Operos žvaigždė Josephas Calleja – apie „Euroviziją“, Lietuvą ir savo sėkmės paslaptį

Koncerto rengėjų nuotr.<br>Josephas Calleja Vilniuje paminės savo karjeros dvidešimtmetį.
Koncerto rengėjų nuotr.<br>Josephas Calleja Vilniuje paminės savo karjeros dvidešimtmetį.
J.Calleja yra sukūręs per 30 ryškių vaidmenų garsiose pasaulio scenose.
J.Calleja yra sukūręs per 30 ryškių vaidmenų garsiose pasaulio scenose.
Daugiau nuotraukų (2)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

2017-03-19 21:04, atnaujinta 2017-04-07 16:39

Vienas ryškiausių jaunosios kartos tenorų pasaulyje – taip vadinamas maltietis Josephas Calleja, antradienį surengsiantis išskirtinį koncertą Vilniuje.

Jo sėkmės istorija – įspūdinga. 39-erių dainininkas yra vienas garsiausių Maltos gyventojų, jo balsą kritikai lygina su legendinių Beniamino Gigli, Enrico Caruso.

Karališkieji Londono operos rūmai, Vokietijos operos rūmai Berlyne, Niujorko „Metropolitan Opera“, į kurią dainuoti J.Calleja sugrįš šį pavasarį, – tai scenos, kurias jis užkariavo savo talentu.

2011-aisiais J.Calleja dainavo Nobelio taikos premijos teikimo koncerte Stokholme, Maltos prezidento kvietimu dainavo privačiame renginyje Didžiosios Britanijos karalienei Elizabeth II, pasirodė daugybėje populiarių TV laidų abiejose Atlanto pusėse.

Moterys žavisi ne tik jo balsu – J.Calleja sulaukia daug komplimentų dėl išvaizdos. Tiesa, dainininkas nėra vienišas – išsiskyręs su operos dainininke Tatiana Lisnic (su ja susilaukė dviejų vaikų), neseniai jis prasitarė draugaujantis su teisininke.

Lietuvoje prieš keletą metų jau viešėjęs J.Calleja antradienį Vilniaus koncertų salėje „Compensa“ surengs koncertą kartu su orkestru „Vilnius Sinfonietta“.

„Kai pamačiau, jog esu pakviestas į Lietuvą, pirmiausia pagalvojau apie Violetą Urmaną – juk su ja prieš porą metų Londono „Covent Garden“ dainavau operoje „Makbetas“. Tai buvo įspūdinga“, – pokalbį su „Lietuvos rytu“ pradėjo J.Calleja.

– Kuo mus nudžiuginsite šį sykį?

– Aš dainuosiu populiariausią savo repertuarą, arijas, kurias vadinu savo „karo žirgais“. (Juokiasi.)

Sutapimas, bet kartu švenčiu savo profesionalios karjeros dvidešimtmetį – juk operoje debiutavau būdamas 19-os. Lietuva taps pirmąja šalimi, kurioje surengsiu jubiliejinį koncertą.

Vėliau jie vyks ir keliose kitose šalyse, o šventės kulminacija bus Maltoje – kai padainuoti kartu šia proga atvyks garsus italų dainininkas Andrea Bocelli.

– Operos dainininkai nekenčia šio klausimo, bet kuris vaidmuo yra jūsų mėgstamiausias?

– Labai sudėtinga. (Juokiasi.) Tai kaip rinktis mėgstamiausią savo vaiką. Bet mano gyvenimą labiausiai pakeitė Rodolfo vaidmuo Giacomo Puccini operoje „Bohema“, jis man atvėrė daug durų.

– Jums – tik 39-eri, o jau esate „Grammy“ nominuotas Maltos universiteto garbės daktaras, šios šalies kultūros ambasadorius, koncertuojate svarbiausiuose pasaulio teatruose.

– Taip, bet už tai turiu būti dėkingas gamtai. Aš labai anksti pradėjau karjerą, nes turiu įgimtą talentą ir balsą.

Čia kaip su futbolininku Lioneliu Messi ar tenisininku Roger Federeriu – treniruokitės šešiolika valandų per dieną, tačiau pasiekti jų lygio nepavyks.

Tai turi būti duota iš aukščiau.

Pripažinimo ženklai, apdovanojimai – pusės jų net neprisimenu, ir tai nereiškia, kad esu pasipūtęs. Tiesiog mane taip augino – šeimoje buvau mokomas dėmesį kreipti ne į laimėjimus, o į nesėkmes, kurios sustiprina.

– Kaip jaučiatės, kai esate lyginamas su Luciano Pavarotti?

