Mirė vos 46-erių hito „Zombie“ atlikėja Dolores O'Riordan

Viešėdama Londone netikėtai mirė grupės „The Cranberries“ vokalistė Dolores O'Riordan, kuriai buvo vos 46-eri. Atlikėjos atstovai patvirtino, kad moters mirtis yra netikėta, o jos artimieji jaučiasi sugniuždyti.

 Dolores O'Riordan.<br> ViDA Press nuotr.
 Dolores O'Riordan.<br> ViDA Press nuotr.
 Dolores O'Riordan.<br> AP nuotr.
 Dolores O'Riordan.<br> AP nuotr.
 Dolores O'Riordan.<br> AP nuotr.
 Dolores O'Riordan.<br> AP nuotr.
 Dolores O'Riordan.<br> AP nuotr.
 Dolores O'Riordan.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 15, 2018, 7:30 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 10:22 PM

Roko žvaigždė Londone įrašinėjo keletą dainų. Iki šiol nėra paaiškinta, kodėl moters gyvenimas baigėsi taip tragiškai.

„Airių grupės „The Cranberries“ narė Londone lankėsi trumpai įrašų sesijai. Jokių tikslesnių detalių šiuo metu negalime teigti. Šeimos nariai jaučiasi sugniuždyti ir šiuo metu prašo tik privatumo“, – skelbiama oficialiame pranešime.

Atlikėja į šlovės viršūnę iškilo 1994-aisiais, sudainavusi iki šių dienų gerai žinomą hitą „Zombie“ apie neramumus Šiaurės Airijoje.

D.O'Riordan buvo dar paauglė, kai devintojo dešimtmečio pabaigoje su bendražygiais Limeriko mieste įkūrė „The Cranberries“. Talentinga moteris visuomet gebėjo suderinti dainų tekstų rašymą su jų atlikimu ir ne kartą pabrėžė, kad muzika ją tiesiog „veža“.

Su „The Cranberries“ atlikėja įrašė septynis albumus. Populiariausi iš jų - milijoniniais tiražais parduoti pirmieji du diskai „Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?“ ir  „No Need To Argue".

Dar 1995-aisiais kolektyvas buvo nominuotas geriausios tarptautinės grupės kategorijoje Britų muzikos apdovanojimuose. Tais pačiais metais už dainą „Zombie“ grupė pelnė MTV Europos apdovanojimą - kaip už geriausią metų kūrinį.

Visame pasaulyje išgarsėjo grupės dainos „Linger", „Ode To My Family“, „Zombie“, „Promises“, „Dreams“, „Salvation“ ir daugybė kitų kūrinių. Populiarumą pelnyti grupei padėjo ir išskirtinis muzikos skambesys - rokas, suderintas su keltiškos muzikos maniera ir muzikiniais motyvais.

Atlikėja solinės karjeros keliu pasuko grupei išsiskirsčius 2003-aisiais. 2007-aisiais dainininkė išleido pirmąjį solinį albumą  „Are You Listening?“.

2009-aisiais „The Cranberries“ vėl susibūrė, o 2012-aisiais išleido albumą „Roses“.

Pernai grupė išleido akustinių ir su orkestru įrašytų savo hitų albumą „Something Else“ ir ketino surengti koncertų turą Europoje ir Šiaurės Amerikoje, tačiau jis buvo atšauktas dėl D.O'Riordan nugaros skausmų.

Atlikėjos asmeninis gyvenimas buvo išties labai dramatiškas. 2014-aisiais „Belfast Telegraph“ Airijoje ji atvėrė širdį ir papasakojo apie ankstyvoje vaikystėje patirtą seksualinį priekabiavimą, kuris kaip šmėkla ją persekiojo visą likusį gyvenimą.

Moteris neslėpė, kad išgyveno dramatišką savęs niekinimą ir dėl visko kaltino save, ko pasekoje susirgo sunkia anoreksijos forma. Ilgą laiką ją kankino valgymo ir asmenybės sutrikimai, išsivystė depresija. Prieš šešerius metus D.O'Riordan netgi bandė prieš save pakelti ranką.

2014-aisiais dainininkė skrydžio iš Niujorko į Airiją metu užsipuolė tris policijos pareigūnus ir stiuardesę. Atlikėja pripažino kaltę ir buvo nubausta 6000 eurų bauda. Teismui jos advokatai pateikė medikų išvadą, kad konflikto metu atlikėja sirgo psichikos liga. Po šio incidento D.O'Riordan viešai paragino visus nuo psichikos ligų kenčiančius žmones kreiptis į medikus.

Dainininkė paliko tris vaikus – jų susilaukė su buvusiu vyru, anksčiau grupės „Duran Duran“ gastrolių vadybininku dirbusiu Donu Burtonu.

Užuojautą dainininkės šeimai ir gerbėjams pareiškė Airijos prezidentas Michaelas D. Higginsas.

Anot jo, D.O'Riordan ir jos grupė padarė didelę įtaką Airijos ir tarptautinei roko bei popmuzikai.

„Tiems, kurie seka ir palaiko airių muziką, muzikantus ir atlikimo meną, jos mirtis yra didelė netektis“, - paskelbė prezidentas.

Į dainininkės mirtį socialiniuose tinkluose sureagavo ir žinomi Lietuvos žmonės.

Itin jautria istorija pasidalino dizaineris Robertas Kalinkinas.

„Visą gyvenimą mane persekioja vos juntamos nuojautos, retkarčiais keisti sutapimai.Visą mėnesį visur girdėdavau jos dainas, kartais tiesiog nugirsdavau pamėgtą “Linger” ar “Ode to my family” iš svetimo ausinuko. Vakar atsitiktinai užėjau į studija, kai lygiai su mano atėjimu pradėjo groti "The Cranberries".

Dolores ir jos kūryba labai stipriai įtakojo mane kaip asmenybę, ir savo dainomis tiesiogiai inspiravo daugelį mano veiksmų. Jos dainų tekstų niekada nereikėdavo mokytis, jie visiškai natūraliai nuguldavo ir visam laikui liko su manimi.

Lydėjo mane per pirmus pasimatymus su Agnyte (dizainerio žmona Agne - Red.), tai net buvo pirmos dainos, kurias išmokau skambinti gitara. Per jos koncertą iš laimės stovėjau sustingęs - dvi su puse valandos kaip įbestas vidury salės Gente. Vakar net įkroviau albumą “To the faithful departed“ į telefoną, nes pasiilgau. Nespėjau. Šiandienvisą dieną dirbau, grįžęs namo, radau liūdnas naujienas", - rašė dizaineris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.