Nuo Beyonce iki Eltono Johno: su Vilniuje laukiamu Jacku White‘u dainuoti nori visi

JAV roko muzikantas Jackas White‘as, kuris spalio 4-ąją gros Vilniaus „Siemens“ arenoje, yra bene labiausiai užsiėmęs žmogus muzikos industrijoje. Jis ne tik kuria muziką. Dar jis yra prodiuseris, leidybinės kompanijos „Third Man Records“ savininkas, aktorius bei režisierius.

 Jackas White'as.<br>„Scanpix/AFP“ nuotr.
 Jackas White'as.<br>„Scanpix/AFP“ nuotr.
 Jackas White'as.<br>„Scanpix/AFP“ nuotr.
 Jackas White'as.<br>„Scanpix/AFP“ nuotr.
 Jackas White'as.<br>„Scanpix/AFP“ nuotr.
 Jackas White'as.<br>„Scanpix/AFP“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 11, 2018, 2:23 PM, atnaujinta Sep 11, 2018, 2:41 PM

Tačiau jis tikrai ne visada dirba vienas. Kolegos, bendradarbiai ir draugai White‘o karjeroje atlieka esminį vaidmenį. Su kai kuriais jis dirbo daug metų, su kitais sukūrė vos vieną dainą. Bet visos šios kolaboracijos vertos atskiro dėmesio.

„The Dead Weather“ vadinama supergrupe, nes ją sudaro muzikantai iš kitų garsių roko grupių. Vis dėlto dauguma sutaria, kad čia svarbiausi ne klavišininkas Deanas Fertita iš „Queens of the Stone Age“ ir gitaristas Jackas Lawrence‘as iš „The Greenhornes“.

Supergrupės centre – Jackas White‘as ir „The Kills“ vokalistė Alison Mosshart. „The Dead Weather“ koncertai garsėja įspūdingais šios poros pasirodymais ir seksualine įtampa. Tiesa, abu prisiekia už scenos ribų jokių romantinių santykių tarpusavyje nemezgantys.

White‘as tikrai mėgsta bendradarbiauti su moterimis. Ir tai jam sekasi. Juk ir grupės „The White Stripes“ sėkmę lėmė ypatingas jo ir būgnininkės Meg ryšys. Sėkmingų darbų yra ir daugiau. Ne vieno žiūrovo nuomone, geriausia dalis filme apie Džeimsą Bondą „Paguodos kvantas“ buvo Jacko ir Alicios Keys daina „Another Way to Die“. Didingas kūrinys yra pirmasis duetas, tapęs temine daina filmuose apie agentą 007.

White‘as atgaivino net kelių primirštų muzikos legendų karjeras. Būtent jo dėka kantri dainininkės Lorettos Lynn albumas susilaukė kritikų ir klausytojų liaupsių. White‘as taip pat dirbo su rokabilio ikona Wanda Jackson. 2011 m. pasirodė jos puikus sugrįžimo albumas. O Jackas drauge su Wanda grojo žymiojoje TV laidoje „Late Show with David Letterman“.

Gal ir nedaug kas nustebo paaiškėjus, kad prie naujausio Beyoncé albumo „Lemonade“ prisidėjo Jackas White‘as. Juk jie yra „Tidal“ platformos partneriai. Tačiau daugeliui staigmena tapo pati daina. Šis darbas „Don't Hurt Yourself“ yra rokeriškiausia daina Beyoncé karjeroje ir viso albumo ašis.

Esminį Jacko White‘o vaidmenį roko muzikos istorijoje patvirtina daugybė legendinių, vyresnės kartos muzikantų. Amerikos roko legenda Neilas Youngas prieš kelerius metus apsilankė White‘o įrašų leidykloje „Third Man Records“ ir įrašė koverių rinkinį, dedikuotą mirusiai mamai. White‘as taip pat neliko nuošalyje: įrašuose jis groja gitara ir pianinu.

Su savo suburta grupe „The Raconteurs“ White‘as gavo progą išpildyti vieną iš gyvenimo svajonių. Drauge keliauti į turą juos pasikvietė Bobas Dylanas. Jį Jackas vadina vienu iš savo tėvų. „The Rolling Stones“ taip pat vertina Jacko talentą. Kai Martinas Scorsese filmavo jų koncertinį filmą „Shine a Light“, į sceną jie pasikvietė kelis artimus kolegas. White‘as prisijungė prie Micko Jaggerio ir duetu atliko kūrinį „Loving Cup“. 

