Jurgis Brūzga – apie „Euroviziją", darbą kariuomenėje ir dvigubą savo džiaugsmą

„Šie metai – pilni nemiegotų naktų. Bet man tai patinka“, – nusijuokė Jurgis Brūzga, kuriam 2017-ieji – kupini džiugių naujienų.

Su žmona Akmėja dainininkas šią vasarą susilauks antrojo vaiko.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Su žmona Akmėja dainininkas šią vasarą susilauks antrojo vaiko.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jurgis ir Akmėja kartu - jau keliolika metų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jurgis ir Akmėja kartu - jau keliolika metų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Praėjusią savaitę J.Brūzga pristatė pirmąjį savo albumą.<br>D.Umbraso nuotr.
Praėjusią savaitę J.Brūzga pristatė pirmąjį savo albumą.<br>D.Umbraso nuotr.
Jurgis Brūzga scenoje - jau daug metų, bet tik dabar prisiruošė įrašyti pirmąjį albumą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jurgis Brūzga scenoje - jau daug metų, bet tik dabar prisiruošė įrašyti pirmąjį albumą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
"Namų be dūmų nebūna. Bet džiaugiuosi, kad mano žmona – iš tos pačios sferos kaip ir aš", – sakė Jurgis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
"Namų be dūmų nebūna. Bet džiaugiuosi, kad mano žmona – iš tos pačios sferos kaip ir aš", – sakė Jurgis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Praėjusią savaitę dainininkas surengė pirmojo savo albumo pristatymą.<br>D.Umbraso nuotr.
Praėjusią savaitę dainininkas surengė pirmojo savo albumo pristatymą.<br>D.Umbraso nuotr.
Praėjusią savaitę J.Brūzga surengė pirmojo savo albumo pristatymą.<br>D.Umbraso nuotr.
Praėjusią savaitę J.Brūzga surengė pirmojo savo albumo pristatymą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 2, 2017, 10:28 AM

Praėjusią savaitę 32-ejų dainininkas pagaliau padarė tai, apie ką vis pasvajodavo dešimtmetį – koncerte pristatė pirmąjį savo albumą „175“.

Vasara jam atneš dar vieną džiaugsmą – su žmona Akmėja Jurgis susilauks antrojo vaiko.

„Atrodo, tai – iki šiol geriausi mano gyvenimo metai“, – šypsotis nenustoja dainininkas.

Ilgos savęs paieškos

Jurgis dainuoja nuo mažens, o visoje šalyje išgarsėjo dar prieš devynerius metus, kai laimėjo TV projektą „Lietuvos dainų dešimtukas“.

Pasipylė kvietimai į kitas TV laidas, kai kurias jų Jurgis pats ir vedė. Tačiau jo karjera vystėsi keistai – „Lietuvos rytui“ dainininkas prisipažino, kad iki šiol nebuvo susikūręs aiškaus įvaizdžio ir muzikinio veido.

Jis studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, buvo sukūręs grupę „Face Time“, dainavo daug ką – nuo džiazo iki popmuzikos.

„Tačiau prisipažinsiu - dažnai jausdavausi pasiklydęs, pats nežinodamas atsakymo, kur esu tikrasis aš. Mane ilgai kamavo tie klausimai“, – pasakojo Jurgis.

Nušvitimo akimirka tapo prieš porą metų išgirsta daina „Uptown Funk“, įrašyta britų prodiuserio Marko Ronsono ir JAV dainininko Bruno Marso.

Joje Jurgis išgirdo viską, kas jam patinka, – nuo fanko stiliaus iki retro atspalvių.

„Ta daina sulaukė milžiniško populiarumo, supratau, kad pasaulis priima tokią muziką.

Tai padidino pasitikėjimą savimi. Pamaniau:  juk muzikuodamas jau ne vieną porą batų sudėvėjau, o neturiu jokio aiškaus ženklo, koks esu ir noriu būti. Be to, ir amžius toks – jaunyn neinu.  

Dabar arba niekada. Supratau, kad reikia pagaliau susikaupti ir įrašyti albumą, koks patiktų man pačiam – su fanko, ritmebliuzo, soulo prieskoniais.

Tai muzika, kuri gal kažkam primins tą patį B.Marsą ar „Maroon 5“. Būtent tokia, kokią noriu atlikti“, – kalbėjo Jurgis.

Nesiveržia dainuoti angliškai

Albumo pavadinimas turi net kelias reikšmes, svarbias pačiam Jurgiui. Viena jų - kad per 2017-uosius jis parašė penkias dainas, kita – kad albumas išleistas 2017-ųjų gegužę.

Visos albume skambančios dainos – lietuvių kalba, nors daugelis jaunų šalies atlikėjų dabar veržiasi dainuoti angliškai. Jurgis neslepia – į tokias pastangas žiūri skeptiškai.

