Kalėdos su muzika: aštuonios dainos, Lietuvos atlikėjų įrašytos šių metų šventėms

Prieš Kalėdas žinomi pasaulio atlikėjai kasmet įrašo dainų, padedančių sukurti švenčių nuotaiką ar susimąstyti apie jų prasmę. Lietuva – ne išimtis. Lrytas.lt skaitytojams siūlome susipažinti su aštuoniais kūriniais ir klipais, žinomų mūsų šalies atlikėjų įrašytais šių metų šventėms.

  Grupė „Queens Of Roses“ ir Sasha Song. <br> V.Vapsvos ir D.Umbraso nuotr.
  Grupė „Queens Of Roses“ ir Sasha Song. <br> V.Vapsvos ir D.Umbraso nuotr.
Sasha Song.<br>D.Umbraso nuotr.
Sasha Song.<br>D.Umbraso nuotr.
 Bjelle.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Bjelle.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 „Queens Of Roses“. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
 „Queens Of Roses“. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
  Grupė „Arbata“. <br> „NoPhotography“ nuotr.
  Grupė „Arbata“. <br> „NoPhotography“ nuotr.
 Petras Daunys.<br> D.Radlinsko nuotr.
 Petras Daunys.<br> D.Radlinsko nuotr.
 Grupė „Man-go“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Grupė „Man-go“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dainos autorius Tomas Augulis.<br>D.Umbraso nuotr.
Dainos autorius Tomas Augulis.<br>D.Umbraso nuotr.
 Iglė ir Marija.<br> A.Švitros nuotr.
 Iglė ir Marija.<br> A.Švitros nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Dec 25, 2017, 1:32 PM

Dainininkas Sasha Song prieš pat Kalėdas pristatė vaizdo klipą dainai „Šią naktį per Kalėdas“. Pasak atlikėjo, šis kūrinys neatsirado greitai ir spontaniškai. Tai ilgo darbo studijoje rezultatas. 

„Pradėjęs kurti šią dainą, jau nuo pirmų akordų supratau, kad ji kitokia. Labai artima man asmeniškai ir turinti išskirtinio žavesio. Kūriau šią dainą su dideliu užsidegimu, nes supratau, jog jei ji tokia artima man, turėtų patikti ir mano klausytojams, paliesti ir sušildyti jų širdis. Buvo etapų, kai maniau, jog vaizdo klipas taip ir neišvys dienos šviesos. Tačiau neketinau pasiduoti“, - sakė atlikėjas. 

Kūrinys „Šią naktį per Kalėdas“- lyg metafora, atspindinti santykius, kurie yra kupini išbandymų, pasvarstymų, dvejonių.

„Kartais susipyksti su brangiausiu žmogumi, nenori kalbėtis, nugali principai, išdidumas, lauki jo  atsiprašymo, tačiau galiausiai supranti, kad ir pats privalai žengti pirmą žingsnį, rasti kompromisą, ieškoti išeities, nes šis žmogus tau yra namai. Dainos pabaigoje būtent tai ir akcentuojama“, - apie kūrinio prasmę pasakojo dainininkas.

Dainininkė Raminta Naujanytė-Bjelle prieš šventes pristatė žiemišką kūrinį „Parduodu Kalėdas“ ir jo vaizdo klipą. Tačiau naujoji daina nėra kalėdiškai saldi – ji pasakoja apie varginantį prieššventinį šurmulį ir vis labiau užmirštamas tikrąsias vertybes. 

Bjelle pasakojo, jog šią dainą įkvėpė parašyti pokalbis su draugu ir švenčių metu aplinkui tvyranti būsena. 

