„Eurovizijoje“ – aistros dėl skandalo išgarsintos rusės: nepatenkinta ir pati dainininkė

Prieš metus į „Euroviziją“ neįleista Rusijos atlikėja Julija Samoilova tiki – šįmet konkurse išmuš jos žvaigždžių valanda.

 J.Samoilovos repeticijos akimirka.<br> A.Puttingo (EBU) nuotr.
 J.Samoilovos repeticijos akimirka.<br> A.Puttingo (EBU) nuotr.
 J.Samoilovos repeticijos akimirka.<br> A.Puttingo (EBU) nuotr.
 J.Samoilovos repeticijos akimirka.<br> A.Puttingo (EBU) nuotr.
 J.Samoilovos repeticijos akimirka.<br> A.Puttingo (EBU) nuotr.
 J.Samoilovos repeticijos akimirka.<br> A.Puttingo (EBU) nuotr.
 J.Samoilovos repeticijos akimirka.<br> Th.Hanseso (EBU) nuotr.
 J.Samoilovos repeticijos akimirka.<br> Th.Hanseso (EBU) nuotr.
 J.Samoilovos repeticijos akimirka.<br> A.Puttingo (EBU) nuotr.
 J.Samoilovos repeticijos akimirka.<br> A.Puttingo (EBU) nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

specialiai lrytas.lt, Lisabona

May 6, 2018, 5:23 PM

Tai buvo didžiausias 2017-ųjų „Eurovizijos“ skandalas. Rusija į dainų konkursą panoro siųsti merginą, sėdinčią neįgaliojo vežimėlyje. Konkursą rengusi Ukraina pasakė „ne“.

Priežastis – 2015-aisiais J.Samoilova dainavo Rusijos aneksuotame Kryme ir taip pažeidė Ukrainos įstatymus. Jai uždrausta trejus metus vykti į Ukrainą.

Kilo didelis triukšmas, konkursą rengianti Europos transliuotojų sąjunga grūmojo Kijevui, o po konkurso pakeitė jo taisykles.

Nuo šiol kiekviena dalyvaujanti šalis pati atsakinga, kad jos išrinktas atstovas neturėtų problemų su valstybės, kurioje vyksta „Eurovizija“, teisėsauga.

Triukšmingą skandalą dėl „beširdžių ukrainiečių“, kurie „išsigando vaikščioti negalinčios merginos“, sukėlusi Rusija dar pernai pažadėjo, kad savo galimybės J.Samoilova sulauks 2018-aisiais. Pažadas tesimas – kitą savaitę Portugalijos sostinėje Lisabonoje, antrajame "Eurovizijos" pusfinalyje, Julija dainuos kūrinį „I Won’t Break“.

„Aš nepalūšiu“, – vidutinio tempo baladėje dainuoja Julija. Anot jos, pats kūrinys yra apie ją ir jos užsispyrimą.

„Dainos autoriai specialiai stengėsi perteikti mano mintis ir išgyvenimus“, – Rusijos žiniasklaidai pasakojo 28-erių Julija.

Vienas dainos autorių – kompozitorius Leonidas Gutkinas, rašęs kūrinius ir gerai „Eurovizijoje“ ankstesniais metais pasirodžiusioms Dinai Garipovai bei Polinai Gagarinai.

Šįsyk ambicijos – dar didesnės. Rusijoje tikima, kad J.Samoilova gali iškovoti antrąją šios šalies istorijoje pergalę „Eurovizijoje“ (pirmąją prieš dešimt metų pelnė Dima Bilanas).

„Turime nuostabią dainininkę, puikią dainą ir labai gražų numerį“, – sakė Rusijos Pirmojo kanalo muzikos prodiuseris Jurijus Aksiuta, atsakingas už šalies pasirengimą „Eurovizijai“.

Vaizdu scenoje rūpinasi režisierius Aleksejus Golubevas, ruošęs ir 2015 metais antrąją vietą užėmusį P.Gagarinos pasirodymą. Julijos pasirodymui negailėta jėgų ir lėšų, – su Vakarais susipykusiai Rusijai „Eurovizija“ yra svarbi proga pelnyti simpatijų ir parodyti savo galimybes.

Juolab kad konkurse vėl atsiranda politinė potekstė. Burtai lėmė, kad Rusija ir Ukraina gegužės 10-ąją pasirodys tame pačiame, antrajame, „Eurovizijos“ pusfinalyje.

Ukrainai atstovaus šios šalies žvaigždė, TV šou „X faktorius“ laimėtojas Melovinas. Tad užvirs kova, kuri iš dviejų konfliktuojančių valstybių rezultatų lentelėje pakils aukščiau.

Tačiau kol kas Rusijos gerbėjų stovykloje – mažai optimizmo.

Mat per pirmąsias repeticijas Lisabonos „Altice“ arenoje atrodė, kad rusės pasirodyme – daugybė problemų.

Pirmiausia, jos balsas skamba netvirtai, o visas sudėtingesnes natas patikėta atlikti pritariantiesiems vokalistams.

Kad Julijos balsas neskamba įspūdingai, buvo aišku jau balandį, kai Maskvoje surengtame „eurovizininkų“ renginyje ji pirmą kartą gyvai atliko savo konkursinę dainą.

Tada kai kurie žurnalistai Julijos pasirodymą atvirai pavadino „visiška nesėkme“, o atlikėjos atstovai komentavo, kad dainininkė sirgo.

