Deivydas Zvonkus prabilo apie skandalingą dainą: „Rusija – mums priešiška valstybė“

Trečiadienį atlikėjų Stanislavo Stavickio-Stano ir Deivydo Zvonkaus išleista daina „Rusai vėl puola“ Lietuvoje sukėlė nuomonių ir komentarų laviną.

Deivydas Zvonkus ir Stano.<br>T.Bauro nuotr.
Deivydas Zvonkus ir Stano.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2017, 3:14 PM, atnaujinta Aug 31, 2017, 3:28 PM

Ironiškame kūrinyje, kuriam panaudojo JAV atlikėjo Afromano hito melodiją, žinomi popdainų kūrėjai išsišaipė iš nuolat skambančių kalbų apie Rusijos grėsmę.

Jie už tai sulaukė daug kritikos – tarp jų ir žinomo žurnalisto Andriaus Tapino, kuris dainininkus pavadino kvislingais ir paragino internete sužinoti šio žodžio reikšmę.

Netrukus internete pradėjo plisti ir paveikslėliai, kuriuose D.Zvonkus ir Stano vadinami grupe „Naudingi idiotai“.

Per parą kūrinys internete išklausytas daugiau nei 110 tūkstančių kartų.

Ketvirtadienio popietę D.Zvonkus internete išsamiau paaiškino šio kūrinio atsiradimą ir savo poziciją.

„Po Robbie Williams išskanduoto „spasibo“ lietuviškasis patriotizmas įgavo naujas keistas formas. Paprastas žodis, vartotas ir A.Solženycino, ir B.Nemcovo, ir „Pussy Riot“, staiga tapo neigiamu, prokremlišku, „vatiniu“. Sukilo neigiamų emocijų banga jau ne prieš Kremliaus valdžią, o prieš visą rusų tautą, neaplenkiant ir Lietuvoje gyvenančios diasporos.

Mes jokiais būdais nenorime įžeisti patriotiškai nusiteikusių žmonių. Esame labai nustebinti tokios audringos reakcijos, tačiau kartais susidaro įspūdis, kad vyksta tiesiog komentarų komentavimas – replikuojama į tai, ką pasakė Tapinas ar kiti visuomenės ar politikos veikėjai. Atrodo, kad į pačią dainą komentatoriai neįsiklauso.

Mes norime išjuokti ne Rusijos grėsmę – ji reali ir suprantama. Mes norime išjuokti jau įpročiu tarp Lietuvos politikų, visuomenės veikėjų ir žiniasklaidos tampantį bruožą visas savo nesėkmes priskirti išoriniam priešui. Nejaugi tik Stano ir Zvonkus pastebi šitą tendenciją?

Mūsų pozicija Rusijos grėsmės atžvilgiu vienareikšmiška – tai priešiška mums valstybė, su kuria mums tikrai nepakeliui. Tačiau informaciniuose kanaluose apie tai tiek rėkiama, kad atbunka dėmesys pačiai problemai. 

Mūsų publikuota parodija pašiepia būtent perlenktą žiniasklaidos isteriją.

Esame smerkiami, nes neatitinkame aklo, bet kokia forma dominuojančio patriotizmo kanonų. Bet nebijome eiti prieš srovę ar būti nesuprasti. Padidintas dėmesys šiam mūsų pokštui, rodo, kad diskusijai iškėlėme tikrai aktualią temą. Raginame tautą nepasiduoti aklo „Lietuva lietuviams“ tipo nacionalizmo bangai ir vertinti situaciją blaiviai, kai kada su šypsena“, – rašo D.Zvonkus.

Daug aistrų sukėlusi D.Zvonkaus ir Stano daina:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.