„Savaitė prieš šventes mieste – beprotiška, – kalbėjo dainininkė. – Žmonės perka, parduoda, pikti stovi milžiniškose eilėse ar automobilių spūstyse, iš pareigos siunčia elektroninius laiškus su sveikinimais... Jie ruošiasi šventėms, tačiau daugelis per tą lėkimą yra pamiršę tikrąją Kalėdų dvasią.“

Atlikėja sakė, jog kūrinys „Parduodu Kalėdas“ yra skirtas visiems, kurie nuo to šurmulio jaučiasi pavargę, ir tikisi, kad žmonės ją išgirdę pamąstys ir truputį atsipūs. „Daina nėra skirta moralizuoti, kaip mes gerai ar blogai gyvename. Viskas vyksta taip, kaip jaučiamės. Šia daina siunčiu visiems savo kalėdinį jausmą“, – šypsojosi ji. 

Bjelle pasakojo, jog jai Kalėdos – tai ramybės ir šilumos generatorius. Šiuo laikotarpiu ji grįžta pas artimus žmones, o tamsius vakarus mėgsta leisti draugų rate. 

„Aš pakvaišusiai mėgstu blizgučius, lemputes ir cinamono kvapą, todėl Kalėdos – viena mėgstamiausių mano švenčių“, – sakė atlikėja.

Savo pomėgį blizgučiams atlikėja galėjo realizuoti ir kūrinį „Parduodu Kalėdas“ lydinčiame vaizdo klipe – blizgučiais ant Ramintos sninga visos dainos metu. Tačiau čia jie turi kiek rimtesnę prasmę. „Blizgučiai vaizdo klipe simbolizuoja pritapimą. Jie – tai būsena, aplankanti mus tada, kai įsiliejame į tą prieššventinę beprotybę“, – pasakojo Bjelle.

„Kad kelionės iš koncerto į koncertą neprailgtų, kasmet pasiruošiame kalėdinių dainų kompaktą. Jau juokėmės, kad bene visas dainas išmokome ir beklausydamos dainuojame kartu. Bet pasirodo, kad ir visiems puikiai pažįstamos dainos gali suskambėti kitaip“, – pasakojo grupės narė Giedrė.

Ne paslaptis, kad prieš pat šventes apėmusi kalėdine karštinė dažnai sukelia neigiamas emocijas. Merginos neabejojo, kad smagi legendinės britų grupės „Wham!“ dainos „Last Christmas“ versija praskaidrins pasiruošimą šventėms. 

Grupė „Arbata“ savo klausytojams prieš Kalėdas padovanojo netipišką kūrinį apie šventes - „Ji turi dovaną“.

Daina kviečia susimąstyti apie tai, kad geriausia dovana yra žmonės vieni kitiems, buvimas kartu.

„Tiek visko daug, kartais darosi nejauku, ką dainuoti ar sakyti. Dažnai girdime iš šou verslo „ryklių“ ar šiaip iš protingų žmonių, kaip svarbu ne dovanos, o santykis su artimais žmonėmis. Visi su tuo sutinka, bet ir toliau daro, ką darę.

Tikrai nenorim pamokslauti, yra kas tai daro sklandžiau ir gražiau. Nežinau kaip jums, bet man atrodo mes patys dainuodami, darydami neišjaustus dalykus sėkmingai sukam tą užburtą ratą. Todėl su „Arbata“ nedainuojam apie kalėdinį stalą ar eglutę su lemputėmis, Kalėdų senelį. Norisi tiesiog pasakyti, kad tu žmogau ir esi pati didžiausia dovana, nesvarbu visuomeninis statusas, vieną dieną tai mylimoji, kitą geriausias draugas ar žmogus su kuriuo žiauriai gerai pasikalbėjote ar meditavote prie stalo. Gera matyti stebuklus kiekvieną dieną ir gal ši daina apie tai - „Ji turi dovaną" - pasakojo grupės „Arbata“ vokalistas ir tekstų autorius Andrius Zalieska–Zala.