Be to, nuostabą kelia pati pasirodymo idėja, atkartojanti anksčiau išleistą dainos „I Won't Break“ vaizdo klipą.

Scenoje J.Samoilovos vežimėlis pastatytas ant specialios pakylos, kurią dengia suknelė, ant kurios rodomos vaizdo projekcijos.

Pagal režisieriaus sumanymą, Julija atrodo kaip kalno viršūnė. Savotiškas vaizdas, kuris jau sulaukė daug žiniasklaidos kritikos.

Negana to, pati J.Samoilova dar prieš „Euroviziją“ yra sakiusi, kad tai – ne jos sumanymas, o idėja su kalnu jai visai nepatinka. 

Tačiau perkalbėti savo režisieriaus jai nepavyko – pasirodymo idėja liko nepakitusi.

Be to, repeticijų metu jau paaiškėjo, kad J.Samoilova apskritai bus filmuojama gana nedaug – daugiau dėmesio kameros skyrė scenoje šokančiai baleto šokėjų porai.

Tai irgi gana savotiškas sprendimas – rodyti grakščius jų judesius, žinant, kad J.Samoilova negali vaikščioti.

„Toks įspūdis, kad Rusija atsiuntė patį silpniausią pasirodymą per daugybę metų“, - komentavo britų leidinys „Metro“.

Be to, J.Samoilovos galimybės save reklamuoti Lisabonoje dėl savaime suprantamų priežasčių yra gana ribotos.

Dainininkė beveik nesilanko vakarėliuose ir, susidaro įspūdis, yra gana uždaro būdo, o užkulisiuose dėl jai primestos pasirodymo idėjos smarkiai nesutaria su savo komanda.

Triukšmas dėl „Eurovizijos“ J.Samoilovą jau antrus metus išlaiko dėmesio centre, nors iki tol dainininkė išskirtiniais karjeros laimėjimais nepasižymėjo.

Komijoje gimusi atlikėja dėl genetinės ligos gebėjimą vaikščioti prarado vaikystėje – ji turi pirmą invalidumo grupę.

Nuo mažens dainuojanti Julija paauglystėje pradėjo žibėti regioniniuose dainininkų konkursuose, o vėliau dalyvavo TV šou „Faktorius A“ ir pelnė Rusijos popscenos primadonos Alos Pugačiovos palankumą.

2014-aisiais ji dainavo žiemos parolimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje Sočyje, bet visai Rusijai geriau žinoma tapo būtent tada, kai pernai buvo be konkurso parinkta atstovauti šaliai „Eurovizijoje“.

Net pačioje Rusijoje šis sumanymas sulaukė kritikos – pavyzdžiui, garsus šios šalies muzikos kritikas Artemijus Troickis sprendimą į konkursą siųsti būtent Juliją vadino cinizmu ir mėginimu žaisti dainininkės negalia.

Pati J.Samoilova pernai stebėjosi ukrainiečių sprendimu jos neįsileisti, o vėliau pasinaudojo proga jiems įgelti.

Kai pernai Kijeve vyko „Eurovizija“, J.Samoilova vėl koncertavo Kryme – lyg parodydama, ką ji ir jos šalis mano apie Ukrainos draudimus atvykti.

Duodama interviu Rusijos leidiniui „Sobesednik“ Julija neslėpė, kad visa ši istorija jai kainavo daug nervų.

„Visada jaudinuosi prieš eidama į sceną, bet šįkart į Portugaliją vešiuosi raminamųjų. Tiesa, viskas jau beveik paruošta, liko tik suknelė, kurią man specialiai siuva dizaineriai. Ji turi būti prabangi“, – pasakojo dainininkė.

Psichologo diplomą turinčios merginos didžiausias ramstis – į renginius ją visada lydintis sutuoktinis muzikantas Aleksejus Taranas, su kuriuo dainininkė susipažino internetu.

Ji ilgai nenorėjo veltis į romantišką draugystę, bet galiausiai vyriškis užkariavo jos širdį.

Dabar A.Taranas dirba Julijos vadybininku.

Iš muzikos pragyventi mėginanti atlikėja pripažino – nors ji kone kasdien rodoma per televizorių, užsidirbti nėra lengva.

Šiuo metu viena didžiausių jos svajonių – nusipirkti būstą Maskvoje. Atlikėja su vyru gyvena šiame mieste, tačiau nuomojasi butą toli nuo sostinės centro.

Priežastis – jai nuoma miesto centre pernelyg brangi, o įsigyti nuosavą butą kol kas atrodo nepasiekiamas tikslas. Juk nekilnojamasis turtas Rusijos sostinėje – itin nepigus.

Tiesa, Rusijos spauda svarsto, kad po „Eurovizijos“ J.Samoilovos piniginė turėtų gerokai papilnėti. Vien jau todėl, kad atlikėjų honorarai po pasirodymų šiame konkurse gerokai pakyla.

Kita vertus, jei pavyks sužibėti konkurso lentelėje, galbūt už būstą apskritai nereikės mokėti.

Pavyzdžiui, 2013 metais Rusijai „Eurovizijoje“ atstovavusi D.Garipova trijų kambarių butą gavo dovanų.

Tiesa, ne dėl „Eurovizijos“, o už pergalę muzikiniame TV šou „Balsas“. Ir ne Maskvoje, o gimtajame Zelenodolsko mieste – taip pradžiuginti ją nusprendė miesto valdžia.

J.Samoilovos repeticijos ištrauka:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.