M.A.M.A. atverčia kortas: laukia įspūdingi pasirodymai, bus parodyta ir komisija

Pieno buteliukas užkulisiuose, lyg ateivis iš kosmoso atrodantis dainininkas scenoje, viena garsiausių Lietuvos porų, šimtai tūkstančių žiūrovų prie ekranų ir keliolikos spindinčių statulėlių dalybos – penktadienį vyksianti apdovanojimų ceremonija M.A.M.A. vėl žada nustebinti.

J. ir I.Morkūnai pirmą sykį ves apdovanojimų M.A.M.A. šventę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J. ir I.Morkūnai pirmą sykį ves apdovanojimų M.A.M.A. šventę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teigiama, kad ekstravagantiškasis duetas „Beissoul &amp; Einius“ renginyje atrodys kaip ateiviai iš kosmoso.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teigiama, kad ekstravagantiškasis duetas „Beissoul &amp; Einius“ renginyje atrodys kaip ateiviai iš kosmoso.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiausia apdovanojimų pelnyti pretenduoja Donny Montellas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiausia apdovanojimų pelnyti pretenduoja Donny Montellas.<br>T.Bauro nuotr.
M.Vitulskis M.A.M.A. ceremonijoje dainuos kartu su Virgilijumi Noreika.<br>T.Bauro nuotr.
M.Vitulskis M.A.M.A. ceremonijoje dainuos kartu su Virgilijumi Noreika.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

2017-01-23 17:49, atnaujinta 2017-04-11 15:19

Kauno „Žalgirio“ arenoje sausio 27-ąją populiariausi šalies dainininkai rinksis jau šeštus metus iš eilės – į renginį, kuris kasmet sukelia aistrų, tačiau jau yra pripažintas šalies muzikinio gyvenimo veidrodžiu.

Į ceremoniją, kuri TV3 eteryje bus tiesiogiai transliuojama penktadienį 19.30 val., išgraibstyti kone visi bilietai – didžiausia Lietuvos arena bus pilnutėlė.

Kaip ir kasmet, M.A.M.A. rengėjai žada staigmenų – didelė dalis jų saugoma scenaristų kompiuteriuose, bet kai kuriuos būsimos ceremonijos akcentus „TV antena“ gali atskleisti jau dabar.

Ceremonijos vedėjai kasmet keičiasi – šį darbą yra išbandę ir Justinas Jankevičius su Juste Arlauskaite-Jazzu (kai dar dalijosi ne tik scena, bet ir namais), ir „radistai“ Jonas Nainys su Rolandu Mackevičiumi.

Šįmet diriguoti muzikantų paradui patikėta Jogailai (43 m.) ir Indrei (27 m.) Morkūnams – ir tam, teigia apdovanojimų šventės prodiuseris Saulius Urbonavičius-Samas, yra net kelios priežastys.

„Viena vertus, mes apie Jogailą šiuo amplua svarstėme jau seniai – dar nuo pirmos ceremonijos.

Jis pažįsta visus muzikantus, su savo spalvotais švarkeliais yra tapęs savotišku pramogų pasaulio dievuku. Iki šiol išsisukdavo – tai jam atostogos, tai dar kas nors.

Šįmet yra ir dar viena priežastis – dabar jis vedęs vyras, su žmona Indre augina pernai gimusią dukterį. Tad mes džiaugiamės, kad M.A.M.A. ves žavi mama ir jos vyras. Viskuo bus pasirūpinta – užkulisiuose budės auklė, bus buteliukas su šiltu pienu“, – juokėsi S.Urbonavičius-Samas.

„Darysime tai, ką reikės. M.A.M.A. – svarbus ir atsakingas renginys, jį vesti – džiaugsmas ir svajonė“, – žadėjo J.Morkūnas.

Negana to, Morkūnų šeima nebus vieninteliai šios ceremonijos vedėjai, tačiau apie tai, kas prisidės prie jų, kol kas šnekama patyliukais.

Mat, kaip ir kasmet, ceremonijoje bus humoro akcentų – tokių kaip ankstesniuose renginiuose Egidijų Dragūną parodijavęs J.Jankevičius ar panevėžietiškas muzikos aktualijas dėstęs komikas Mantas Katleris.

„Šįmet ceremonijoje pirmą sykį pamatysite, kaip dirba M.A.M.A. komisija. Ji vertins atlikėjų pasirodymus“, – užsiminė S.Urbonavičius-Samas.

Daugeliui pasirodymų ruošiami originalūs sceniniai sprendimai – nuo choreografijos numerių iki neįprastų duetų.

M.A.M.A. scenoje yra buvę įdomių vaizdų – nuo didžiuliame rutulyje skraidančios Justės Arlauskaitės-Jazzu iki bokso ringo per reperio Aleknos pasirodymą ar kartu su „Electronic I“ scenoje besiraiviusios Monikos Šalčiūtės.

