L. Lučiūnas apie I. Zasimauskaitės pasirodymą: „Po jo verkė net vyrai“

Ievos Zasimauskaitės pasirodymas Eurovizijoje tapo malonia staigmena daugeliui lietuvių. Interneto svetainės eurovisionworld.com skaičiavimu, Lietuvos atstovė yra penktoje vietoje tarp pagrindinių pretendentų laimėti šių metų „Eurovizijos“ dainų konkursą.

LR archyvo ir Scanpix nuotr. 
LR archyvo ir Scanpix nuotr. 
 I. Zasimauskaitė.<br> Scanpix nuotr.
 I. Zasimauskaitė.<br> Scanpix nuotr.
L. Lučiūnas.<br>LR archyvo nuotr. 
L. Lučiūnas.<br>LR archyvo nuotr. 
V. Diawara.<br>LR archyvo nuotr. 
V. Diawara.<br>LR archyvo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 10, 2018, 7:43 PM, atnaujinta May 10, 2018, 8:10 PM

Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ žurnalistas Andrius Kavaliauskas kalbėjosi su „Eurovizijos“ atrankos prodiuseriu Lauru Lučiūnu bei muzikantu, du kartus „Eurovizijoje“ dalyvavusiu Viktoru Diawara.

– „Eurovizijos“ dainų konkursą komentuojantis Darius Užkuraitis prisipažino, kad po Ievos pasirodymo jam taip užgniaužė gerklę, kad vos galėjo pratarti žodį, o jo kolegė – apsiverkė. Jums teko nubraukti ašarą, žiūrint šią dainą?

(L.Lučiūnas) Ne, man neteko braukti ašarų, bet po to, kai Ieva padainavo, buvau garantuotas, kad viskas gerai.

(V.Diawara) Mes su šeima žiūrėjom ir jai tik pabaigus dainuoti, su žmona nusprendėm, kad tikriausiai pateks į finalą. Buvo labai jautrus, natūralus pasirodymas. Buvo daug baimių, kad viskas aplink ją sproginės ir ji išsiskirs. Bet ji būtent išsiskyrė, tai buvo labai gerai.

– Po pirmojo pusfinalio vertinimai smarkiai pasikeitė. Prieš pusfinalį I.Zasimauskaitė, buvusi 21-oje vietoje, pakilo į 5-ą. Dabar „Eurovizijos“ paskyroje „Facebook“ lietuvės baladę peržiūrėjo beveik pusė milijono žmonių. Ievos daina apskritai sulaukė kone daugiausia dėmesio socialiniuose tinkluose iš visų dalyvių. Turite paaiškinimą, kodėl?

(L.Lučiūnas) Ši televizijos laida, kuri vadinasi „Eurovizija“, yra viena populiariausių pasaulyje. Jeigu „Superbowl“ yra pirmoje vietoje, futbolo čempionatas antroje, tai „Eurovizija“ yra trečioje. Natūralu, kad daina, kuri išsiskiria tarp pasirodymų – čekas pasirodė, tada Ieva, tada Izraelio atstovė, kur buvo labai daug šou. Jie visą laiką buvo vardinami kaip lyderiai ir Ieva atsidūrė tarp jų su visiškai išskirtiniu, kitokiu pasirodymu. Aišku, kad žmonėms jis užkliuvo už akies ir ausies. Ir aišku, daugelis norėjo pamatyti dar kartelį. Kai tiek žiūrovų pamato ir jei nors kažkam patinka ta daina, tai kas nors yra pusė milijono per vieną dieną.

– Pusė milijono per vieną dieną yra daug, sutinkate, Viktorai?

(V.Diawara) Lietuvos atlikėjams tai iš tikrųjų yra labai didelis pasiekimas. Dalyvavimas tokiame konkurse yra labai didelė galimybė. Deja, Lietuvos atlikėjai iki šiol nėra panaudoję galimybės iki galo už Lietuvos ribų išpopuliarėti. Bet su Ieva gal galėtų būti kitas atvejis.

– Du kartus lipote į „Eurovizijos“ sceną. Ką tai reiškia? Koks jausmas ten dainuoti?

