“ buvo puiki patirtis, žingsnis į priekį, prisiminsiu ją su malonumu.

Kita vertus, vykdamas į šį konkursą jau nebuvau naujokas, tad mano gyvenimas radikaliai nepasikeitė.

– Lietuvai šįmet atstovavęs Donatas Montvydas jau sakė, kad ateityje dar sykį bandys patekti į „Euroviziją“. O jūs? Juk yra dainininkų, kurie šį konkursą laimi ne pirmu bandymu.

– Aš jau pasiekiau svarbiausią pergalę. Laimėjau žiūrovų balsavimą. Milijonai Europos žiūrovų daugiausia balsų skyrė būtent mano atliekamai dainai.

Aš daug metų dirbu žiūrovams, todėl man svarbiau jie, o ne tai, kaip mane įvertino keli šimtai komisijos narių, kad ir kaip gerbčiau jų nuomonę.

Jaučiuosi laimėtoju, padariau viską, ką galėjau, parengiau gerą, gražų numerį, gerai padainavau, atstovavau savo šaliai.

Apie grįžimą į „Euroviziją“ negalvoju, nėra tokio plano.

– Buvo apmaudu, kad taip prastai įvertino komisija?

– Tuo metu jaučiausi labai pavargęs. Daug dirbau, ruošiausi „Eurovizijai“, dvi savaitės Stokholme irgi buvo sunkios. Repeticijos, neįtikėtinai daug interviu, mano pasirodymui teko daug dėmesio.

Jaučiau ir spaudimą, nes buvau laikomas favoritu, lažybininkai net buvo sustabdę galimybę statyti už mane pinigus, nes mano pergalė atrodė akivaizdi.

Užkulisiuose prieš finalą niekas neabejojo, kad laimės Rusija.

Kai nutiko kitaip, keistai jaučiausi. Ne, nenusiminiau, nes man, kaip sakiau, žiūrovų įvertinimas prilygo pergalei.

Bet taip, mane nustebino tokie žiūrovų ir komisijos balsavimo skirtumai. Atleiskite, bet daugumos šalių žiūrovai man skyrė aukštus balus, bet 21 valstybės komisija nedavė nė balo. Kai tos pačios šalies žiūrovai tave pakelia į pirmą vietą, o komisija palieka priešpaskutinį, sunku tai suprasti.

Na, bet jei taip nutiko, taip turėjo būti. Neliūdžiu, nesigailiu, kad dalyvavau „Eurovizijoje“.

– Lietuvos vertinimo komisija jus irgi paliko paskutinėje vietoje. Rusijos žiniasklaida ir jūsų gerbėjai socialiniuose tinkluose tvirtino, kad ne vienos šalies komisija jums skyrė prastą įvertinimą dėl politikos. Ką apie tai manote?

– Nenoriu čia velti politikos. „Eurovizija“ – dainų konkursas. Man lieka tik skėsčioti rankomis ir stebėtis.

– Akivaizdu, kad Rusijos ir Vakarų santykiai – įtempti, o Lietuva neseniai neįsileido dainininko Olego Gazmanovo. Negalvojate apie tai vykdamas į Vilnių?

– Ne, nes aš koncertuoju visiems, Vakarų publikai – taip pat. Dainuoju rusiškai ir angliškai.

Nenorėčiau, kad kas nors statytų sieną tarp manęs ir mano klausytojų. Kai dainuoju, man nesvarbu, kokia tai šalis. Džiaugiuosi, kai į koncertus ateina įvairių tautų, religijų, skirtingos lytinės orientacijos žmonės. Sakau sąžiningai: man svarbu tik tai, kad jiems patinka mano muzika.

– Norėtumėte komisijos narius pakviesti į savo koncertą Vilniuje?

– Žinoma, būtinai, norėčiau, kad pamatytų, įvertintų. Mano koncertuose visi laukiami.

– Ką patartumėte tiems, kurie jūsų šaliai atstovaus ateityje?

– Ne tik savo šalies atstovams – linkėčiau mėgautis ir negalvoti apie vietas, tiesiog stengtis parodyti aukštą lygį. Tiek dainomis, tiek pasirodymais.

Užimta vieta ne visada svarbiausia. Svarbiausia – gerai dirbti savo darbą.

– Jus vadina Rusijos sekso simboliu. Kaip į tai reaguojate?

– Žinoma, malonu, bet daug kas mane laiko ir negražiu vyru. (Juokiasi.) Tai subjektyvu. Bet kuriuo atveju kur kas svarbiau, kad būtų pilna salė žiūrovų.

– Jūsų gerbėjos – padūkusios?

– Yra beprotiškai manimi besižavinčių. Yra tokių, kurios paskui mane keliauja iš vieno koncerto į kitą. Aš jau jų veidus ir vardus žinau, jos visada pirmoje eilėje. Tai malonu, nors ir keista.

Būna, kad gerbėjos stengiasi atkreipti dėmesį, teikia netikėtas dovanas, tyko manęs gatvėje.

Galiu pasidžiaugti, kad dauguma jų – protingos ir adekvačios. Mano auditorija auga su manimi, tai jau ne paaugliai.

Daugumai mano gerbėjų – žinau iš statistikos socialiniuose tinkluose – yra nuo 18 iki 40 metų. Mane tai maloniai nustebino, nes kažkodėl kartais manoma, kad manęs klausosi tik mažametės. Tai netiesa.

– Esate koncertavęs daugelyje šalių, matęs didelių scenų. Kokios svarbiausios pamokos, kurias išmokote?

– Aš vis dar mokausi, bet svarbiausi dalykai – mokėti valdyti emocijas, koncertuose visiškai atsiduoti žiūrovams, nebijoti eksperimentuoti, pasitikėti savo jėgomis.

Galima sakyti, visą laiką treniruojuosi ir stengiuosi nesustoti, kasdien daryti vis geriau.

– O kaip atrodo jūsų diena užkulisiuose? Yra dalykų, kurie būtini jums gastroliuojant?

– Neturiu jokio keisto reikalavimų sąrašo – man rūpi tik techninė koncerto pusė, ji gana sudėtinga. Žinoma, reikia padoraus viešbučio kambario ir gardaus maisto, bet tai ir viskas.

S.Lazarevo pasirodymas šių metų „Eurovizijos“ finale:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.