Šįmet, kalbama, reginys bus ne mažiau spalvingas, bet dėmesio centre norima išlaikyti muziką.

Jos bus labai įvairios – nuo neseniai 50-mečio žygį per Lietuvos didžiausias arenas surengusios Ingos Valinskienės iki vienos įdomiausių jaunų alternatyviosios muzikos grupių „Solo ansamblis“.

„Pirmaisiais M.A.M.A. metais būdavo pretenzijų – alternatyvininkams nepatikdavo, kad renginyje dainuoja popsistai, šie, priešingai, nesuprasdavo, kodėl groja „grupės iš pogrindžio“.

Dabar tokių konfliktų neliko. Suprantu, kad visi menininkai sau atrodo patys kiečiausi, bet, ačiū Dievui, muzikantai jau susivokė, kad tai visų apdovanojimai, čia netinkama vieta aiškintis santykius ir ginčytis dėl muzikos vertės“, – sakė ceremonijos prodiuseris.

Tiesa, M.A.M.A. rengiančios asociacijos „Metų muzikos apdovanojimai“ pirmininkui Martynui Tylai atrodo, kad šįmet pretendentų į apdovanojimų sąrašas labiau linksta į alternatyviosios muzikos pusę.

„Pirmą sykį popmuzikos atstovai jau internete skundžiasi, kad nominuotos jiems negirdėtos grupės.

Tai liudija, kad jiems reikėtų labiau domėtis Lietuvos muzikiniu gyvenimu, visomis jo spalvomis. Be to, tai, kas šiandien nežinoma, rytoj gali skambėti didžiausiose arenose“, – pastebėjo M.Tyla.

Anot jo, apdovanojimų įtaka muzikantų įpročiams – neginčijama. Pretenduoti į M.A.M.A. gali atlikėjų įrašai ir klipai, išleisti iki lapkričio pabaigos.

Jau ne pirmus metus pastebimas sujudimas būtent tuo metu – lapkritį pasipila albumų, dainų ir klipų lietus. M.A.M.A. rengėjai įsitikinę, kad tai nėra sutapimas – dainininkai tiesiog skuba suspėti į apdovanojimų traukinį.

„Manau, M.A.M.A. prisidėjo ir prie to, kad pernai kone tuzinas Lietuvos atlikėjų surengė koncertus didžiausiose arenose.

Kai pradėjome rengti šią ceremoniją, tokie pasirodymai dar buvo didelė retenybė.

Aš nė kiek neabejoju – M.A.M.A., kuri vyksta didžiausioje šalies salėje, padėjo muzikantams patikėti savo jėgomis“, – svarstė M.Tyla.

Vienas įdomiausių ceremonijos sėkmės ženklų – šįkart beveik visi bilietai buvo išgraibstyti nė nepaskelbus renginio programos.

Net ir dabar nėra viešai išvardyti visi atlikėjai, kurie koncertuos, bet žiūrovams, atrodo, ne tai svarbiausia.

„Jie tiesiog jau žino, kad gaus gerą reginį su žinomomis dainomis ir atlikėjais. M.A.M.A. pelnė pasitikėjimą – bilietai perkami dėl renginio, o ne dėl pavienių žvaigždžių“, – neabejojo M.Tyla.

Kai kurie žiūrovai ceremoniją stebės patogiau nei kiti. Šįmet ketinama eksperimentuoti – kėdžių eiles arenos parteryje pakeis stalai, prie kurių brangesnius bilietus įsigiję žiūrovai galės ceremoniją stebėti kartu su scenos žvaigždėmis.

Tikimasi, kad tai renginyje sukurs didesnio iškilmingumo atmosferą, o žiūrovai, kaip ir atlikėjai, į renginį ateis pasipuošę ir suprasdami, kad bet kada gali būti pagauti filmavimo kamerų.

Atlikėjai ir grupės bus apdovanoti keliolikoje kategorijų – nuo Metų grupės ir Metų albumo iki kylantiems artistams skirto Metų proveržio prizo.

Beveik visų kategorijų laimėtojus renka komisija, kurią šįmet sudarys apie 80 su muzika susijusių žmonių – nuo kritikų ir koncertų rengėjų iki vadybininkų ir radijo stočių programų sudarytojų.

Ceremonijos naujovė – siekiant užkirsti kelią kalboms apie sutartus rezultatus elektroninį balsavimą prižiūrės audito bendrovė. Be to, visi komisijos nariai turėjo pateikti nešališkumo deklaraciją, kurioje nurodė savo profesinius ryšius su nominuotais atlikėjais.

„Paprastai kalbant, negalima balsuoti už tuos atlikėjus, su kuriais dirbi. Tai įneš daugiau skaidrumo ir, tikiuosi, visiškai nutildys kalbas, kad savi apdovanoja savus“, – sakė M.Tyla.

