M.A.M.A. atverčia kortas: ceremonijoje dainuos senoji „Mango“ sudėtis, dėl SEL – intriga

Jau penktadienį Lietuvos muzikantai sužinos, kurie iš jų per šiuos 12 mėnesių nusipelnė M.A.M.A. statulėlių, – Kauno „Žalgirio“ arenoje rengiama tradicinė muzikos apdovanojimų ceremonija.

Renginyje po dešimties metų pertraukos į sceną grįš senoji grupės „Mango“ sudėtis.<br>P.Lileikio nuotr.
Renginyje po dešimties metų pertraukos į sceną grįš senoji grupės „Mango“ sudėtis.<br>P.Lileikio nuotr.
Ar M.A.M.A. pirmą sykį pasirodymą surengs E.Dragūnas, kol kas nežinia.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ar M.A.M.A. pirmą sykį pasirodymą surengs E.Dragūnas, kol kas nežinia.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Keliolika M.A.M.A. statulėlių laimėję L.Somovas ir Jazzu šįkart pasirodys atskirai.<br>P.Mantauto nuotr.
Keliolika M.A.M.A. statulėlių laimėję L.Somovas ir Jazzu šįkart pasirodys atskirai.<br>P.Mantauto nuotr.
Scenoje pasirodys ir jubiliejų šįmet švenčianti grupė „Skamp“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Scenoje pasirodys ir jubiliejų šįmet švenčianti grupė „Skamp“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vienas ceremonijos vedėjų - M.Katleris.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vienas ceremonijos vedėjų - M.Katleris.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„The Station“ teisę pasirodyti ceremonijoje išsikovojo jaunų grupių konkurse.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„The Station“ teisę pasirodyti ceremonijoje išsikovojo jaunų grupių konkurse.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ceremonijos rengėjas Martynas Tyla.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ceremonijos rengėjas Martynas Tyla.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 22, 2018, 6:25 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 9:17 PM

Ryškūs Lietuvos muzikantų pasirodymai, ginčai iki ryto, kad laimėjo „ne tas“, vienas kitas nustebinęs ar papiktinęs juokelis – tai M.A.M.A. scenoje ir užkulisiuose vyksta kasmet.

Nuo dideliame rutulyje skraidančios Justės Arlauskaitės-Jazzu iki „Solo Ansamblio“ pasirodymo su 80-mete Lietuvos roko veterane Jūrate Dineikaite ar Justino Jankevičiaus parodijuojamo Egidijaus Dragūno – M.A.M.A. per šešerius metus buvo daug akimirkų, kurias vėliau norėjosi dar ne kartą peržiūrėti internete.

Svarbiausia vis dėlto – keliolika statulėlių, nuo Metų grupės iki Metų proveržio, kurios ne vienam atlikėjui tampa svarbiu pripažinimo ženklu.

Renginyje, kurį sausio 26-ąją tiesiogiai transliuos TV3, šįmet žiūrovų laukia daug žinomų Lietuvos muzikos vardų ir kelios staigmenos, kurias scenaristai kol kas laiko po devyniais užraktais.

Artėjant kasmetei ceremonijai „TV antena“ kviečia pažvelgti į kelis svarbiausius jos akcentus.

Sugrįžimai ir jubiliejai. Apdovanojimuose jų bus net keli. Grupė „Rondo“ scenoje pasirodys su buvusiu savo vokalistu Laimontu Diniumi, kuris joje dainavo nuo 1986 iki 1992 metų.

Kartu įrašęs dainą „Tau“ ir daugelį kitų įsimintinų kūrinių, L.Dinius vėliau pasinėrė į verslą, buvo ir Seimo narys, tačiau niekada nebuvo visiškai metęs muzikavimo.

Į sceną grįš pernai pertrauką padariusi ir metus nekoncertavusi grupė „Skamp“.

Solinę karjerą pradėjusi Erica Jennings lygiai prieš metus ceremonijoje buvo paskelbta Metų atlikėja, šįmet vėl pretenduoja į šį titulą.

„Skamp“ niekur nedingo – šįmet minės karjeros 20-metį. Pasirodymas M.A.M.A. scenoje taps įžanga į šią šventę.

20 metų šįmet sukaks ir popgrupei „Mango“, kuri 2008-aisiais išsiskirstė, o prieš ketverius metus grįžo į sceną pakitusios sudėties ir pavadinimu „Man-go“.

Šių metų spalį Klaipėdoje grupė surengs didelį jubiliejinį koncertą, kuriame pasirodys ir senoji jos sudėtis – su lydere Rima Petrauskyte dainuos šiuo metu Didžiojoje Britanijoje gyvenančios Lina Šerpytė ir Viktorija Emanuel.