Su dar dviem roko muzikos ikonomis Jackas nusifilmavo dokumentikoje „It Might Get Loud“. Čia jis groja ir šnekasi su Jimmy Page‘u iš „Led Zeppelin“ ir The Edge iš U2. O paties White‘o prodiusuotame dokumentiniame filme „American Epic“ su juo senąsias bliuzo melodijas atlieka Eltonas Johnas ir reperis Nas.

Vienas labiausiai pripažintų visų laikų roko gitaristų Jeffas Beckas taip pat yra grojęs su „The White Stripes“. Dueto koncertus jis palygino su tuo neišdildomu įspūdžiu, kurį jam kadaise paliko „Led Zeppelin“.

Labiau už viską Jackas White‘as mėgsta eksperimentuoti. Jam svarbu ištrūkti iš komforto zonos. Dėl to kurdamas jis neretai pasirenka netikėtus kolegas. Jis retai dirba su kitais prodiuseriais, tačiau išimtį padarė kultiniam Danger Mouse, dirbusiam su „Gorillaz“, Adele, Becku, „Red Hot Chilli Peppers“, „The Black Keys“ ir nominuotu net 19-ai „Grammy“ apdovanojimų. Jackas su Danger Mouse ir italų kompozitoriumi Daniele Luppi sukūrė albumą, įkvėptą klasikinių vesternų. 

White‘as yra atsakingas ir už vieną keisčiausių kolaboracijų roko muzikos istorijoje. 2011 m. jis pasiūlė bendradarbiauti horror / shock reperiams „Insane Clown Posse“. Nors juos siejo Detroito miestas, tačiau nustebę buvo ir patys reperiai. Dar įdomiau, kad jų sukurta daina paremta ne kieno kito, o Mocarto kompozicija.

Tiesa, hiphopas Jackui nesvetimas. Drauge su Eltonu Johnu, Kendricku Lamaru, Busta Rhymes ir kitais jis prisidėjo kuriant puikiai įvertintą repo komandos „A Tribe Called Quest“ sugrįžimo albumą. 

Bruno Marso ir Amy Winehouse hitų autorių Marką Ronsoną White‘as pažįsta nuo senų laikų. Dar 2003-aisiais jiedu kūrė titulinį debiutinio Ronsono albumo kūrinį „Here Comes the Fuzz“.

White‘as ir Beckas savo karjerose ne kartą buvo pakrikštyti naujos roko eros simboliais, tad jų bendras darbas anksčiau ar vėliau turėjo atsirasti. Beckas pasikvietė Jacką kurdamas savo 2005 m. albumą „Guero“. „The White Stripes“ ir psichodelinio roko grupės „The Flaming Lips“ draugystė užsimezgė dar šio amžiaus pradžioje.

To rezultatas – „Flaming Lips“ daina pavadinimu „Thank You Jack White (for the Fiber-Optic Jesus That You Gave Me)“.

Jackas White‘as yra vienas iš muzikos klausymosi platformos „Tidal“ savininkų. Šiuo įsipareigojimu jis dalijasi su tokiomis A lygos žvaigždėmis kaip Jay Z, Beyonce, Rihanna, Kanye West, „Arcade Fire“, „Daft Punk“, Madonna „Coldplay“, Calvin Harris, Alicia Keys ir kitais.

Tarp artimų Jacko White‘o bičiulių – „U2“ nariai, Stingas, Tomas Vaitsas, Larsas Ulrichas iš „Metallicos“, Eddie Vedderis iš „Pearl Jam“, „Arctic Monkeys“, Andre 3000, komikai Chrisas Rockas ir Dave Chapelle, Marcusas Mumfordas iš „Mumford & Sons“, country klasikas Willie Nelsonas, Joshas Homme‘as iš „Queens of the Stone Age“, Shirley Manson iš „Garbage“ ir daugybė kitų.

Komikas Conanas O‘Brienas yra Jacko gerbėjas nuo pačios „White Stripes“ karjeros pradžios. O‘Brienas prisidėjo kuriant dueto vaizdo klipą „Denial Twist“. Taip pat įrašė savo albumą White‘o leidykloje „Third Man Records“.

Kitas atsidavęs White‘o gerbėjas – Stephenas Colbertas. Jis visą savaitę paskyrė pasakojimui apie savo apsilankymą „Third Man Records“ Nešvilyje ir įrašė ten singlą. Viename iš įsimintinų epizodų White‘as su Colbertu rungtyniauja, kuris jų didesnis katalikas ir vardija įvairiausius faktus apie šventuosius, ikonas ir popiežių.

Visos šios pavardės – tik dar vienas patvirtinimas, koks svarbus Jackas White‘as muzikos istorijoje. Jis ją saugo, tęsia, transformuoja ir pats yra reikšminga jos dalis.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.