Albumo apžvalga. „Saulės laikrodis“ „Subliminal Messages“

Nuo 1976-ųjų iki 1984-ųjų gyvavusi progresyviojo roko grupė „Saulės laikrodis“ išsiskirstė, kai sovietmečio cenzoriams neįtiko jos muzikinė programa, įkvėpta Vakarų atlikėjų.

„Saulės laikrodis“.<br> M.Repečkos nuotr.
„Saulės laikrodis“.<br> M.Repečkos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2018, 5:57 PM, atnaujinta Mar 19, 2018, 6:05 PM

Tačiau laikai keičiasi – užpernai pagaliau išleista dar 1983-aisiais ruošta grupės plokštelė „Lauke ir viduj“, o dabar melomanų rankose – ir visiškai naujas atsikūrusios grupės albumas (kompaktinėje ir vinilo plokštelėje).

Grupės lyderis - prieš porą metų atsisveikinusios grupės „Antis“ gitaristas Gintautas Rakauskas, epizodiškai įraše dalyvavo ir kitas „Anties“ narys, choro „Jauna muzika“ vadovas Vaclovas Augustinas.

Tačiau su „Antimi“ „Saulės laikrodžio“ muzika turi mažai ką bendro. Vietoj socialinių manifestų – filosofiniai pasvarstymai apie gyvenimą (pusė dainų – apskritai be vokalo), vietoj pankiškai griežtų gitaros akordų – sudėtingos improvizacijos.

Taip, tai muzika, kurios niekaip nepavadinsi madinga ar šiuolaikiška. Nuo klavišinių instrumentų kaskadų, primenančių grupę „Emerson, Lake & Palmer“, iki gitaros skambesio, kuris atrodo lyg atkeliavęs iš 1975-ųjų, „Saulės laikrodis“ groja muziką, kurios šaknys – giliai roko istorijoje.

Ir ne tik roko. Kūriniai „Holiday“ ir „Metal Vegetation“ padvelkia džiazu, o dainoje „A Garden Inclosed“, kurios teksto dalis pasiskolinta iš biblinės „Giesmių giesmės“, pasigirstantys moteriški balsai priartina ją prie muzikos, kuri puikiai skambėtų bažnyčiose.

Įkvėpimo šaltinių niekas ir nesistengia slėpti – G.Rakausko vokalo maniera primena grupės „Pink Floyd“ vokalisto Davido Gilmouro (ypač – kūrinyje „Against The Wind“). Tačiau tai nereiškia, kad ši muzika gali būti įdomi tik tiems, kam per 50. Džiaugsminga ir veržli kompozicija „Stream“ perteikia emocijas, kurios suprantamos bet kurio amžiaus klausytojams.

Taip, anglų kalbos tarimas čia – netobulas, tekstuose irgi yra šios kalbos specialistus stebinančių vietų. Be to, sunku įsivaizduoti, kad „Saulės laikrodžiu“ Lietuvoje susidomėtų daugiau nei tūkstantis tokią muziką mėgstančiųjų.

Tačiau kūrybinių ambicijų šiai grupei tikrai netrūksta. Subrendę muzikantai, darantys tai, kas jiems patinka – ir užpildantys progresyviojo roko nišą, kuri Lietuvoje – beveik tuščia.

Įvertinimas – 8 iš 10.

Kūrinys iš albumo „Stream“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.