Šio koncerto repeticija įvyks M.A.M.A. scenoje – Lina ir Viktorija sugrįš į Lietuvą, tad po ilgos pertraukos pasirodys ta „Mango“ sudėtis, kurios gerbėjai nematė jau dešimtmetį.

Atsisveikinimas. Vasarį Leono Somovo ir Jazzu duetas surengs paskutines gastroles per didžiausias šalies arenas, o tada pasuks savais keliais.

Šią žinią praėjusių metų pabaigoje paskelbę atlikėjai pasirodys ir M.A.M.A. ceremonijoje, tik jau atskirai.

Dainininkė J.Arlauskaitė-Jazzu surengs solinį pasirodymą, o prodiuseris L.Somovas gros su bendraminčiais iš Švedijos – grupe „Highly Sedated“, kurią po savo leidyklos sparnu jau priglaudė garsus švedų didžėjus ir prodiuseris Steve’as Angello.

L.Somovas ir Jazzu yra viena gausiausiai apdovanotų grupių M.A.M.A. istorijoje – kartu ir atskirai pelnė net 14 apdovanojimų, net ketverius metus iš eilės buvo paskelbti Metų grupe.

Į šį prizą duetas pretenduoja ir šįmet – kaip ir į dar keturias M.A.M.A. statulėles.

Naujokai. „Kasmet sceną stengiamės suteikti bent keliems naujiems atlikėjams. Siekiame balanso – kad scenoje būtų ir šviežio kraujo, ir vyresnei publikai pažįstamų artistų“, – sakė ceremonijos rengėjas Martynas Tyla.

Šįmet M.A.M.A. scenoje pasirodys dvi socialinių tinklų kartos itin mėgstamos dainininkės – debiutinį albumą „Sun & Moon“ neseniai išleidusi Monique ir milžinišką skaičių klipų peržiūrų internete renkanti Beatrich.

Prie naujokų reikėtų priskirti ir roko grupę „The Station“, suburtą žinomo viešųjų ryšių specialisto Mykolo Katkaus.

Pernai debiutinį albumą „Išsišakojančių takelių miestas“ išleidusi grupė teisę groti M.A.M.A. scenoje iškovojo laimėjusi konkursą vasaros festivalyje „Galapagai“. Beje, grupė jau pretenduoja į dvi statulėles.

„Tarp pretendentų šiais metais – daug atlikėjų, kurie nėra girdėti didesnei visuomenės daliai. Pavyzdžiui, jauna roko grupė „Frank Fitts“, galinti gauti net tris apdovanojimus.

Paklausėme grupės albumo, pamatėme, kad ji tikrai verta. Tai visiškai griauna mitus, kad jauniems atlikėjams sunku būti pastebėtiems. M.A.M.A. kasmet tiems, kurie galbūt nežino nišinės, alternatyvios muzikos, pristato mažiau girdėtų vardų“, – sakė M.Tyla.

Klaustukas. E.Dragūno ir M.A.M.A. santykiai yra, švelniai tariant, sudėtingi.

Kai 2012-aisiais vyko pirmoji ceremonija, grupės SEL lyderis pareiškė nekoncertuosiąs joje, nes už tai turėtų būti mokamas honoraras.

Paskui skelbė, kad į apdovanojimus neis, nes jų rengėjai uždraudė scenoje įteikti labdaros čekį. Galiausiai E.Dragūnas atvyko, bet vėl sukėlė skandalą – atsiimdamas statulėlę nusikeikė į mikrofoną.

SEL nė sykio nekoncertavo M.A.M.A. scenoje, todėl intrigą kelia spėlionės, kad šįmet tai gali įvykti. Neseniai su Donatu Montvydu E.Dragūnas įrašė dainą „Nieko verta“, kuri šiuo metu internete triuškina visus populiarumo rekordus.

Kalbama, kad Egidijus ir Donatas ją gali kartu atlikti M.A.M.A. scenoje, bet M.Tyla sakė, jog negali būti dėl to tikras.

„Taip dabar madinga – nežinome, ar dainuos Donatas, ar bus SEL, ar išvis kas nors iš jų dainuos, ar Egidijus atvyks“, – juokėsi M.Tyla, prisimindamas epizodą, kai E.Dragūnas, nors ir žadėjo, nepasirodė D.Montvydo koncerte Kaune.

Jis sakė, kad E.Dragūnas specialiai dėl M.A.M.A. grįžta iš atostogų, bet ar eis į sceną, niekas dar nežino.

Vedėjai. Šį renginį pirmą sykį ves komikai M.Stonkus ir M.Katleris, besidžiaugiantys, kad M.A.M.A. juos pagaliau „įpirko“.