„Kad patrauktum pasaulio dėmesį, tavo daina turi būti stebuklas. Pas mus tokių stebuklų neatsiranda. Neturime nė vieno pavyzdžio, kad popmuzikos atlikėjas užkariautų didesnes simpatijas užsienyje.

Pirmiausia Lietuvoje reikia savo smėlio pilį pasistatyti, o jau tada už jūrų marių dairytis. O dainuoti angliškai lietuviams? Būkime atviri - jei Olandijos publika angliškai supranta beveik viską, mūsų šalyje - tik dalis klausytojų, ir tai - gal devintu bandymu“, - neabejojo J.Brūzga.

Pritapo Lietuvos kariuomenėje

Dainininko kasdienybė – kiek kitokia nei laisvai samdomų atlikėjų.

Prieš septynerius metus Jurgis savanoriu nuėjo tarnauti kariuomenėje. Dabar jis – Lietuvos kariuomenės seržantas specialistas. J.Brūzga koncertuoja su Krašto apsaugos savanorių pajėgų bigbendu, dainuoja džiazą ir populiariają muziką.

Į kariuomenę jis ėjo, kai šalyje dar nebuvo grąžinta šauktinių sistema ir nebuvo kilęs naujas patriotizmo vajus.

„Man kariuomenė tikrai davė daug. Išmokau disciplinos, kuri menininkams gal mažiau būdinga, atsikelti anksti ryte nebėra problema. Džiaugiuosi, kad pasukau šiuo keliu“, – sakė atlikėjas.

Muzika skamba ir šeimoje

Liepos viduryje Jurgis sups antrąjį savo vaiką. Su žmona, dainininke Akmėja, jis susituokė prieš septynerius metus, o kartu ši pora – jau dvylika metų. Prieš ketverius metus porai gimė dukra Junė.

„Šįmet žmonai kaip tik sukaks trisdešimt, tad bus dviguba šventė.

Jaučiuosi šiek tiek kaltas – šį pusmetį buvau paskendęs darbuose, negalėjau šeimai skirti tiek dėmesio, kiek norėjau. Džiaugiuosi, kad žmona žiūri supratingai.

Kai gims antrasis vaikas, reikės rasti daugiau laiko ir būti tokiu tėčiu, kokiu norėčiau“, – kalbėjo Jurgis.

Akmėja – besidomintiems lietuviška muzika žinoma atlikėja, dainavusi grupėje „Pieno lazeriai“, dažnai scenoje pasirodanti su kitais dainininkais, tarp jų – Linu Adomaičiu ir Erica Jennings.

Pora sukasi tuose pačiuose vandenyse, tačiau Jurgis tvirtina, kad jokios konkurencijos nejaučia. Naujame albume pora kartu įrašė vieną kūrinį.

„Ji turi savo darbų, aš - savo. Žinoma, dviem kūrybingiems žmonėms kartu nelengva, gyvenime yra betvarkės. Kai savaitgalį abiems tenka koncertuoti, sukame galvą, kas prižiūrės vaiką. Namų be dūmų nebūna.

Bet manau, kad biure kartu dirbti būtų kur kas sudėtingiau. Mes viską vienas kitam sakome atvirai, nėra jokio vyniojimo į vatą. Jei parodysiu žmonai naują savo dainą, kuri jai nepatiks, ji taip ir pasakys“, - šypsojosi Jurgis.

Nenusisuko nuo „Eurovizijos“

Eurovizija“ - ne vieno Lietuvos atlikėjo svajonė. Jurgis ne sykį dalyvavo jos atrankoje, tačiau pernai iš kovos iškrito jau pačioje jos pradžioje.

Dėl šios nesėkmės jis linkęs kaltinti patį save.

„Reikia suprasti, kad atrankoje svarbi kiekviena detalė - apranga, judesiai. Padariau klaidų, pritrūko laiko pasiruošti, pamaniau - ai, bus ir taip gerai.

Taip negalima. Tikrai nenusisukau nuo „Eurovizijos“, gal dar bandysiu ateityje. Bet nebeturiu laiko eiti šiaip - padalyvauti, pasirodyti. Turėčiau viską apgalvoti iki smulkmenų ir turėti labai gerą kūrinį, o jį parašyti nelengva“, - svarstė Jurgis.

Šių metų „Eurovizija“ jam paliko labai gerą įspūdį - vos kelios dainos J.Brūzgai pasirodė „šiaip sau“, o visos kitos - savaip įdomios.

„Tai, kad laimėjo portugalas - labai geras signalas, žmonės atsigręžia į gerą muziką.

Džiaugiuosi, kad išsiuntėme „Fusedmarc“, tai puiki grupė, tik jos muzikos įrašas „Eurovizijoje“ skambėjo silpnai.

Kiek suprantu, pritrūko laiko jį ištobulinti. Tai - dar vienas įrodymas, kad „Eurovizijai“ reikia iš anksto ruoštis iki smulkmenų“, - sakė Jurgis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.