Ramūnas Zilnys. Kaip Rusija „Eurovizijoje“ visus gudriai išmaudė

Kažkur Rusijos Pirmojo kanalo kabinetuose Maskvoje dabar kikenama iš viso šito mėnesį trukusio tampymosi dėl „Eurovizijos“.

„Eurovizijoje“ būta atvejų, kai sukąstais dantimis pamirštami principai ir durys atveriamos priešams.
„Eurovizijoje“ būta atvejų, kai sukąstais dantimis pamirštami principai ir durys atveriamos priešams.
Prieš keletą metų viename realybės šou šmėstelėjusi J.Samoilova patiems rusams yra ne itin žinoma.<br>AP nuotr.
Prieš keletą metų viename realybės šou šmėstelėjusi J.Samoilova patiems rusams yra ne itin žinoma.<br>AP nuotr.
Ramūnas Zilnys.
Ramūnas Zilnys.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-04-24 13:33, atnaujinta 2017-04-26 01:25

Jei netyčia šias keturias savaites gyvenote trobelėje be televizoriaus, radijo, interneto ir todėl per klaidą nieko apie tai negirdėjote, galima trumpai priminti. Rusija nusprendė į „Euroviziją“ siųsti merginą neįgaliojo vežimėlyje Juliją Samoilovą, kuri prieš porą metų koncertavo okupuotame Kryme ir taip pažeidė šįmet konkursą rengiančios Ukrainos įstatymus.

Ukraina, kaip ir dera, dėl to uždraudė jai atvykti. Kilo skandalas, įsikišo „Euroviziją“ rengianti Europos transliuotojų sąjunga (EBU): iš pradžių grūmojo ukrainiečiams, tada prašė Rusijos nepabėgti, net siūlė konkurse dalyvauti palydoviniu ryšiu, į Ukrainą nekeliant kojos.

Ukrainiečiai nusileisti nesutiko, rusai irgi nesitraukė, viskas baigėsi tuo, kad Rusijos šįmet „Eurovizijoje“ nebus, šioje šalyje konkursas nebus transliuojamas apskritai.

Tiesą sakant, tik labai naivūs gali manyti, kad Rusija dėl to stipriai liūdi. Yra daugybė ženklų, kad tokią šio reikalo baigtį šios šalies veikėjai buvo suplanavę ir džiūgauja, nes jų planas kuo puikiausiai pasiteisino.

Rusija šįmet į „Euroviziją“ ėjo visiškai netipiškai. Vietoj didelės ir patyrusios žvaigždės – viename realybės šou prieš keletą metų šmėstelėjusi, patiems rusams ne itin žinoma mergina, kurios vokaliniai gabumai kelia rimtų abejonių. Pačioje Rusijoje buvo stebimasi, iš kur ją šalies televizija ištraukė. Kandidatūra pateikta paskutinę minutę – kad praktiškai neliktų laiko manevrams ir EBU bandymams spausti, jog šalis pasirinktų kitą atlikėją.

Rusijos delegacijos vadovai kovą net neatvyko į dalyvių susitikimą Kijeve – aiškus ženklas, kad puikiai suprato, jog dėl parinktos dainininkės kils problemų. Kai kitų šalių delegacijos viešbučius Kijeve konkurso laikotarpiui užsisakė dar prieš keletą mėnesių, Rusija to nepadarė.

Akivaizdu – tikėjosi, kad Ukraina J.Samoilovos nepriims, o tada bus galima kelti skandalą, dumti akis ir švaistytis viešais prakeiksmais beširdžiams ukrainiečiams, kurie užtrenkė duris trapiai mergaitei vežimėlyje.

Taip daugmaž ir nutiko – propagandinį karą Rusija laimėjo dar neprasidėjus pirmajai „Eurovizijos“ repeticijai.

Užtenka peržvelgti poros savaičių užsienio žiniasklaidos antraštes – akcentuojama, kad Ukraina nepriėmė neįgaliosios, o į tikrąją priežastį vakariečiai tikrai neturi laiko gilintis.

Buvo mažytė tikimybė, kad Ukraina pasielgs netipiškai, neatsižvelgs į savo įstatymus ir padarys išimtį.

„Eurovizijoje“ būta atvejų, kai sukąstais dantimis pamirštami principai ir durys atveriamos priešams. Kai konkursą rengė Azerbaidžanas, šalis sutiko įsileisti, švelniai tariant, nelabai mėgstamus armėnus (šie susiprato ir į renginį nevyko).

Kai konkursas vyko Serbijoje, jame dainavo albanų dainininkė, nors dėl įtampos, susijusios su tuo metu vykusiu Kosovo atplėšimu, po Belgradą jai teko vaikščioti su apsaugininkais.

Nesunku suprasti – Rusijoje nesirikiavo popžvaigždės, trokštančios vykti į Kijevą ir būti nušvilptos. Siųsti J.Samoilovą buvo patogu – nušvilpdami ją ukrainiečiai būtų pasirodę kaip visiški barbarai.

Pasinaudota merginos negalia? Be jokios abejonės. Bet partija sužaista meistriškai.

Visos strėlės lekia į Ukrainos pusę. EBU niršta ir neoficialiai grasina šalį po šių metų konkurso mesti iš „Eurovizijos“, gal net keletui metų.

Nebūkime naivūs – ne dėl staiga sukilusios meilės Rusijai ir širdgėlos, kad konkurse negalės dalyvauti viena iš 43 šalių. Jei Rusijos vietoje būtų Lietuva ar San Marinas, niekas taip nesiplėšytų.

Viskas paprasčiau: Rusijai nerodant „Eurovizijos“ konkursas praranda didelę dalį žiūrovų ir rinką, į kurią buvo nusitaikę rėmėjai.

Negana to, Rusija turi teisę paprašyti grąžinti starto mokestį, o jis nustatomas pagal šalies auditorijos dydį. Niekas garsiai nesako, bet kalbama, kad Rusija kasmet už dalyvavimą kloja apie milijoną eurų.

Suma, kuri toje šalyje iš esmės nieko nekeičia, tačiau sudaro nemenką dalį „Eurovizijos“ biudžeto. Skaičiuojama, kad pats brangiausias „Eurovizijos“ konkursas (lyg tyčia, rengtas Maskvoje) kainavo kelias dešimtis milijonų eurų, bet dabar rengiamas gerokai pigiau. Jei dėl J.Samoilovai užtrenktų durų EBU išties neteks septynženklės sumos, nepalankus šios organizacijos požiūris į Ukrainą tik sustiprės.

Labiausiai tikėtina, kad Rusija šįmet tiesiog nenorėjo transliuoti „Eurovizijos“. Tris vakarus rodyti renginį, kuriame neabejotinai šmėžuos gražūs filmuoti vaizdai iš Ukrainos, besišypsantys šios šalies žmonės ir turistiniai vaizdeliai lyg iš atviruko (tai daro kiekviena konkursą rengianti šalis), visiškai neatitiktų oficialios propagandinės Rusijos linijos – apie skurdą, plėšikavimus ir ant bedugnės krašto atsidūrusią šios šalies ekonomiką.

Nuo šio jai nemalonaus reikalo Rusija išsisuko įspūdingai – demonstruodama suvaidintą norą dalyvauti ir pastatydama ukrainiečius į kvailą padėtį, iš kurios šie negalėjo išeiti kaip laimėtojai. Nemaloni ir nyki strategija, tačiau dera pripažinti, kad Maskva šįkart pergudravo visus. Gal net ir nuoširdžiai savo galimybe patikėjusią merginą vežimėlyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.