Jūros šventėje lankytojus stebins išskirtiniai renginiai ir naujovės

Išsipuošusi Klaipėda jau gyvena Jūros šventės ritmu. Nors dauguma šventės svečių į uostamiestį suplūs tiktai šiandien, renginiai prasidėjo jau vakar.

Didelę minią priviliojančios eitynės – Jūros šventės tradicija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Didelę minią priviliojančios eitynės – Jūros šventės tradicija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 27, 2018, 10:51 AM

Uostamiesčio gyventojus ir svečius ketvirtadienį džiugino premjera – bendras šventės organizatorių ir Italijos teatro „Teatro dei Venti“ projektas – spektaklis „Mobis Dikas“.

Unikalus spektaklis pagal amerikiečių rašytojo Hermano Melville’io to paties pavadinimo kūrinį, sujungęs praeitį ir dabartį, Italiją ir Lietuvą, teatrą, šokį ir žmogaus fantazijas apie baltąjį banginį, Klaipėdos piliavietėje dar bus parodytas šiandien ir rytoj.

Reginys – įspūdingas

„Gatvės teatro trupę „Teatro dei Venti“ pirmą kartą sutikome prieš metus. Režisierius papasakojo apie savo naują sumanymą jūros tema.

Pasirodė įdomu, kad spektaklyje suburiama ne tik profesionalių aktorių trupė, bet ir vietos bendruomenė.

Rudenį atnaujinus ryšius paaiškėjo, jog projektas įgauna pagreitį, o trupė ieško partnerio.

Juo tapome mes. Norėjome ne tiktai naujo iššūkio, bet ir tapti tarptautinio teatro pasaulio dalimi“, – sakė viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ projektų vadovė Goda Giedraitytė.

Teatro, cirko meną, šokį ir muziką jungiančiame spektaklyje dalyvauja per 20 profesionalių aktorių – italai, meksikiečiai, prancūzai. Po kūrybinių dirbtuvių prie jų prisidėjo ir klaipėdiečiai – vaikai ir senjorai.

Veiksmas vyksta ant judančios 13 metrų ilgio ir 7 metrų pločio platformos, kuri žiūrovų akivaizdoje virsta laivu, vėliau – žuvimi, ir ragina žmones pasitelkti fantaziją klausantis pasakojimo apie baltąjį banginį.

Keliaujant vandenimis kalbama aktualiomis šiandienos temomis: apie migraciją, susvetimėjimą, įvairias baimes, drąsą peržengti nežinomas ribas.

Jau mačiusieji spektaklį puikiai įvertino jo scenografiją, muziką, emocinę įtaigą.

Vakar parodyta premjera šiais metais keliaus į Maltą, Veneciją, Kolumbiją.

Džiugins eitynės ir koncertai

Per keturias dienas jūros šventės programoje – daugiau kaip šimtas renginių įvairiam skoniui.

„Tas jausmas, kai...“ – toks 59-osios jūros šventės šūkis, paliekantis begalę vietos fantazijai ir kviečiantis savo mintyse atrasti tinkamą pabaigą.

„Tas jausmas, kai apsuka galvą“, „tas jausmas, kai nesinori namo“, „tas jausmas, kai nakties per maža“ – taip daugtaškį iššifravo šventės rengėjų komanda.

Remiantis ankstesnių metų apklausomis, labiausiai laukiami dalykai Jūros šventėje – nemokami koncertai, eitynės, fejerverkai ir mugė.

„Pernai Jūros šventės eitynes pirmąkart matė ne tik visa Lietuva, bet ir viso pasaulio lietuviai – žmonės, kurie galbūt niekada nieko negirdėjo apie Klaipėdą.

Eitynių transliacija internetu subūrė 0,5 milijono žiūrovų. Tikiu, kad šių metų Jūros šventės eitynių rekordus pagerinsime – bus daugiau ir dalyvių, ir žiūrovų“, – sakė eitynių globėjas, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus.

Kasmet vis išradingesnės, bet kartu ir senas jūrines tradicijas išlaikančios eitynės – kiekvienos Klaipėdos įmonės ar organizacijos garbės reikalas.

Jūros šventės eitynėse kasmet dalyvauja per 7000 žmonių. Šiandien eitynės prasidės J.Janonio gatvėje, drieksis Herkaus Manto, Naujojo Sodo, Pilies gatvėmis ir pasieks Kruizinių laivų terminalą, kur įvyks šventės atidarymo ceremonija, o po jos laukia koncertai.

Scenoje pasirodys grupė „Colours of Bubbles“ kartu su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, vėliau linksmins „Naktinės personos“ ir grupė „Golden Age“ kartu su didžėjumi Gesha.

Šeštadienį didžiojoje scenoje Kruizinių laivų terminale koncertą surengs grupės „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ ir „Royce“, o vakarą vainikuos Andrius Mamontovas.

Vidurnaktį, per koncerto vidurį, dangų nušvies fejerverkai.

Tradicijos ir naujovės

Išlieka senosios Jūros šventės tradicijos – šeštadienį į Baltijos jūrą laivais išplaukę žmonės pagerbs negrįžusius nuleisdami į vandenį vainikus ir gėles.

Bus aplankytas Lietuvos jūreivystės pradininko pirmojo Klaipėdos uosto kapitono Liudviko Stulpino kapas ir pagerbti nuskendusio laivo „Linkuva“ įgulos nariai.

Tris savaitgalio dienas šalia Danės upės virs šventės šurmulys. Prie Žvejo skulptūros įsikūrė krantinės mugė „Tai, kas tikra“ – čia pristatomi autentiški amatininkų dirbiniai, veikia tradicinės amatų dirbtuvės.

Šventės mecenatas „Švyturys“ kvies į „Pikniko erdvę“ – čia bus galima paragauti arba nusipirkti ypatingų produktų, vyks ekskursijos po naująją daryklą.

Žiūrovų laukia gero kino vakarai Dienovidžio skvere, gatvės teatrų pasirodymai.

Ketvirtadienio vakarą Karlskronos aikštėje jau parodytas mobiliosios teatro trupės iš Vokietijos „Foolpool“ spektaklis-pasivaikščiojimas.

Klaipėdiečiai ir šventės svečiai turėjo progą pamatyti įspūdingas būtybes, pagamintas iš antrinių atliekų.

Šeši didžiuliai nerangūs milžinai visą savaitgalį „ganysis“ prie „Neringos“ skulptūros.

Lemputėmis ir augalais išpuoštoje Teatro aikštėje liesis ramesnė muzika.

Penktadienį scenoje pasirodys grupė „Driezhas“, Ieva Zasimauskaitė ir grupė „Parranda Polar“, šeštadienį – elektroninės muzikos grupė iš Vengrijos „Ialaz“, Giedrė Kilčiauskienė, grupė „Garbanotas bosistas“.

Jono kalnelis, kur seniau vykdavo visų labai mėgstamas fontanų šou ant vandens, rekonstruojamas, tačiau šis gražus reginys iš programos nedingo: dainuojančių ir šokančių fontanų programa perkelta į piliavietės aikštelę.

Jūros šventė. Liepos 27–29 d. Klaipėda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.