A. Mamontovas – apie savo 50-metį, pažintį su R. Karbauskiu ir neišpildytą svajonę

„50 metų man sukaks kitais metais, bet švęsti pradedu jau dabar. Nes lygiai prieš 50 metų aš jau buvau embrionas“, – nusijuokė Andrius Mamontovas.

A.Mamontovas žinią apie būsimą savo šventę skelbė prie Kalėdų eglutės.<br>T.Bauro nuotr.
A.Mamontovas žinią apie būsimą savo šventę skelbė prie Kalėdų eglutės.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

2016-12-18 17:52, atnaujinta 2018-02-09 21:55

Vienas populiariausių Lietuvos dainininkų šią savaitę sulaukė daug dėmesio.

Prie sostinės Kalėdų eglutės Katedros aikštėje A.Mamontovas surengė trumpą koncertą, kurio metu paskelbė, kad jubiliejų surengs Vilniaus „Siemens“ arenoje.

50-mečio koncertas vyks tiktai kitų metų gruodžio 17-ąją, bet bilietai į jį bus parduodami jau nuo šių metų gruodžio 17-osios.

„Lygiai metai iki koncerto – kad visi atsimintų datą“, – paaiškino A.Mamontovas, surengęs konferenciją naujienų portale lrytas.lt.

Dainininkas dalijosi ne tik istorijomis apie gyvenimą ir kūrybą, bet ir apie naująją Vyriausybę bei savo pažintį su „valstiečių“ lyderiu Ramūnu Karbauskiu.

Namie niekada nešvenčia

„Keistoka data. Kai tau dvidešimt, 50-mečiai atrodo kaip žmonės, kurių gyvenimas seniai turėjo būti pasibaigęs.

O tuomet ateina tas amžius ir supranti, kad niekas nepasikeitė. Yra gimtadienių, kurie kai ką keičia. Kai tau aštuoniolika, tampi pilnametis. Trisdešimt trejų įžengi į Kristaus amžių.

Bet kai tau 50, supranti, kad tas pats š... tęsiasi toliau“, – kvatojosi A.Mamontovas.

Švęsti jubiliejus scenoje jis jau pripratęs – keturiasdešimtmetį prieš devynerius metus paminėjo koncertu festivalyje „Be2gether“, o prieš trejus metus karjeros 30-mečiui surengė koncertus didžiausiose šalies arenose.

„O namie niekada nešvenčiu. Tikriausiai kalta vaikystės trauma: per mano 13-ąjį gimtadienį visas mano stalas buvo nuklotas vaišėmis, bet draugai žaidė lauke ir neatėjo.

Paskui galiausiai atėjo, atnešė dėžę, kurioje į popierių storai buvo įvyniotas spaliuko ženkliukas. Ir vėl pabėgo. Paskui išėjau į lauką, jie mane dar bulvėmis apmėtė. Tačiau koncertas – saugi zona“, – atviravo Andrius.

Į upę antrą sykį nebris

Prieš trejus metus į Andriaus koncertą „Siemens“ arenoje netilpo norintys – į salę susigrūdo 12 tūkstančių žmonių. Tai – šios arenos rekordas.

Jubiliejaus koncerte jis pagros ir retai skambančių kūrinių, ir populiariausias savo dainas.

Tarp jų – ir grupės „Foje“, nuo kurios išsiskirstymo kitais metais sukaks 20 metų, laikų hitus.

Prieš trejus metus arenose prie Andriaus prisijungė ir daugelis buvusių „Foje“ muzikantų.

Tai įskėlė vyresnių grupės gerbėjų viltį, jog „Foje“ ilgesniam laikui gali grįžti į sceną, tačiau A.Mamontovas pripažino: tokių minčių neverta puoselėti.

„Grupė tiesiog baigėsi. Puikiai suprantu, kad ją atkurti būtų labai naudinga finansiškai.

Grupė buvo tol, kol gyvenome panašų gyvenimą, buvome moksleiviai, studentai. Tačiau dabar bendraujant būna ir įtemptų akimirkų.

Kad grupė atsikurtų ir koncertuotų – to neįsivaizduoju“, – prisipažino A.Mamontovas.