(V.Diawara) Galiu prisipažinti, kad man abudu kartus drebėjo kinkos. Ten šimtai, tūkstančiai žmonių dirba, daug repeticijų. Aš labai džiaugiuosi, kad kai antrą kartą važiavom, Andrius Mamontovas turėjo nustatęs taisykles iš viso nekreipti dėmesio į kitus atlikėjus. Mes nežiūrėjome kitų repeticijų, nelabai žinojom, kas vyksta aplink mus. Tai yra labai sveikas dalykas, nes kai ten esi ir būni dvi savaites, parepetuoji, nulipi nuo scenos, pamatai kažkieno kito pasirodymą, tada gali truputį suabejoti savimi ar sprendimais. Reikia būti labai užsigrūdinus ir turėti tvirtą nuomonę apie tai, ką darysi. Nereikia pradėti mėtytis. Su grupe „Skamp“ dar ne, bet su „LT United“ buvo labai ramu.

– Laurai, gal jau žinoma, kurią vietą pusfinalyje užėmė Ieva, tarp dešimties, patekusių į finalą?

(L.Lučiūnas) Ne, dar nežinoma. Gal kam nors ir žinoma, bet man ne. Balsus, balsavimus sužinosime tik po finalo.

– Esate tarptautinės komisijos pirmininkas, kur Lietuva vertina kitų šalių pasirodymus. Gal teko bendrauti su užsienio kolegomis, kaip jie vertina Ievos pasirodymą?

(L.Lučiūnas) Mes turim tam tikras taisykles, mus stebi auditas, kaip balsuojame ir kaip šnekame tarpusavyje. Nelabai man galima šnekėtis su kitais. Aišku, kažkiek domėjausi, kas vyksta ir sulaukiau daug palaikymo žinučių su pasveikinimu, kad Lietuva pateko į finalą – iš ukrainiečių, latvių, anglų. Vis tiek pasaulis nėra didelis ir žmonės aiškūs, kurie sėdi komisijose.

– Tai, kad dabar viską lemia ne žiūrovų balsavimas, o pusę balsų skiria komisija, kitą pusę žiūrovai, Lietuvai naudinga ar ne?

(L.Lučiūnas) Žinoma, kad naudinga. Ypač, kai kalba eina apie tokią dainą ir tokį pasirodymą, kuris yra jautrus. Komisijos dažniausia susideda iš žmonių, kurie šiek tiek susiję su muzika, arba kažkam atrodo, kad jie įsivaizduoja kažką apie muziką, kaip apie save galiu pasakyti. Kiekvienas komisijos narys turi subjektyvią nuomonę ir jam kaip atrodo, taip jis balsuoja. Bet kadangi dauguma komisijos narių yra iš muzikos pasaulio, jie vertina truputį kitais kriterijais, ne tik gražu ar negražu. Aš, pavyzdžiui, žiūriu į „Euroviziją“ kaip į televizijos laidą ir kaip atrodo visas numeris.

– Švarios ar nešvarios natos nėra svarbu?

(L.Lučiūnas) Ievos atveju jos neturi jokios įtakos. Netgi priešingai. Užkimimas ar ašara akyje, kuri fiziologiškai trukdo dainuoti, gumulas gerklėje – Ievai jis daug labiau sustiprina patį pasirodymą. Finalo metu, ką mato žiūrovai, yra viena, mes žiūrim generalines repeticijas ir balsuojam. Aš mačiau, kaip kameros atsisuko į žmones per generalinę repeticiją, nes jos vyksta su žiūrovais, ir mačiau verkiančius žmones. Toje minioje stovi vyrai ir verkia po Ievos pasirodymo. Buvo ramu.

– Viktorai, girdėjote nešvarias natas, užkimimą, balso drebėjimą? Turbūt, kaip sako Lauras, tai pridėjo dar daugiau žavesio?

(V.Diawara) Buvo Lietuvos atstovų, kurie nepataikydavo, bet šiam atvejui tai visiškai netrukdo. Tikrai jautėsi, kad Ieva jaudinasi, ypač gale buvo tam tikrų vietų, kur jos balsas sudrebėjo, bet būtent šiai dainai, šiai kompozicijai tai nesutrukdė. Tai buvo labai ramus, natūralus pasirodymas.

– Jau teko girdėti svarstymų apie Salvadoro Sobralio efektą. Pernai šis Portugalijos atlikėjas laimėjo „Euroviziją“ su visiškai ne eurovizine daina. Galbūt antrą kartą pasikartos tas pats momentas ir šiemet laimės visiškai ne eurovizinė daina, kokia yra Ievos daina. Ką apie tai galvojate?