Jaunieji kūrėjai Petras Daunys, Zigmantas Baranauskas ir Justinas Stanislovaitis šiais metais ėmėsi ypatingos kalėdinės misijos. Jie sukūrė ir įrašė specialią šventiniam laikotarpiui skirtą dainą, kuria siunčia svarbią žinią ir kviečia susimąstyti, ar nieko nepamirštame Kalėdų šurmulyje. Ar apsižvalgome aplinkui, įvertiname tai, ką turime, pastebime tuos, kuriems reikia pagalbos.

Specialiai Kalėdoms sukurta daina „Aš pats sau dovana” siekiama atkreipti dėmesį į socialinės atskirties ir visuotinio susvetimėjimo problemas. Dainos istorija - apie benamį, kuris neturi namų, tačiau širdyje vis tiek jaučia švenčių ilgesį. Pagrindinė dainos žinutė - kad riba tarp nepritekliaus ir materialinės gerovės labai trapi, tad kiekvieną dieną gali atsidurti vienoje ar kitoje pusėje. O iš tiesų, kad ne materialinė gerovė lemia mūsų laimę, nes tiek benamis, tiek turtuolis gali jaustis vienišas ir užmirštas. Tad ši švenčių dvasia skatina mus prisiminti, kad neliktume abejingais vieni kitiems, o tame bėgimo, pirkimo, skubėjimo įkarštyje stabtelėtume ir pažiūrėtume, kas mus supa, įvertintume tai, ką turime šalia, padėkotume vieni kitiems. 

Kaip sako šios dainos žodžių ir idėjos autorius Zigmantas Baranauskas: “Dainos idėja kilo dėl to, kad šiuolaikinėje visuomenėje visi pamiršom tikrąją Kalėdų prasmę.  Susvetimėjome, nebemokame užjausti ir nebematome nieko aplink save. Tapomeatskirais individais sulaukėjusiame pasaulyje. O juk Kalėdos tai šventė, per kurią reikia dalintis šiluma, džiaugsmu ir meile. Daina norima atkreipti visų dėmesį į tuos, kurie nesėdės šiltai prie stalo, neras dovanų po eglute, o kitu atveju ir nakvos po ja ar prie jos neradę kitos užuovėjos. Būkim geresni, tauresni ir pasidalinkime su tais, kurie neturi. Jeigu žmogus žmogui žmogus, tai ir žmogus žmogui žmogus. Daugiau pozityvumo visiems ir darykime gerus darbus.”

Prie dainos įrašymo idėjos mielai prisijungė ir muzikos kūrėjas ir atlikėjas Petras Daunys. Kaip sako Petras, “Šia daina būtent tai ir norime priminti žmonėms, kad tiek turtuolis, tiek benamis gali jaustis vieniši ir to vienatvės jausmo neatstos jokia dovanų gausa. Dovanokime dėmesį vieni kitiems kas dieną ir nereikės laukti Kalėdų ar kitų švenčių bei visko maskuoti ir falsifikuoti materialių dovanų pertekliumi. Geriausia dovana – žmogaus artumas. To negali atstoti niekas kitas.”

Merginų grupė „Man-go“ artėjant Kalėdoms savo gerbėjams padovanojo turbūt geriausią žinią. Kitais metais 1998 m. susikūrusi grupė švęs kolektyvo 20-metį ir ta proga savo gerbėjams padovanos ypatingą koncertą Klaipėdos „Švyturio" arenoje. Į jį „Man-go“ pakvies 2018 metų spalio 20 d.Grupė žada iš tiesų įspūdingą pasirodymą. Vienoje scenoje susirinks visos „Man-go“ kartos. Kartu ir vėl pasirodys Rima Petrauskytė-Paulauskienė, Viktorija Perminaitė-Emanuel, Lina Šerpytė, Gabija Sruogiūtė bei Justina Dovydėnė. 