– Reaguoju į tai atsargiai. Luciano buvo vienintelis ir nepakartojamas, per šimtmetį tokio kito neatsirado. Nesu išprotėjęs, nesergu didybės manija.

Tikiuosi, kad po dešimtmečio, kai būsiu tokio amžiaus, kokio visame pasaulyje išgarsėjo L.Pavarotti, turėsiu puikią karjerą ir gerai skambantį balsą. Tai viskas, ko noriu.

Esu atlikęs 34 stiprius vaidmenis – to man pakanka, bet pasiūlymų vis daugėja. Žinau, kad turiu kantriai lipti į viršų – laiptelis po laiptelio. Kai bandai peršokti laiptelį, krinti žemyn.

– Kaip rūpinatės balsu?

– Niekada nesu rūkęs. Retsykiais, kai gastrolėse turiu ilgą pertrauką, surūkau kubietišką cigarą, tačiau per visą gyvenimą tai buvo gal 20 kartų.

Stengiuosi kuo mažiau kalbėti, nes tai kenkia balsui, porą dienų iki pasirodymo negeriu alkoholio. Tai nelengva – mėgstu vyną, turiu didelę jo kolekciją.

Turiu šiek tiek antsvorio, bet penkis sykius per savaitę su treneriu lankausi sporto salėje, sveikai maitinuosi.

Mano kraujospūdis idealus, jokio cholesterolio, cukraus pertekliaus.

– Atlikote vaidmenį filme „Kartą Niujorke“ – greta Joaquino Phoenixo, Marion Cotillard ir kitų žymių aktorių. Ar tai sužadino norą dažniau filmuotis kine?

– Nepavadinčiau to vaidmeniu – tiesiog maždaug minutę ten šmėžuoju, vaidindamas legendinį Enrico Caruso.

Buvo smagu – susidraugavau su jūsų minėtais aktoriais.

Bet man yra tekę susitikti ir su daugybe kitų garsių žmonių – nuo JAV prezidento Baracko Obamos iki aktorių Glenn Close, Emmos Watson ir Judi Dench.

Manau, man patiktų vaidinti kine. Gaila, bet yra daugybė žmonių, kurie atrodo geriau nei aš. (Juokiasi.) Todėl galimybė, kad tapsiu kitu Bradu Pittu ar Hugh Jackmanu, labai menka.

– Bet jūsų išvaizda sulaukia daug komplimentų, esate lyginamas su Holivudo legenda Marlonu Brando. Kiek jūsų darbe svarbu gerai atrodyti?

– Svarbiausia, kad scenoje atrodytum įtikinamai. Jeigu sveri 160 kilogramų, nebūsi įtikinamas Romeo. Antsvoris blogai – pirmiausia dėl sveikatos.

Jei atidžiau pažiūrėsite į operos pasaulį – nedaug žvaigždžių buvo iš tiesų sunkiasvorės. Daug kas mini L.Pavarotti, Montserrat Caballe, bet tai greičiau išimtys.

– Maltoje esate labai populiarus žmogus. Jūsų šalyje labai populiari „Eurovizija“. Ar niekad nekilo noras pabandyti joje dalyvauti?

– Kodėl ne? Yra buvę pora rimtų operos atlikėjų, kurie dalyvavo „Eurovizijoje“.

Pernai kaip svečias renginyje pasirodė Justinas Timberlake’as – didelė popžvaigždė. Tai – geras ženklas. Jei „Eurovizija“ susigrąžintų prestižą, pagalvočiau apie dalyvavimą. Tiesa, man atrodo, kad šiuo metu konkurso esmė nėra muzika. Visas tas žaidimas – apie tai, kaip balsuos buvusio Rytų bloko šalys.

– Su kuriuo pasaulio atlikėju labiausiai norėtumėte padainuoti kartu?

– Su tuo, kuris atvyks su manimi padainuoti vasarą, – A.Bocelli. Yra žmonių, kurie skeptiškai žvelgia į jį, kaip į operos atlikėją. Tai – klaida.

Taip, jis atlieka popmuzikos repertuarą, tai jį išgarsino visame pasaulyje. Sudėkite visų garsiausių operos solistų įrašus – jų yra parduota vis tiek mažiau negu A.Bocelli albumų.

Tačiau jis – puikus operos arijų atlikėjas, turi visas tam reikalingas žinias ir duomenis. Nuostabus menininkas, kuris dainuoja visa širdimi.

J.Callejos pasirodymas prestižinėje Londono salėje „Royal Albert Hall“ – arija „Nessun Dorma“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.