Nedos koncerto rengėjas prabilo apie užkulisius: „Vyksta kova už išlikimą“

„Auksiniai renginiai“ – jauna renginių organizavimo įmonė, kurios užmačios plačios: profesionalių užsienio muzikantų gastrolių Lietuvoje rengimas, bendradarbiavimas su Lietuvos scenos grandais, areninių koncertų organizavimas.

Neda Malūnavičiūtė.<br>Koncerto rengėjų nuotr.
Neda Malūnavičiūtė.<br>Koncerto rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-11-16 11:28, atnaujinta 2017-04-17 19:44

Vienas jų – gruodžio 27-ąją Kauno „Žalgirio“ arenoje vyksiantis Nedos Malūnavičiūtės koncertas „(Ne)eilinė diena rojuje“, kuriame skambės seniai girdėta populiariosios muzikos programa.

Įmonės vadovas Pavelas Žemoitinas neslepia, kad rizika seka visada ir ne visi renginiai yra pelningi, tačiau, nepaisant to, nesėkmės vertinamos kaip pamokos.

Apie „Auksinių Renginių“ koncertų išskirtinumą, sėkmingo bendradarbiavimo su žymiausiais atlikėjais paslaptį, nuopuolius ir daugelį kitų temų – interviu su koncertų rengėju.

– „Auksiniai renginiai“ – jauna koncertus, privačius renginius organizuojanti įmonė. Kodėl nutarėte kurti verslą muzikos srityje? Koks Jūsų įmonės tikslas, siekiai?

– Kalbant apie mano veiklą šou, muzikos versle, reikia pradėti nuo to, kad muzika man nėra svetima ir aš šiame pasaulyje nesu naujokas. Nuo mažens mane supo muzika, mokiausi groti smuiku, trimitu, saksofonu, mušamaisiais instrumentais, įgijau muzikinį išsilavinimą. Man teko groti su daugeliu geriausių Lietuvos atlikėjų. Ilgainiui koncertavimo pasidarė maža, tad pradėjau ieškoti šio to daugiau.

Buvau pasitraukęs iš muzikos ir išbandžiau maisto pramonės, nekilnojamojo turto verslą. Dirbau samdomu darbuotoju logistikos srityje. Deja, didelėse įmonėse esi retai išgirstamas, retai paisoma tavo nuomonės, siūlomų idėjų. Po šios patirties supratau, kad nebenoriu dirbti kitam.

Panūdau kurti kažką savo. Į galvą atėjo mintis, kad galėčiau į Lietuvą pakviesti koncertuoti džiazo muzikantus iš Maskvos. Nežinojau, kaip į džiazo koncertus reaguos Lietuvos publika, tad visų pirma startavo Giedrės Kilčiauskienės džiazo miniatiūrų koncertas. Kiek vėliau Lietuvoje pasirodė projektas „Nirvana in Jazz“, sulaukęs didelio susidomėjimo. Taip ir gimė „Auksiniai Renginiai“, kurių tikslas – išskirtiniai koncertai. Balandį švęsime dviejų metų gimtadienį.

– „Auksiniai Renginiai“ skaičiuoja tik antruosius gyvavimo metus, tačiau jau organizuoja areninius bei didžiausiose Lietuvos scenose vykstančius koncertus. Ar nebaisi rizika? Nepagalvojate, kad žmonių gali nesusirinkti? Juk, regis, koncertų pasiūla gausesnė nei paklausa.

– Žinoma, rizika yra ir ji visada baisi. Šiuo metu koncertų rinka artėja prie krizės, visi nori koncertuoti arenose, mažos salės perpildytos koncertais, todėl nelengva sudominti, pritraukti klausytojus. Nepaisant to, esu linkęs rizikuoti, nes vadovaujuosi visų sėkmingų žmonių taisykle: reikia eiti, kaip mažam vaikui, besimokančiam vaikščioti, griūti ne kartą, kol tvirtai stovėsi ant žemės.

Dažnas pasiduoda ir aš šiukštu nesmerkiu tokių žmonių, kadangi juos pakerta baimė, o norint eiti toliau reikia stiprios valios, nebijoti nemigos naktų ir streso. Kol kas „Auksiniai Renginiai“ klumpa, tačiau stojasi ant kojų. Įmonė jauna ir daro ne tik koncertus arenose, tačiau, mano džiaugsmui, per šį dvejų metų laikotarpį vyko ir daug mažesnių koncertų: Lietuvoje pasirodė mygtukinio akordeono meistras Richard‘as Galliano, Adriano Trindade, Jeronimo Miliaus ir Česlovo Gabalio duetas, subrandintas projektas „Vilija in Jazz“, specialią programą mūsų pasiūlytam koncertui sukūrė gitaristai Martynas Kuliavas ir Aleksandras Tenas bei daugelis kitų.

– Minėjote, kad „Auksinių Renginių“ tikslas – organizuoti ypatingus pasirodymus. Kuo jūsų organizuojami koncertai išskirtiniai? Galbūt net geresni nei kitų?