(L.Lučiūnas) Jau nebėra tokio standarto, kaip eurovizinė daina. Ir S.Sobralis, ir prieš tai keletas laimėtojų – gal yra eurovizinės dainos, kurios užpildo visą laidą, bet laimi, kaip tyčia, gera daina. Jeigu paprašyčiau išvardinti, kas pernai buvo antras, o užpernai trečias, ar pasakytumėte? Turbūt ne. Nes „Eurovizijoje“ yra tik viena vieta – pirma. Laimi visados geriausia daina.

– Ypatingai po to, kai Ieva laimėjo konkursą Lietuvoje, pasigirdo daug kritikos – blogai yra sėdėti scenoje, reikia kažką veikti. Bet Lisabonoje sėdėjo ir pateko į finalą. Tai gal gerai?

(L.Lučiūnas) Jeigu jai patogu taip, aišku, kad gerai.

– Viktorai, per abu pasirodymus judėjote labai smarkiai.

(V.Diawara) Kiekvienas pasirodymas turi savo scenografiją, nuotaiką ir čia viskas buvo kuo puikiausiai. Aš tikrai negaliu pasakyti, kad aš buvau įsitikinęs, kad Ievos daina buvo tinkamiausia važiuoti, bet dabar galiu tai pasakyti. Per pusfinalį ji kuo puikiausiai pasirodė. Iš Lietuvos pusės tai buvo drąsus ėjimas – Lietuvai, kaip mes visą laiką pergyvenam, turim savo nuomones, kaip su krepšiniu. Man atrodo, kad jis buvo labai geras.

– Kokia yra dainos teksto ir konteksto svarba „Eurovizijoje“? Ne kartą laimėjo politinis kontekstas, dabar I.Zasimauskaitės dainos prasmė yra visai kitokia.

(L.Lučiūnas) Muzikantai, dainininkai ir dainų autoriai, kaip taisyklė, yra jautrūs žmonės. Jie jautrūs socialinėms temoms taipogi. Aktualias temas bando išreikšti tuo, kuo moka – dainomis. Gerai, kad Ieva dainuoja angliškai didžiąją teksto dalį ir tik tarpą pabaigoje. Tai labai maloniai nuteikia, graži lietuvių kalba. Bet ji pasako tekstą aiškiai angliškai, be klaidų ir žmonės supranta, apie ką ji dainuoja. Tai labai svarbu.

– Jos nešama žinutė paliečia egzistencinę žmonių neišvengiamybę – senatvę. Gal tai ir sujaudina didžiąją dalį auditorijos?

(V.Diawara) Nemanyčiau. Dainos kompozitorius yra Vytautas Bikus. Manau, jis tiesiog parašė gerą dainą ir ją atlieka žmogus, kuris labai gerai pajautė tą dainą. Čia irgi svarbu. Kartais dainos parašomos, atlikėjas nebūtinai atitinka nuotaikas. Čia suėjo 10 balų visose vietose. Kompozitorius padarė labai gerą darbą, parinko dainininkę, kuri išjaučia dainą, ne tik padainuoja – jos užsimerkimai ir visa kita neša žinutę. Žmonės natūralumą visą laiką jaučia ir mato, kai kažkas yra tikra. Žmonės pajautė, kad tai yra tikra, tai nėra šou, sprogimai. Kai „Brainstorm“ buvo, dar prieš „Skamp“, jie išėjo su paprastais marškinėliais, be jokių šou, su gitarom, sudainavo „My Star“ ir viskas. Jie neužėmė pirmos vietos, bet tai buvo labai natūralu, neperdėta. Iš karto po to, kai Izraelį pažiūri, visiškai kitas vaizdas.

– Šį vakarą antrasis „Eurovizijos“ pusfinalis, šeštadienį finalas. Kokios jūsų prognozės?

(L.Lučiūnas) Prognozuoti nedėkinga, bet aš linkęs tikėti tomis statistikomis, kurias sakėte pradžioje. Aišku, dar nemačiau šios dienos pasirodymo. Ieva bus tikrai aukštai. Nemanau, kad „LT United“ nariai supyks, jeigu ji bus aukščiau.

– Viktorai, bus sumuštas jūsų rekordas?

(V.Diawara) Jeigu Ieva jį sumuš, tai tikrai džiaugsiuosi. Manau, šis pasirodymas yra vertas. Džiaugsiuosi labai ir jeigu „Eurovizija“ vyks Vilniuje kitais metais.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.40 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.