Albumo apžvalga. „Gin'Gas“ „O kas, jeigu aš?“

Yra tokia sena daina „Gimiau nei per anksti, nei per vėlai“. Remigijus Ruokis tikrai gimė ne vietoje ir ne laiku.

"Gin'Gas".<br>T.Bauro nuotr.
"Gin'Gas".<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-06-04 20:43, atnaujinta 2017-06-04 20:51

Fanko stiliui sielą pardavęs veikėjas tikriausiai geriau jaustųsi 1970-ųjų Niujorke, kur karaliavo ši ritminga muzika. Lietuvoje susidomėjimas ja toks, kad rimčiau išpopuliarėti pavyko tik vienai grupei - „Saulės kliošas“ (ir tai pačiai - su išlygomis).

Grupė „Gin'Gas“ Šiauliuose atsirado dar prieš 27 metus - su pertraukomis gyvuoja iki šiol ir daugiausia dėmesio skiria būtent fankui. Per visą tą laiką ji išleido tik tris albumus - naujasis pasirodė po net 19 metų pertraukos.

„Žmogus-orkestras“ R.Ruokis (jis ir renginių organizatorius, vedėjas, TV laidų ir klipų režisierius) suskaičiavo, kad kone 10 buvusių grupės narių jau gyvena užsienyje, bet „Gin'Gas“ žingsniuoja toliau - su keliolikos muzikantų sudėtimi (tarp jų - ir keliais „Bix“ nariais) ir 55 minutėmis muzikos, įamžintos šiame albume (išleistame ir vinilo plokštelėje).

Ji - iš esmės senamadiška, bet puikiai aranžuota, paskaninta fankui būtinais pučiamaisiais ir klavišinių improvizacijomis. R.Ruokio balsas - šaižus, specifinis, kartais spiegiantis. Melodijos - tikra energijos bomba su tik retsykiais išlendančia lyrika („Arčiau tavęs“). Beveik viskas - lietuviškai, išskyrus ispaniškai sudainuotą „Meperdido“, kurioje pasigirsta ir Lotynų Amerikos ritmai. Beveik viskas - savos kūrybos, išskyrus Kipro Mašanausko ir Romo Lileikio parašytą „Užupio himną“, kurį „Gin'Gas“ irgi apvilko fanko skambesio rūbu.

Neatsiejama „Gin'Gas“ žavesio dalis - humoras, dažnai balansuojantis ant absurdo ribos. Ar dainuotų apie meilę merginai iš reklamos agentūros, ar apie aistrą muzikos aparatūrai („Magė“), ar apie valstybės blogybes („A t drns?“), R.Ruokis verda sriubą iš blevyzgų ir poezijos, ne kartą įrodydamas, kad moka rašyti visiškai kitaip, nei visi kiti.

Nežinia, kokių gamtos jėgų įkvėptam reikia būti, kad parašytum dainos „Sofa“ tekstą - šis pasąmonės srautas yra viena keisčiausių albumo vietų.

Albumą vainikuoja trys remiksai, sukurti elektroninės muzikos prodiuserių, bet jie čia skamba kaip svetimkūnis - visiškai pakatų ir dešimties dainų, į kurias „Gin'Gas“ sudėjo toną fantazijos ir energijos. 

Įvertinimas - 8 iš 10.

Daina "O kas, jeigu aš?":

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.