Festivalis „Revolution Festival“ susidūrė su rimtomis kliūtimis: valdininkai nenori jo įsileisti

Jau kitą savaitgalį vyksiančio elektroninės muzikos festivalio „Revolution Festival“ rengėjai vis dar negali atsakyti, kurioje vietovėje tiksliai jis vyks.

Minią elektroninės muzikos gerbėjų viliojantis renginys „Revolution Festival“ susidūrė su kliūtimis.
Minią elektroninės muzikos gerbėjų viliojantis renginys „Revolution Festival“ susidūrė su kliūtimis.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jun 28, 2017, 9:44 PM, atnaujinta Jun 28, 2017, 10:24 PM

Ilgai saugoję intrigą ir slėpę renginio vietą, gegužės pabaigoje „Revolution Festival“ rengėjai paskelbė, kad jis liepos 6–9 dienomis vyks stovyklavietėje prie Pakretuonės vandens malūno, Švenčionių rajone.

Tačiau prieš porą savaičių Švenčionių rajono savivaldybė pranešė, kad nuspręsta neišduoti leidimo šiam renginiui.

Iki šiol vyksta festivalio rengėjų susirašinėjimas su valdininkais – artimiausiomis dienomis, tikimasi, galutinai paaiškės, ar festivalis įvyks suplanuotoje vietoje.

Užsitęsusi nežinomybė – nepatogi bilietus įsigijusiems ar juos pirkti besiruošiantiems žiūrovams, tiksliai nežinantiems, į kurį Lietuvos kraštą gali tekti keliauti.

Po sprendimo – tyla

Birželio 13-ąją Švenčionių rajono savivaldybės komisija, skirta nagrinėti prašymus dėl viešųjų renginių organizavimo, neišdavė leidimo rengti festivalį.

Keli „Lietuvos ryto“ bandymai gauti komisijos narių komentarą buvo nesėkmingi – susidarė įspūdis, jog šios temos tiesiog vengiama.

Vienas pavardės neminėti prašęs savivaldybės darbuotojas užsiminė, kad sprendimą lėmė tai, jog festivalio rengėjai pradėjo prekiauti bilietais dar negavę leidimo jį rengti norimoje vietoje.

Be to, komisijos narius gąsdino ankstesnio, Utenos rajone rengto festivalio, atgarsiai – esą sulaukta daug gyventojų skundų dėl triukšmo ir netinkamo festivalio dalyvių elgesio.

Žada pasirūpinti saugumu

„Šiandien turėtume išgirsti galutinį sprendimą. Tikimės išgirsti teigiamą atsakymą“, – sakė festivalio atstovė spaudai Dovilė Tuskenytė.

Ji tikino pasigedusi konkretesnių savivaldybės paaiškinimų, kodėl „Revolution Festival“ rengėjams neduotas leidimas.

„Iš pradžių mums sprendimo priežasčių nekomentavo, tada gavome raštą, kuriame nurodomas svarbiausias trūkumas – esą per mažai įrodymų, kad renginys bus saugus.

Susitarėme su Vilniaus apskrities vyriausiuoju policijos komisariatu, pareigūnai budės renginio metu. Saugos priemonės bus gerokai rimtesnės, nei reikalauja įstatymas.

Penkios dienos iki renginio su Švenčionių policija turime suderinti saugos planą atsižvelgdami į numatomą žiūrovų skaičių. Tai esame pasiruošę padaryti.

Mūsų paprašyta pateikti dar keletą dokumentų, ketvirtadienį juos pateiksime ir tada, tikimės, jau tikrai gausime leidimą“, – tvirtino D.Tuskenytė.

Turi ir atsarginį planą

Birželio viduryje sulaukę neigiamo savivaldybės atsakymo festivalio rengėjai skelbė, kad jis vis tiek įvyks Pakretuonės miške – privačioje teritorijoje. Tačiau dabar apie tai jau kalba atsargiau.

Anot jų, jie išties kalbėjosi su privačią nuosavybę turinčiais žmonėmis, tačiau jie galiausiai atsisakė ją išnuomoti, nes bijo sulaukti nemalonumų.

„Sakykime taip – esu 70 procentų įsitikinusi, kad leidimas bus išduotas. Darome viską, kad festivalis vyktų būtent Pakretuonėje. Jei vis dėlto nepavyks, turime atsarginį planą.

Tuomet festivalį tektų perkelti į kitą vietą. Galiu užtikrinti, kad jis tikrai įvyks, programa nesikeis“, – žadėjo D.Tuskenytė.

Gąsdina nutikusi tragedija?

Kodėl elektroninės muzikos renginys nekelia entuziazmo savivaldybei? Atsakymų gali būti keletas.

Vienas – nepatiklus požiūris į jaunimo festivalius ir paplitęs įvaizdis, jog juose piktnaudžiaujama svaigalais ir kvaišalais.

Kitas – Pakretuonėje nutikusi tragedija. 2015-aisiais čia surengtas elektroninės muzikos festivalis „Sūpynės“ baigėsi liūdnai.

Jame apsinuodijusi mergina vėliau mirė ligoninėje. Medikai nustatė, kad mirties priežastis buvo narkotikai.

„Nenoriu minėti kitų festivalių pavadinimų. Bet nuo pirmos bendravimo su savivaldybe dienos jaučiame tokią nuomonę, kad festivalis – tai problemos.

Bandome paaiškinti, kad esame kitoks renginys, jame skamba kitokia muzika, viską darome kitaip, skirsime daug dėmesio saugumui.

Galbūt savivaldybė turi nemalonaus bendravimo su kitais organizatoriais patirtį, tad natūralu, kad šiek tiek baiminasi.

Visa ši situacija, neslėpsiu, smukdo entuziazmą ir tai, ką kuriame iš visos širdies“, – sakė D.Tuskenytė.

Renginyje bus ne vien muzikos

Festivalis „Revolution Festival“ rengiamas ketvirtą sykį. Planuojama, kad jame apsilankys keturženklis skaičius elektroninės muzikos gerbėjų.

Žadama, kad šįmet jame pasirodys per šimtą atlikėjų, kurie gros keturiose scenose.

Pagrindinė festivalio žvaigždė – Londone gyvenantis rusų kilmės atlikėjas DJ Vadimas, išleidęs 11 albumų ir surengęs pasirodymus daugiau nei 60 šalių.

Į festivalį pakviestas ir garsus technomuzikos prodiuseris Vegimas iš Kosovo, dramenbeiso ir „hardcore“ atlikėjas Satanas iš Rusijos bei kiti žinomi svečiai. Be to, festivalyje bus pristatytas elektroninės muzikos projektas „Girių dvasios“, įkvėptas Lietuvos gamtos, miškų ir senovės baltų kultūros, susipinančios su modernia muzika.

Greta muzikantų ir didžėjų pasirodymų festivalio publikai žadama ir daug kitokios veiklos bei pramogų.

Pasitikti rytą bus galima su jogos pamokomis, o dienas leisti dalyvaujant įvairiose kūrybinėse dirbtuvėse. Lankytojai galės išmokti iš miške rastų žaliavų pasigaminti lėles.

Bus pristatyti Vilniaus studentų fizikų sukurti netradiciniai instrumentai, piešimo šviesa technika, ketinama pasiūlyti ir su sportu susijusių pramogų, įrengti unikalias šviesos instaliacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.