Jis neabejojo, kad „Foje“ fenomeno dalis yra kai kurių klausytojų jaučiami sentimentai. Jaunesnė publika dažnai jau menkai įsivaizduoja, ką grojo ir kokia populiari buvo ši grupė.

„Vyresni žmonės turbūt ilgisi tų laikų, jaunystės. „Foje“ buvo grupė, kuri savo dainomis paaugliams tada atsakė į daugelį klausimų“, – sakė A.Mamontovas.

„Eurovizija“ nebevilioja

Tarp dainininko pasiekimų – ir iki šiol aukščiausias Lietuvos pasiekimas „Eurovizijoje“. 2006aisiais jo suburta grupė „LT United“ užėmė šeštąją vietą.

Kitą mėnesį prasidės nauja atranka į „Euroviziją“, bet A.Mamontovas tvirtino, kad ja nesidomi ir pats apie galimybę dalyvauti negalvoja.

„Apie „Euroviziją“ susimąstau tik tada, kai kas nors apie tai paklausia.

Kas keliautų į „Euroviziją“, jei spręsčiau aš? Žinau tik viena – jei atrankoje dalyvaus Rūta Ščiogolevaitė, ji vėl liks antra“, – juokavo dainininkas.

Naujų dainų kitais metais pristatyti jis neketina, tačiau vasarį tikisi išleisti mažesnei auditorijai skirtą instrumentinės muzikos albumą – jau trečiąjį tokį per savo karjerą.

Į politiką eiti nenori

Prieš keletą metų A.Mamontovas skelbė – jei kada nors atsidurs politiniame poste, tai reikš, kad jis pametė protą.

Ši jo pozicija nepasikeitė, nors dainininką su „valstiečių“ lyderiu R.Karbauskiu sieja draugiški santykiai.

Du žinomi vyrai kartu yra įkūrę labdaros fondą „Švieskime vaikus“, bet A.Mamontovas prisipažino, kad nuomonės dėl politikos ne visada sutampa.

„Padiskutuojame, mano pažiūros – liberalesnės. Jis žino, kad aš niekada nesivilkčiau tautinio kostiumo“, – nusijuokė Andrius.

Prieš keletą metų jis iš pažįstamo menininko nugirdo, kad buvo svarstomas kaip kandidatas į kultūros viceministrus ar ministro patarėjus, bet pasiūlymo nesulaukė ir tuo džiaugiasi.

„Ne kiekvienas menininkas gali būti kultūros ministru. Sėdėti Seime – ne man, negalėčiau taip gyventi. Nepriklausau jokiai partijai.

Galbūt galėčiau kažkiek prisidėti prie kultūros sferos sprendimų, bet mano kelias – muzikanto. Na, nebent pasiūlytų tapti kultūros atašė kokioje patinkančioje šalyje – tada gal ir pasvarstyčiau“, – samprotavo A.Mamontovas.

Sūnus – irgi muzikantas

Pasitikdamas 50-metį A.Mamontovas neturi kuo skųstis – koncertuose netrūksta žmonių, dainas žino tūkstančiai, šeimoje – viskas gerai.

Jo dukra Viktorija mokosi paskutiniame Europos studijų kurse Olandijoje, o sūnus Andrius lanko paskutinę gimnazijos klasę, groja būgnais grupėje ir jau po truputį koncertuoja.

„Aš niekuomet nenurodinėjau vaikams, ką rinktis. Tačiau man smagu, kad sūnus muzikuoja“, – pripažino A.Mamontovas.

Svajoja pagyventi Berlyne

A.Mamontovas yra pelnęs tiek muzikos apdovanojimų, kad pastaruoju metu juos pradėjo dalinti kitiems, – po „Bravo“ statulėlę iš Andriaus kolekcijos gavo Džordana Butkutė ir grupė „ba.“.

Ar dar liko svajonių, kurių Andrius nėra įgyvendinęs?

„Noriu pagyventi Berlyne. Ten – didelis menininkų judėjimas, elektroninės muzikos scena, daug įkvepiančio pogrindinio meno, pažįstu kai kuriuos žmones iš to pasaulio.Vieną dieną prisiruošiu ir padarysiu tai. Bet tikrai ne kitais metais“, – sakė dainininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.