Rokas, Amerika ir nuogybės: 10 įdomių faktų apie grupę „Bix"

Grupė „Bix" visuomet buvo dėmesio centre, buvo narstoma po kaulelį, tačiau ji vis dar sugeba pateikti staigmenų. Iki jubiliejinio koncerto likus savaitei, grupės lyderis Saulius Urbonavičius-Samas primena svarbiausius „Bix" istorijos faktus ir atskleidžia iki šiol mažai kam žinomų detalių.

 „Bix".<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 „Bix".<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 „Bix".<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 „Bix".<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 „Bix".<br> R.Parafinavičiaus nuotr.
 „Bix".<br> R.Parafinavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 9, 2017, 12:14 PM, atnaujinta Nov 9, 2017, 12:28 PM

„Šį kartą mūsų muzikiniame baliuje viskas vyks atvirkščiai, tad kai kurios pikantiškos detalės ir mažos mūsų paslaptys padės nepasiklysti laike“, – šypsosi S. Urbonavičius-Samas. Vienintelis „Bix" jubiliejaus koncertas vyks lapkričio 16 d. Vilniaus „Siemens“ arenoje.

1. Grupė susikūrė 1987 m. Šiauliuose. Įdomu tai, kad „Bix" pavadinimas buvo sukurtas tik po metų. S. Urbonavičius-Samas su kursioku išleido pogrindinį, vienos kopijos albumą. Jis ėjo iš rankų į rankas. „Bix" pavadinimas kilo nuo žodžio „bikas“, kuris reiškia nuorūka. „Gražiai skambėjo“, – pavadinimo idėją aiškina Samas. 

2. Pirmasis grupės pasirodymas įvyko 1987 m., gruodžio 31 d., Šiauliuose. Užlipti ant scenos S. Urbonavičių-Samą suviliojo tuo metu nerealus prizas – Šiaulių kultūros namų paskelbto konkurso laimėtojas turės galimybę repetuoti kultūros namų rūsyje ir naudotis ten esančia muzikos aparatūra.

Per mėnesį trukusias naktines repeticijas gimė septynios dainos ir „Bix" konkursą laimėjo. „Konkurso komisijoje sėdėjo funkcionieriai, tada labai populiarios grupės „Vairas“ lyderis Vytautas Katilius. Tik po daugelio metų sužinojome, kad jis ir įtikino komisiją, kad iš šios grupės kažkas bus“, – prisimena Samas.  

3. „Bix" kelias į muzikos olimpą prasidėjo 1988 m. muzikos festivalyje „Lituanika“. Pirmą kartą į Lietuvą atvyko grupės, kurių anksčiau niekas į šalį neįleisdavo – „Die Toten Hosen“, „Boom Operators“, „Brigada S“. Festivalio metu„Bix" pasirodymas sužavėjo užsienio svečius ir jau po mėnesio grupė išvyko koncertuoti į Vakarų Berlyną. 

4. 1989 m. „Bix" viename iš Vakarų Vokietijos miestų apšildė netrukus pasaulinės šlovės sulaukusi grupė „Nirvana“. Legendinė grupė dar nebuvo išleidusi albumo „Nevermind“ (pasirodė 1991 m.), su kuriuo sulaukė pasaulinio pripažinimo. 

5. Daug koncertuojantys „Bix" 1991 m. išleido debiutinį studijinį albumą „Akli kariai“. Po metų dienos šviesą išvydo tokie darbai kaip „La Bomba“, „Doozgle“, „Tikras garsas“, „7“, „Žiurkių miestas“ ir WOR’S. Kai kurie iš šių albumų turėjo ir lietuviškų dainų, ir angliškų tekstų. Taip grupė bandė prisitaikyti prie ją pamėgusios užsienio rinkos. 1996-ieji buvo pokyčių ir nuopelnų laikas: grupė atsisakė iki tol buvusių pučiamųjų instrumentų ir prestižiniuose „Bravo“ muzikiniuose apdovanojimuose susižėrė beveik visų nominacijų laurus. 