Į sceną lips merginos, kurios dalyvavo grupės veikloje nuo jos įkūrimo iki šių dienų.Koncerte susivienys ne tik grupėje dainavusios ir tebedainuojančios merginos. 20 metų scenoje – didelis skaičius. Per tuos metus teko bendradarbiauti su gausybe skirtingų atlikėjų ir kolektyvų, pradedant įvairiais dainininkais, baigiant sportinių šokių čempionais „Žuvėdra“ ar Klaipėdos muzikinio teatro kolektyvu. Tad merginos pakvies juos ne tik sudalyvauti gimtadienio šventėje, bet ir kartu pasirodyti scenoje.

Merginos artėjančio dvidešimtmečio ir Kalėdų proga taip pat pristatė ir atnaujintą kūrinio „Žiemos pasaka“ versiją. 2000-aisiais pristatytas kūrinys skamba naujai. Dainai „Žiemos pasaka 2017“ Viktorija vokalą įrašė studijoje Londone, kitos merginos įrašinėjo čia, Lietuvoje.

Prieš žiemos šventes garsiausi Lietuvos muzikantai jau trečią kartą inicijavo labdaros akciją „Kalėdų naktį tylią“. Šios akcijos metu visi Lietuvos žmonės kviečiami aukoti pinigų, kurie bus skiriami naujiems vaikų dienos centrams kurti.

Prieš šventes pasirodžiusiame legendinės dainos „Kalėdų naktį tylią“ klipe - ne tik žymiausi mūsų šalies atlikėjai, bet ir pati prezidentė Dalia Grybauskaitė. Padėti vaikams su džiaugsmu sutiko visas būrys ryškiausių mūsų scenos garsenybių – kampanijos „Už saugią Lietuvą“ ambasadoriai dainininkai Andrius Mamontovas, Donatas Montvydas, grupės „Biplan“ lyderis Maksas Melmanas, Jurga Šeduikytė, Algirdas Kaušpėdas, aktoriai Jurgita Jurkutė ir Vidas Bareikis, rašytoja ir TV laidų kūrėja Beata Nicholson. Naująją kūrinio aranžuotę kūrė Radistai – Rolandas Mackevičius ir Jonas Nainys.

 

Muzikos projekto „X Faktorius“ žvaigždės – praėjusio sezono nugalėtoja Iglė Bernotaitytė ir tame pačiame šou išgarsėjusi Marija Grabštaitė gražiausias žiemos šventes pasitiko su dovanomis savo gerbėjams. Merginos pristatė legendinės Kalėdų dainos „Santa Claus is Coming to Town“ naują versiją ir nuotaikingą vaizdo klipą.

„Gal prieš porą savaičių pasiūliau Marijai: „Padarom cover’į! Bet ne šiaip įrašant telefonu socialiniams tinklams, o kokybiškai, su profesionaliu įrašu, su klipu. Kadangi čia pat – Kalėdos, nusprendėm, kad tema savaime aiški. Nieko nelaukę pradėjom organizuoti“, – pasakojo Iglė.  

„Siekėme parodyti, kad per šventes turime ne tik prisiminti šeimą, draugus, artimuosius, bet ir nepamiršti kaip reikiant pasilinksminti. Juk Kalėdos – metas, kai norisi šėlti ir dalintis džiaugsmu. Tikimės, kad šiuo kūriniu, o ypač – vaizdo klipu, į klausytojų namus atnešime šiokio tokio išprotėjimo“, – pasakoja Marija. 

Dviejų dalių kūrinyje duetas atskleidžia skirtingas nuotaikas. Pirmojoje dalyje skamba seriale „Choras“ išpopuliarinta rami, jauki dainos versija, kviečianti įsiklausyti į žodžių prasmę, o antroje – kūrinio remiksas. Pastarąjį merginos vadina tikru kalėdiniu „tūsu“.

Dainos muzika rūpinosi Donatas Tamašauskas, klipą filmavo Andrius Švitra, o idėjomis, klipo režisūra ir stilistika užsiėmė pačios dainininkės. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.