Vasaros festivaliai - kitomis akimis: kodėl smagu juose dirbti savanoriu?

Šiuolaikinio žmogaus gyvenimas dažnai yra užimtas ir suplanuotas iki paskutinės sekundės – mokykloje, universitete, darbe mes praleidžiam didžiausią savo laiko dalį, o atsiradus laisvai minutei bandom nuveikti viską, kas mums patinka – ar tai sportinė, meninė veikla, ar užsiėmimai su šeima ir draugais.

"Granatos Live" savanoriai.<br>Festivalio rengėjų nuotr.
"Granatos Live" savanoriai.<br>Festivalio rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2017, 5:55 PM, atnaujinta Jul 19, 2017, 6:02 PM

Taigi, kodėl mes turėtume skirti savo brangų laiką savanoriavimui? 

Žmonės pradeda savanoriauti dėl daugelio priežasčių – vieni dega noru padėti kitiems ir palikti žymę pasaulyje, kiti norėdami įgyti naujų įgūdžių ir patirties, praversiančios ateityje. Tačiau yra keli svarbiausi faktoriai, kodėl savanoriavimas yra ne tik puikus laisvalaikio pasirinkimas, bet ir užsiėmimas, paliekantis atsiminimus visam gyvenimui. 

Pirmiausia – tai gali padidinti jūsų karjeros pasirinkimo galimybes. Savanoriavimas suteikia galimybę įgyti patirties naujose sferose, todėl padirbę ne tik žinosite, ar jus domina išsirinkta sritis, bet ir turėsite darbo patirties, taip ieškomos darbdavių. Net jeigu dirbate nemokamai, įgyjate naujų įgūdžių, kuriuos vėliau panaudosite tobulėdami norimoje srityje. 

Antra, savanoriavimas sujungia žmones. Vienas iš labiausiai žinomų savanoriškos veiklos privalumų – poveikis bendruomenei, darant pasaulį geresne vieta. Net mažiausi veiksmai ir sprendimai, mažiausias laiko tarpas, praleistas savanoriaujant gali pakeisti milijonus žmonių ir gyvūnų gyvenimų.

Tačiau tai taip pat yra viena geriausių galimybių susirasti naujų draugų, kuriuos domina ta pati veikla ir tikslas. Pavyzdžiui, savanoriaudamas festivalyje tu ne tik išgirsi savo mėgstamą muziką, bet dar ir susipažinsi su tokiais pačiais muzikos mylėtojais.

Galiausiai savanorystė atneša malonumą ir pasitenkinimą savo gyvenimu. Tai yra puikus būdas ištirti savo pomėgius ir aistras. Atlikdamas sau prasmingą ir įdomų savanorišką darbą, esi atsipalaidavęs, energingas. Be to, tai puikus būdas pabėgti iš kasdieninės rutinos, mokyklos ar šeimos įsipareigojimų.

Štai vienos merginos – Emmos – istorija, kurios gyvenimas pasikeitė tą vakarą, kai ji nusprendė savanoriauti festivalyje „Granatos Live“. 

- Kada pradėjote savanoriauti festivalyje „Granatos Live“ ir kas paskatino pradėti?

Pradėjau nuo pačių pirmųjų "Granatų" ir visai netikėtai! Tuo metu gyvenau užsienyje ir ketinau atvykti atostogų į Lietuvą, kelios dienos prieš festivalį pritrūko savanorio dirbti su muzikos grupėmis ir organizatoriai skubiai ieškojo patikimo žmogaus.

Mane pasiūlė – taip ir atsiradau. Tai buvo pirmas kartas, kai savanoriavau festivalyje.

- Ar reikėjo specialių įgūdžių pradedant savanoriauti ir ar daug patirties įgijote?

- Mano pozicijoje reikėjo puikiai bendrauti anglų kalba, o visa kita sužinojau ir išmokau savanoriaudama. Patirtis - išties neįkainojama ir man labai brangi.

- Kiek metų savanoriaujate ir kas pasikeitė per tuos metus? 

- Kadangi pradėjau per pirmąjį festivalį, tai šie metai man, kaip ir festivaliui, bus jubiliejiniai - penktieji. Smagu prisiminti pradžią ir savo pačios kaitą. Pradėjau nuo savanorės, o šiemet turiu galimybę prisijungti prie organizacinės komandos – dar vienas nuotykis ir tikras iššūkis. Su nekantrumu laukiu festivalio pradžios!

- Koks juokingiausias ir baisiausias įvykis nutiko savanoriaujant?

- Gaila, kad linksmiausių istorijų pasakoti viešai negaliu! Tačiau pamenu vieną atvejį iš pirmųjų metų, kai lydėjau muzikos grupę į oro uostą, lėktuvo skrydis buvo po kelių valandų ir dar iš Vilniaus. Vienas grupės narių turėjo fotoaparatą, kuriuo fiksavo visas turo akimirkas, ir tą aparatą paliko vienoje iš juos vežusių mašinų.

Mašina, paleidusi juos jau seniai važiavo visai į kitą Lietuvos galą! Teko griebtis skubios draugų pagalbos ir įkalbėti vairuotoją susitikti pusiaukelėj, kad tik spėčiau jam sugrąžinti fotoaparatą. Vos vos, bet baigėsi laimingai. Nors pati baisiausia istorija yra kaskart po festivalio, kai aplanko „pofestivalinė depresija“. Čia tikras reikalas!

- Kaip jūsų gyvenimą pakeitė savanoriavimas?

- Visiškai. Prieš "Granatas" net nenutuokiau, kad galiu būti organizuotas žmogus ir man tai puikiai sektųsi. Po pirmojo karto supratau, kad noriu savo gyvenimą sieti su renginiais. Įstojau į muzikos koledžą Londone to paties festivalio dėka (deja, dar neteko pastudijuoti), o muzikos grupė, su kuria susipažinau pirmaisiais metais, tapo bičiuliais, kurie davė ne vieną patarimą tolimesnėje karjeroje.

Kur nepaminėsi, kad žmogus, kuris mane rekomendavo, tapo mano vyru, o šiemet festivalyje švęsime antrąsias vestuvių metines.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.