– Jie visų pirma ypatingi tuo, kad koncertuose pasirodo aukščiausio lygio muzikantai. Prisivilioti tokius atlikėjus kaip Neda, „Pelenai“ nėra paprasta kaip du kart du. Kurdamas įmonę ir pavadinimą orientavau į tai, kad koncertai bus išskirtiniai, kitokie, o kaip tai sekasi kurti, geriausiai gali įvertinti žmonės.

Koncertas „Queen in Jazz“ – analogų pasaulyje neturintis projektas. Richardo Galliano ir Sylvaino Luco pasirodymas pasižymėjo išskirtine kokybe, surengėme ir projektą, kuriame „bitlų“ muzika skambėjo džiazo stilistikoje, o grupė „Pelenai“ atliko išskirtinai autorinės kūrybos programą be jokių „koverių“.

Žinoma, ypatingi ir areniniai ateities Nedos Malūnavčiūtės bei grupės „Pelenai“ su simfoniniu orkestru koncertai. Šiuos žmones surengti koncertus arenose kalbino ne vienas, tačiau jie nesutiko, todėl būsimi pasirodymai yra reti, o galbūt ir vienetiniai.

Svarbu pabrėžti ir tai, kad nieko neorganizuoju vien dėl pinigų. Svarbūs įmonės vertybiniai dalykai, tad niekada nekviečiu groti atlikėjų, kurių pasirodymas garantuotų pelną, o vertybės prasilenktų su manosiomis.

– Gruodžio 27-ąją Kauno „Žalgirio“ arenoje vyks Nedos Malūnavičiūtės koncertas „(Ne)eilinė diena rojuje“, kuriame skambės išskirtinai populiariosios muzikos programa. Kodėl pasirinktas toks koncerto formatas? Kaip pradėjote bendradarbiauti su Neda?

– Dar 2010-aisiais grupė „Blues Makers“ mane pakvietė pagroti drauge su Neda festivalyje „Benai, plaukiam į Nidą“. Tuomet ir užsimezgė pažintis su Neda. Kartas nuo karto prasilenkdavome, šnektelėdavome įvairiuose renginiuose, tačiau širdyje kirbėjo noras pagroti ar surengti dar vieną projektą su Neda, kadangi ji yra unikali. Aš pats augau su Nedos dainomis, jos man kelia nemažai sentimentų. Tikriausiai dažnas žino dainas „Eilinė diena rojuje“, „Šalia“... Ne vienas yra pasiilgęs pop stilistikos dainų.

Kadangi šios dainos gyvai išskirtiniame koncerte skambėjo gana seniai, nutariau pasiūlyti Nedai surengti pasirodymą, kuriame skambėtų vien populiarioji muzikos programa.

– Ar teko ilgai įkalbinėti atlikėją pasirodyti būtent šiame amplua? Regis, dabar Neda dažniausiai sutinkama džiazo bei bardų scenose.

– Prisipažinsiu, kalbėjimas truko ilgokai, apie pusę metų. Kodėl pavyko? Pasakysiu paprastą dalyką: yra dvi barikadų pusės: vienoje atlikėjai, kitoje – renginių organizatoriai. Pats esu buvęs ir vienoje, ir kitoje barikadų pusėje, todėl gebu suprasti, kaip jaučiasi abu interesantai, pateikti idėją, siūlymą, kuris tiktų visiems, įrodyti, kad organizatoriai nieko nesistengia apgauti.

Ateidamas pas žmones aš niekada nepradedu kalbėti apie pinigus. Svarbiausia pati projekto mintis, vertybiniai dalykai, užmezgamas ryšys. Jei sukuriamas teigiamas kontaktas, tada savaime atsiranda finansų klausimas ir tokios diskusijos veda į sėkmę bei abiems pusėms tinkamą susitarimą.

– Kuo ypatingas šis koncertas? Kokių netikėtumų gali tikėtis klausytojai?

– Jis ypatingas jau vien todėl, kad Neda dainuos populiariosios muzikos programą, kurios neatliko apie septynerius metus. Nežinia, ar bus daugiau šio koncerto pasirodymų, tai gali būti vienetinis projektas. Jis ypatingas dėl ypač kokybiškos muzikos, aukščiausio lygio muzikantų. Koncerte gros kamerinis orkestras, Tomas Varnagiris, Jievaras Jasinskis, Robertas Semeniukas bei daugelis kitų. Šiam koncertui ruošiamos specialios aranžuotės, skoningos vizualizacijos, kurios atitiks Nedos regimą apipavidalinimą. Tai bus labai nuoširdus kalėdinis koncertas.

– Koncerte pasirodys aibė geriausių Lietuvos muzikantų. Ar sudėtinga buvo jų atranka? Pagal ką atsirinkote muzikantus?

