Roko opera „Jėzus Kristus Superžvaigždė“ – Lietuvos arenose jau šią savaitę

Gruodžio 20 d. Klaipėdos „Švyturio“ arenoje, gruodžio 22 d. – Vilniaus koncertų salėje „Compensa“ ir gruodžio 23 d. Kauno „Žalgirio“ arenoje bus parodyta bene garsiausia visų laikų roko opera „Jėzus Kristus Superžvaigždė“ („Jesus Christ Superstar“).

„Jėzus Kristus Superžvaigždė“ – bene geriausia visų laikų roko opera.
„Jėzus Kristus Superžvaigždė“ – bene geriausia visų laikų roko opera.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2016, 11:20 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:49 PM

1971 m. debiutavęs Brodvėjuje, šis legendinis Andrew Lloydo Webberio ir Timo Rice‘o kūrinys šiemet skaičiuoja jau 45-uosius gyvavimo scenoje metus ir iki mūsų dienų buvo statytas 42-jose pasaulio šalyse.

Tarptautinis muzikos projektas kuriamas bendradarbiaujant su Didžiosios Britanijos agentūra „The Really Useful Group Ltd.“ ir Austrijos kompanija „Beat4Feet“. Koncertinėje roko operos versijoje scenoje pasirodys per 100 atlikėjų.

Pagrindiniuose vaidmenyse matysime žymius solistus iš Austrijos, Vokietijos, Nyderlandų, JAV bei Lietuvos, o taip pat ritmo grupę iš Austrijos, Kauno miesto simfoninį orkestrą ir Kauno valstybinį chorą. Visi atlikėjai iš užsienio yra atskridę į Kauną dar prieš gerą savaitę ir šiuo metu vyksta generalinės projekto repeticijos.

Roko kalba nupasakotas biblinis siužetas 1970-aisiais tapo tikra sensacija ir pradėjo įspūdingą A.L.Webberio karjerą. Tačiau šis vieno populiariausių miuziklų autorių nepraranda populiarumo ir dabar.

Prieš ketverius metus miuziklas buvo atgaivintas koncertų turui per Didžiosios Britanijos arenas – ta proga naujo pagrindinio vaidmens atlikėjo paieškai net buvo surengtas specialus muzikinis TV šou „Superžvaigždė“.

Šįmet kūrinys vėl pristatytas Londone – šis pastatymas pelnė leidinio „Evening Standard“ teatro apdovanojimą geriausio miuziklo kategorijoje.

Savo kelią „Jėzus Kristus superžvaigždė“ pradėjo 1970-aisiais kaip konceptualus dvigubas albumas. Jame Jėzaus arijas atliko roko žvaigždė, grupės „Deep Purple“ vokalistas Ianas Gillanas.

Vėliau ši muzika persikėlė į teatrų sales. Dažnai Lietuvoje prisimenamas faktas, jog mūsų šalyje ši roko opera pastatyta dar 1971-aisiais. Vilniaus dailės institute slapta surengtas roko operos pastatymas, kuriuo rūpinosi kompozitorius Kęstutis Antanėlis, buvo pirmasis Europoje ir tik antrasis pasaulyje.

Kai kurie į religiją linkę žmonės nepatenkinti teigė, kad Jėzaus istorija šiame kūrinyje interpretuota pernelyg laisvai, o roko muzika – ne geriausia terpė Biblijos temoms.

Tačiau ši muzika sulaukė didžiulio populiarumo Niujorko Brodvėjuje ir Londono Vest Ende, pagal roko operą sukurti jau du vaidybiniai kino filmai, sklinda kalbos, kad bus ir trečiasis. 1973-iaisiais pagal šią roko operą sukurta juosta pateko ir į pelningiausių tais metais sukurtų filmų dešimtuką.

Daugeliui vyresnės kartos muzikos mėgėjų „Jėzus Kristus superžvaigždė“ aštuntajame dešimtmetyje buvo vakarietiškos laisvės simbolis – plokštelės su šios roko operos įrašais buvo už dideles sumas parduodamos iš po skverno.

Vėliau roko opera įvairaus dydžio Lietuvos erdvėse buvo pastatyta kelis sykius.

Svarbiausias šią savaitę trijuose didmiesčiuose vyksiančių koncertų išskirtinumas – didžioji dalis dainininkų bus iš užsienio. Lietuviams skirtą „Jėzaus Kristaus superžvaigždės“ variantą režisuoja ir prodiusuoja austras Martinas Gellneris ir amerikietė Kim Duddy.

Abu jie – patyrę profesionalai. M.Gellneris yra dirbęs su „Scorpions“, Roisin Murphy, Udo Lindenbergu ir daugybe kitų muzikos žvaigždžių. Abu Austrijoje yra statę A.L.Webberio miuziklus, tarp jų ir roko operą „Jėzus Kristus superžvaigždė“.

Pagrindinį – Jėzaus – vaidmenį Lietuvoje atliks paties A.L.Webberio išgirtas dainininkas – Rory Tayloras. 2012-aisiais jis varžėsi A.L.Webberio TV šou ir vos per plauką netapo jo nugalėtoju – atrankoje į Jėzaus vaidmenį tarp kelių tūkstančių pretendentų užėmė antrąją vietą.

„Labai stiprus vokalistas“, – sakė Didžiojoje Britanijoje, kur mokėsi miuziklo meno, R.Tayloro pasirodymus ne kartą stebėjęs dainininkas Vaidas Baumila.

Įdomu tai, kad tame pačiame šou rungėsi ir lietuvis J.Milius – tada jis pateko į geriausiųjų dvidešimtuką.

Beje, kaip kandidatas į pagrindinį vaidmenį jis buvo svarstomas ir Lietuvoje vyksiančių koncertų rengėjų, tačiau nesutapo jo ir šio renginio grafikai.

Mariją Magdalietę vaidins Europos miuziklų scenose pagarsėjusi amerikietė Kudra Owens, o Judą – vokietis Alexas Melcheris, kurį grupės „Queen“ nariai pasirinko vaidmeniui miuzikle „We Will Rock You“.

Lietuvos scenai roko operoje atstovaus Dominykas Vaitiekūnas (Poncijus Pilotas), Egidijus Bavikinas (Erodas) ir Tadas Girininkas (Kajafa).

Muziką atliks ritmo grupė, šiam projektui suburta iš vokiečių, austrų, britų muzikantų, taip pat Kauno valstybinis simfoninis orkestras, diriguojamas austro Martino Gellnerio, ir Kauno valstybinis choras.

„Tai – koncertinis roko operos pastatymas, visas dėmesys bus sutelktas į nuostabią muziką, bet bus ir įdomių choreografinių sprendimų.

Vienu metu scenoje bus kone šimtas žmonių“, – sakė roko operą Lietuvoje statančios kompanijos „Medusa Concert“ vadovas Remigijus Knabikas.

Kadrai iš roko operos repeticijos:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.