6. „Bix" niekada nebuvo tik muzikos grupė. Tai menininkų grupė, kurie reiškiasi ir kitose meninėse srityse. Ji visada išsiskyrė originaliais, niekur nematytais, siurrealistiniais muzikos klipais. Jie grupės gerbėjus žavėdavo ne mažiau nei kuriama muzika. Visų klipų idėjų autorius – Saulius Urbonavičius-Samas. „Bix" buvo viena pirmųjų lietuviškų grupių, kurios muzikiniai klipai buvo rodomi muzikos kanaluose MTV ir VIVA. 1993 m. pasauliniame Kanų vaizdo klipų konkurse BIX gavo „Palmės šakelę“ už geriausią scenarijų dainos „Pressure“ vaizdo klipui. „Klipas buvo filmuotas Lietuvos kino studijoje, o montažo darbai vyko Vakarų Vokietijoje. Klipe papasakotas visas žmogaus gyvenimas, jame galima įskaityti daug reikšmių apie žmogaus būtį“, – sako Samas. 

7. 1990 m. tragiškai žuvo grupės vadybininkas Marius Brasiūnas. Šviesaus atminimo vadybininkas važiavo į Rygos kino studiją, kur turėjo baigti filmuoti vaizdo klipą „Tarp Europos ir Honkongo“. Deja, įvyko tragedija. Automobilis trenkėsi į medį, ligoninėje vadybininkas mirė. „Jis buvo talentingiausias Lietuvos vadybininkas. Jis buvo sutvertas šiam darbui. Jei likimas būtų kitaip susiklostęs, net neabejoju, kad „Bix" būtų turėję daugiau galimybių įsitvirtinti Vakarų rinkoje“, – sako Samas. 

8. „Bix" iš kitų išsiskyrė ir neįprastomis, drąsiomis fotosesijomis. Grupės narių stiliumi rūpindavosi S. Urbonavičius-Samas. Štai 1992 m. „Bix" nebijojo apsinuoginti prieš fotografo Rolando Parafinavičiaus objektyvą. „Su grupe niekada nebijojome laužyti standartų, savo muzika kėlėme aštrius klausimus ir skelbėme laisvės idėjas. Tada nusifotografuoti nuogam buvo kažkas tokio, tokių fotosesijų dar nebūdavo“, – pasakoja Samas.

9. Grupės kelias paženklintas nesuskaičiuojamais koncertas ir turais po JAV, Prancūziją, Vokietiją, Olandiją ir daugybę kitų šalių. 1990 m. Niujorke „Bix" įsiamžino fotosesijoje prie Bruklino tilto. Nuotraukos iki šios dienos žavi gerbėjus. Antrosios gastrolės po JAV truko aštuonis mėnesius. „Bix" įrašė kelias dainas įrašų studijoje „Long View Farm“, kurioje dirbo tokie muzikos grandai kaip „Aerosmith“, „Alice In Chains“, „Rolling Stones“. Amerikoje grupės laukė didžiuliai karjeros planai. Jiems išsipildyti sutrukdė šeimyniniai planai. „Nebegalėjome pasirašyti penkerių metų sutarties su „Virgin Records“. „Bix" nariams gimė vaikai, visi norėjo namo, pas šeimas, į Lietuvą“, – sakė Samas.

10. 1997 m. likęs kvartetas padarė muzikinę pertrauką. „Bix" rečiau koncertavo bei kuriam laikui užvėrė studijos duris. Grupės nariai pradėjo dalyvauti įvairiuose meno ir muzikiniuose projektuose. 2008 m. „Bix" išleido geriausių dainų rinkinį „XX. I dalis“. 2015-ieji tapo dar vienu lūžio tašku grupės muzikiniame kelyje. Grupė vėl aktyviai leidžia laika studijoje, koncertuoja didžiausiuose Lietuvos festivaliuose, išleido didžiulio susidomėjimo sulaukusį naujų kūrinių albumą „Ray“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.