– Su visais muzikantais man teko groti viename ar kitame projekte. Aš turiu ausis, girdžiu ir suprantu, kas groja gerai, o kas ne. Ne visi renginių organizatoriai įžvelgia niuansus, jie mato esmę, o ne subtilybes. Aš žinojau kiekvieno atlikėjo stilistiką, gebėjimus, todėl nedelsdamas šiame projekte vienyti jėgas pasiūliau vieniems geriausių Lietuvos muzikantų: T.Varnagiriui, R.Semeniukui, J.Valančiauskui. Patys atlikėjai taip pat noriai įsitraukė į šio koncerto kūrimą.

Išgirdę, kad yra kviečiami pasirodyti su Neda, jie sutiko gana greitai, nes ji yra aukšto lygio atlikėja, tikrosios populiariosios lietuviškos muzikos ikona. Reikia pripažinti, jog dažno Lietuvos popmuzikos atlikėjo dainos yra vogtos, kopijuotos, o Nedai dainas kūrė A.Borisevičius ir A.Balsevičius, lietuvių kompozitoriai. Šios dainos atspindi kokybišką lietuvišką populiariąją muziką.

– Jūsų dėka Lietuvoje su išskirtine programa „Tribute to Edith Piaf“ lankėsi akordeono meistras Richardas Galliano, pasaulinio garso gitaristas Sylvainas Lucas, brazilas Adriano Trindade. Ar šias žvaigždes kvietėte siekdamas padovanoti Lietuvai aukšto lygio atlikėjų pasirodymus? Kas diktuoja Jūsų rengiamų koncertų programas?

– Koncertų programas diktuoja ne rinka, o asmeninis noras, „Auksinių Renginių“ tikslai, vizija. Richardo Galliano koncertas buvo dovana, kadangi jis tikrai neatsipirko, kita vertus, tai davė naudos įmonės vardui. Aš pats dievinu akordeono muziką, žinau, kad Richardas Galliano yra aukščiausio lygio muzikantas, todėl surengiau jo koncertą.

– Kaip vertinate dabartinę koncertų rinką Lietuvoje?

– Ši rinka yra perpildyta. Į ją visi ėjo tikėdamiesi, kad iš dangaus pradės kristi manų košė. Jie atėjo į šią rinką ir buvo nustebinti, kadangi čia reikia dirbti taip pat, kaip gaminant langus ar siuvant suknelę. Renginių organizavimo verslas niekuo nesiskiria nuo kito verslo. Perpildymo sprendimo būdas – koncertų atšaukinėjimai, po kurių išlieka tik stipriausi. Dabar vyksta kova už išlikimą. Manau, tikrai daug kas pasiduos, o aš pasiduoti nežadu.

– Su kokiais sunkumais susiduria jaunas šou, muzikos pasaulio verslininkas?

– Vienas didžiausių sunkumų – dideli mokesčiai, kuriuos lemia tai, kad mūsų valstybė turi gana didelį pridėtinės vertės mokestį. Vos atsidarius įmonę reikia mokėti „Sodrai“ bei kitoms institucijoms. Žinoma, mes esame maža valstybė ir mokesčius reikia mokėti, turime drauge išlaikyti valstybę, tačiau su esama sistema tikrai ne viskas tvarkoje.

Nelengva ir tai, kad šių dienų atlikėjai kartais neadekvačiai vertina paslaugų kainas. Žvelgiant į tai, kokie yra koncerto organizavimo kaštai, mokesčiai, ateinančių žmonių skaičius, jų prašomi honorarai kartais yra tikrai per dideli. Jei koncertas yra organizuojamas arenoje, muzikantai, žinoma, nori gauti daugiau, tačiau retai pagalvojama, kad tokiu atveju 3 ar 4 kartus išauga ir koncerto organizavimo įkainiai, visada yra rizika, kad į areną ateis ne 10 000, o 1000 klausytojų.

– Ką patartumėte žmonėms, pradedantiems kurti savo verslą?

– Tai sunkus procesas, kuris kelia daug nerimo, rūpesčių, tačiau svarbiausia turėti šeimos, aplinkos palaikymą. Jei suklupus žmogus girdi siūlymus nutraukti verslą, yra gąsdinamas, kad nusivarys į bankrotą ir sužlugdys save, nieko doro nebus, todėl reikia būti tvirtam, turėti artimiausius žmones, kurie lydės bet kokioje situacijoje. Taip pat jauniems, pradedantiems verslininkams patarčiau neskubėti kruti įmonių. Galima savo jėgas išbandyti iš pradžių dirbant su verslo liudijimu bei individualia veikla.

– Kokie didžiausi, svarbiausi jūsų ateities koncertai?

– Po gruodžio 27-osios Nedos koncerto intensyviai ruošimės balandžio 29-ą vyksiančiam „Pelenų“ koncertui su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru. Vasarį prasidės Jeronimo Miliaus ir Česlovo Gabalio „Gražiausių baladžių“ turas per Lietuvą. Koncertai vyks Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolėje ir Kėdainiuose. Žinoma, yra ir daugiau planų, tačiau apie juos kalbės ateities darbai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.