Atskirus apdovanojimus atlikėjams įteiks asociacijos AGATA ir LATGA. Be to, ceremonijos rengėjai savo nuožiūra įteiks apdovanojimą už nuopelnus muzikai – jo laimėtojas kasmet paaiškėja tik renginio scenoje.

Daugiausia statulėlių – net penkias – gali laimėti pernai „Eurovizijoje“ Lietuvai atstovavęs dainininkas Donny Montellas (Donatas Montvydas). Po keturis pelnyti gali Saulius Prūsaitis ir Merūnas Vitulskis.

Beje, Merūnas dėl to net pats kiek nustebęs – ypač todėl, kad pretenduoja į Metų popmuzikos atlikėjo titulą.

Tačiau ceremonijos rengėjai pabrėžė, jog pernai išleistame jo albume „Muzika – Lietuvai“ skamba būtent popmuzika, nors ir įrašyta su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru.

„Vyrai pernai dominavo, moterys buvo ne tokios aktyvios. Taip būna – muzikoje viskas vyksta bangomis. Galbūt šiais metais, atvirkščiai, moterys bus ryškesnės“, – spėjo S.Urbonavičius-Samas.

Per pastaruosius penkerius metus M.A.M.A. lydėjo ne viena skandalinga istorija – nuo E.Dragūno keiksmų scenoje iki sąmokslo teorijų dėl prizų paskirstymo.

Šįmet palyginti ramu – paskelbus pretendentus nepasitenkinimas kilo tik dviejose stovyklose.

Pykčio neslėpė dainininkės Džordanos Butkutės sutuoktinis Elegijus Strasevičius, kurio žmona nepateko tarp pretendentų į statulėles.

Grupės „ba.“ lyderis Benas Aleksandravičius, pretenduojantis į Metų vaizdo klipo apdovanojimą, taip pat pareiškė protestą – sudegino jam skirtą M.A.M.A. diplomą ir įrašą paskelbė internete.

Konkrečiau šio veiksmo nepaaiškino, tačiau užkulisiuose manoma, kad atlikėjas nesutiko su pretendentų sąrašais – „ba.“ neminimi metų alternatyviosios muzikos grupės kategorijoje.

„Kaip vertinu jo veiksmą? Normaliai, pankiškas poelgis. Tai nekeičia mūsų požiūrio į protestuojančius atlikėjus – jie yra laukiami ceremonijoje“, – sakė M.Tyla.

Žada įspūdingus pasirodymus

Kai kurių pasirodymų scenarijus jau žinomas.

Renginyje koncertuosiantis Donny Montellas atliks naujausią savo kūrinį, šią savaitę seksualiu vaizdo klipu pristatytą dainą „Screw Me Up“.

Ekstravagantiškas duetas „Beissoul & Einius“ pasitelks įspūdingus kostiumus, scenos efektus, choreografiją ir garsios Ukrainos grupės „Kazaky“ šokėją Arturą Gasparą.

„Jie atrodys kaip ateiviai iš kitos planetos, į sceną nusileidę kosminiu laivu. Į vieną jų kostiumą tikriausiai tilptų penki žmonės“, – stebėjosi S.Urbonavičius-Samas.

Žiūrovai pamatys nemažai duetų: M.Vitulskis dainuos su Virgilijumi Noreika, reperis Ironvytas surengs pasirodymą su aktoriumi Mariumi Repšiu, grupė „Pikaso“ – su Irūna Puzaraite, o vienas 2016-ųjų atradimų Daddy Was A Milkman – su grupės „Freaks On Floor“ vokalistu Justinu Jaručiu.

„Naktinės personos“, S.Prūsaitis, „Lemon Joy“ publiką džiugins, scenoje suplakdami po du savo hitus.

Vieni Lietuvos hiphopo lyderių Lilas ir Innomine, galintys laimėti tris M.A.M.A. statulėles, scenoje pasirodys su savo klonais – susidarys įspūdis, kad vienu metu koncertuoja net dvi grupės.

Vis dėlto bene laukiamiausiu vakaro pasirodymu ir S.Urbonavičius-Samas, ir M.Tyla vadino tą, kuriame skambės 2016-ųjų interneto sensacija – humoristinio projekto „Šventinis bankuchenas“ hitas „Lietuvos istorijos repas“.

Šiame išskirtiniame kūrinyje per šešias minutes sueiliuojami visi esminiai mūsų šalies istorijos įvykiai.

Pastebėję, kad daina itin išpopuliarėjo tarp moksleivių, ceremonijos rengėjai nusprendė ją pristatyti originaliai – M.A.M.A. scenoje kūrinį atliks vaikai.

„Tai graži ir tinkama idėja, nes būtent dėl šio kūrinio tūkstančiai Lietuvos vaikų dabar jau gerai įsiminę mūsų šalies istorijos raidą“, – neabejojo M.Tyla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.