Žinant jų sugebėjimą pasijuokti iš bet ko ir bet kur, apdovanojimų dalyviams, pretendentams ir laimėtojams prireiks humoro jausmo, kitaip tikriausiai nebus smagu.

„Scenarijų rašo jie patys, mes visiškai nesikišame. Jie kalbės tai, ką norės. Mes tik paprašėme, kad nebūtų peržengta padorumo riba“, – sakė M.Tyla.

Beje, M.Stonkus ketina atlikti ir specialų muzikinį pasirodymą – tikriausiai susijusį su artėjančia filmo „Aš žvaigždė“, kuriame jis vaidina pasipūtusį dainininką, premjera.

Bilietai. Jie buvo beveik iššluoti, iki renginio likus dar kelioms savaitėms. Apdovanojimus „Žalgirio“ arenoje stebės apie dešimt tūkstančių žmonių.

„Atrodo, kad žiūrovai jau eina tiesiog į M.A.M.A. apdovanojimus, perka bilietus, dar nė nepaskelbus programos, koncertuosiančių atlikėjų.

Tai didelis pasitikėjimas. Bilietai šiais metais kainavo nuo 15 iki 35 eurų – ir buvo išgraibstyti, liko tik kelios pavienės vietos ir keli ypač svarbiems svečiams skirti bilietai.

Kelis sykius į prekybą paleidome šiek tiek papildomų bilietų, bet arena – ne guminė. Net galvojome įrengti zoną užkulisiuose, kur žiūrovai galėtų stebėti renginį ekrane.

Manau, kitais metais bilietų kainos didės, tai leis surengti dar įspūdingesnį šou“, – svarstė M.Tyla.

Pokyčiai. Šiais metais išplėsta renginį organizuojanti asociacija – joje šiuo metu yra trylika muzikos vadybininkų, koncertų, festivalių rengėjų.

Pretendentus į apdovanojimus jie rinko iš ilgo galimų kandidatų sąrašo – balsuodami, stebint audito bendrovei.

Iš pretendentų penketukų statulėlių laimėtojus renka komisija, kuri šįmet irgi padidėjo – joje yra šimtas muzikos specialistų, nuo radijo stočių programų sudarytojų iki kritikų, vadybininkų, koncertų rengėjų.

Anot ceremonijos rengėjų, vertintojų sąrašas plečiamas siekiant kuo didesnio objektyvumo.

Konkurentai. Šių metų pradžioje debiutavo dar vieni muzikos apdovanojimai – sausio pradžioje „Žalgirio“ arenoje surengta „Aukso lašo“ ceremonija.

Šių apdovanojimų rengėjai – lietuvišką muziką transliuojanti radijo stotis „Lietus“. Anot M.Tylos, tokio renginio atsiradimas – sveikintinas reiškinys.

„Gal ir daugiau atsiras, tai labai gerai. Manau, tie apdovanojimai skirti kiek kitai auditorijai, ten dainuoja atlikėjai, kurie gal ir nepatenka į M.A.M.A. akiratį, mes taikomės į šiuolaikiškesnę muziką. Kuo daugiau apdovanojimų – tuo visiems geriau“, – svarstė M.A.M.A. rengėjas.

Ateitis. Kai M.A.M.A. vyko pirmą sykį, skeptikai sakė, kad ši ceremonija greitai užges, o Lietuvos muzikos pasaulyje tiesiog neatsiras pakankamai naujų įdomių vardų ir kūrinių, kad tokius apdovanojimus rengtum kasmet.

Šįmet renginys vyks jau septintą kartą, o jo planai braižomi keleriems metams į priekį.

Jau dabar sutartis su TV3 televizija, transliuojančia šią muzikos šventę, pasirašyta iki 2022 metų. Kelti ceremonijos iš Kauno „Žalgirio“ arenos neketinama – anot rengėjų, čia patogiausios techninės sąlygos, o ir kauniečių susidomėjimas rodo, kad miestas pasirinktas teisingai.

Tačiau gali būti, kad dar šiais metais M.A.M.A. persikels ir į Vilnių – tiesa, kitokia forma.

M.Tyla užsiminė, kad jau vasaros pabaigoje sostinėje tikriausiai įvyks M.A.M.A. festivalis, kuriame koncertuos apdovanojimų laimėtojai ir nominantai.

„Tai logiškas sprendimas, nes M.A.M.A. jau tapo tam tikru Lietuvos muzikinio gyvenimo matavimo vienetu.

Pavyzdžiui, ne vieno Lietuvos miesto švenčių rengėjai savo programą sudaro kviesdami būtent tuos atlikėjus, kurie tais metais laimėjo M.A.M.A.“, – sakė M.Tyla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio