Skambios Kalėdos: 15 Lietuvos atlikėjų dainų, skirtų šių metų žiemos šventėms

Atėjus gražiausioms žiemos šventėms, visame pasaulyje skamba šiam metų laikui skirtos dainos. Šimtai atlikėjų kuria naujas kalėdines dainas arba iš naujo įrašo žinomus senus kūrinius, ne vienas iš jų įrašė ir Kalėdoms skirtus albumus.

  Šventines dainas šįmet įrašė ir A.Mamontovas, Jazzu, M.Jankavičius.
  Šventines dainas šįmet įrašė ir A.Mamontovas, Jazzu, M.Jankavičius.
Jazzu.<br>T.Bauro nuotr.
Jazzu.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Mamontovas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Andrius Mamontovas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mantas Jankavičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mantas Jankavičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sasha Song.<br>D.Umbraso nuotr.
Sasha Song.<br>D.Umbraso nuotr.
„La Forza“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
„La Forza“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Paula.<br>M.Patašiaus nuotr.
Paula.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jurijus Veklenko.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jurijus Veklenko.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Tomas Sinickis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Tomas Sinickis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Evelina Sašenko.<br>T.Bauro nuotr.
Evelina Sašenko.<br>T.Bauro nuotr.
Vitalijus Špokaitis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vitalijus Špokaitis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dovilė Filmanavičiūtė-Miss Sheep.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dovilė Filmanavičiūtė-Miss Sheep.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„KAnDIs“.<br>T.Bauro nuotr.
„KAnDIs“.<br>T.Bauro nuotr.
Aistė Lasytė.<br>T.Bauro nuotr.
Aistė Lasytė.<br>T.Bauro nuotr.
 A.Karanauskytė ir J.Miliauskaitė.<br> I.Markūnaitės nuotr.
 A.Karanauskytė ir J.Miliauskaitė.<br> I.Markūnaitės nuotr.
„Tautinis brandas“ ir „Vega“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
„Tautinis brandas“ ir „Vega“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (16)

Lrytas.lt

Dec 24, 2018, 5:49 PM, atnaujinta Dec 24, 2018, 5:54 PM

Lietuva – ne išimtis. Kasmet būrys atlikėjų savo klausytojus nudžiugina žiemos švenčių nuotaika dvelkiančiomis dainomis. Lrytas.lt kviečia išgirsti dainas, Lietuvos muzikantų įrašytas šių metų Kalėdoms.

Bene daugiausiai kalbų sukėlusią kalėdinę dainą šįmet įrašė dainininkė Jazzu. Vieno prekybos tinklo šventinėje kampanijoje skambanti jos daina „Apie Tave“ sulaukė kaltinimų, esą tai yra žinomo britų dainininko Edo Sheerano hito kopija. Iš šių kaltinimų prieš porą dienų smagiai pasišaipė kompozitorius Deivydas Zvonkus - „suklijavęs“ daugelio visame pasaulyje žinomų dainų virtinę, iš kurios akivaizdu, jog panašūs muzikiniai motyvai skamba visose jose.

„Tai yra jauki kalėdinė daina apie meilę ir šiltus jausmus, apie tai, kaip gera būti kartu ir apie laimės jausmą. Pasiruošimas Kalėdoms, šurmulys gatvėse, parduotuvėse, maloni sumaištis, visur skambančios kalėdinės dainos.

Tikiuosi, ši daina lydės jus per šventes. Linkiu tarpusavio supratimo, įsiklausymo ir rimties, – to labai trūksta šiandieninėje Lietuvoje. O aš labai myliu savo kraštą ir žmones. Visiems jums ir kiekvienam – šiltų, jaukių ir laimingų šventų Kalėdų“, – kalbėjo Jazzu.

Baigęs įrašus dainininkas trumpam pasiliko pagrindinėje studijoje tam, kad sukurtų visiems Lietuvos žmonėms jaukų kalėdinį sveikinimą. Dviejų minučių vaizdo klipe A. Mamontovas kartu su pianistu Giedriumi Naku atlieka savo populiariąją dainą „Saulės miestas“. Kūrinys, kurį galima rasti debiutiniame 1995-aisiais metais išleistame muzikanto albume „Pabėgimas“, šįkart buvo sugrotas taip, kaip niekada iki šiol. 

„Žmonės kalba, kad Kalėdos – stebuklų metas. Nežinau, ar tai yra tiesa, tačiau visa gyvenimą  tikėjau, kad muzikinis stebuklas gali sukurti gražias šventes. Šįkart lyriškoms Kalėdoms stebuklų ieškojome naujoje „Saulės miesto” interpretacijoje. Tikiuosi, kad ji sušildys, privers nusišypsoti ir į šventes atneš jaukumą ir meilę”, - šypsodamasis gražių švenčių linki A. Mamontovas, pats šiuo metu viešintis Australijoje.

Tai – senos lietuviškos dainos nauja versija. „Išgirdau ją internete, grupė „August Band“ pasirodė negirdėta, tačiau labai greitai mano galvoje suskambo kita versija. Norėjau išsaugoti kūrinio pozityvumą, šviesią šventišką nuotaiką ir šį bei tą nuo savęs pridėti. Paklausykite ir įvertinkite, kaip man tai pavyko“, – pasakojo Mantas.

Dainininkas atskleidė, kad besiruošdamas koncertams „Mantas Christmas Show“, jis ne po vieną kartą perklausė, ko gero, visas lietuviškas dainas apie Šv. Kalėdas ir Naujus metus. 

„Kai kurias labai lengvai pavyko prisijaukinti ir įtraukiau į programą“, – sakė jis.  Kokios kitos lietuviškos dainos skambės koncerte, jis neatskleidžia. 

„Noriu išsaugoti netikėtumo momentą iki pat šou, todėl visa programa kol kas tebūnie paslaptis. Panašiai, kaip Kalėdų Senelis slepia dovanas spintos viršutinėse lentynose“, – juokiasi jis.

„Šią naktį per Kalėdas“ - viena gražiausių atlikėjo dainų. Ją išgirdę koncertuose, Sashos Song gerbėjai neretai stebisi, jog ši daina nesulaukė didelio populiarumo. „Prieš kelerius metus išleidus šią dainą, sprogimas neįvyko – radijo stotys dainą transliavo, bet gana pasyviai. Galbūt todėl, kad ji neturėjo kalėdinės dvasios“, - teigia atlikėjas.  

Sasha Song teigia, jog ši daina visada buvo itin artima jo širdžiai, o taip pat patinka jo šeimai, draugams. 

„Visi mano draugai, pažįstami, šeimos draugai, girdėję šia dainą stebėjosi, kodėl tokia graži, įsimenanti melodija nėra grojama radijuje, didžiuosiuose kalėdiniuose koncertuose. Šiais metais pamaniau, kodėl gi jos neperdarius iš pagrindų ir iš paprastos dainos apie Kalėdas nesukūrus kalėdinės dvasios kupino kūrinio“, –  apie idėją naujam skambesiui prikelti dainą kalba atlikėjas. 

Moterų trio „La Forza“, į kurį šįmet susibūrė atlikėjos Vaida Genytė, Renata Norvilė ir Neringa Nekrašiūtė, kalėdinį sveikinimą siunčia, atlikdamos ne naujai sukurtą dainą, o visame pasaulyje garsią Leonardo Coheno baladę „Hallelujah“.

„Kalėdos - tai šeimos šventė“, - sako dainininkės. Vaida Genytė prasitarė, kad neįsivaizduoja Kalėdų ne Lietuvoje. O trijų vaikų mama Renata Norvilė neslepia, kad jos svajonių Kalėdos būtų kur nors atogrąžų saloje su vyru ir vaikais: „Man ir palmė būtų tinkama eglutė, svarbu atitrūkti ir pailsėti“.

Artėjant šventėms „La  Forza“ klausytojams dovanoja dainą, kurią įrašė su vienais geriausių Lietuvos muzikantų koncertinių repeticijų metu.

„Laukiau šio metų laikotarpio. Šiluma, jaukumas ir nuoširdumas – būtent po šiais žodžiais man telpa Kalėdos. Visa tai užkodavau ir šiame kūrinyje. Tikiuosi, kad klausantys ne tik įsileis jį į savo namus, bet ir pagalvos apie kitus, šiek tiek primirštus žmones“, – apie naująjį kūrinį pasakoja Paula.

Po kurį laiką trukusių kūrybinių atostogų, nacionalinėse „Eurovizijos“ atrankose vos šešiolikos išgarsėjusi dainininkė tikina, kad tai tarsi naujas etapas. 

„Džiugu, kad kažkas manęs pasigenda, tai tik dar labiau įkvepia kurti, dalintis ta kūryba su kitais. Manau, kad būtent šis magiškas laikas ir yra apie tai. Tiesą sakant kalėdinis kūrinys buvo sena svajonė, kuri ir nugulė į šio kūrinio akordus“, – teigia mergina. 

„Tiesą sakant, šioje dainoje yra nemažai to, kas buvau. Muzika keičiasi, nes keičiuosi aš kaip atlikėjas. Noriu, kad ši šventiškai rokenroliška daina atrastų savo klausytoją ir taip pat primintų mano paties muzikinio kelio pradžią, kuomet dar buvau grupėje „Rolikai“. Naujus metus pasitiksiu su naujais vėjais. Jų labai laukiu“, - atvirauja vaikinas.

Anot Jurijaus, ši daina – pozityvumo kupinas ir šventine nuotaika alsuojantis atlikėjo kreipimasis į nuolat skubančius žmones.

„Labai noriu, kad klausytojai pasisemtų pozityvumo ir šventiniu periodu pajaustų tai, ką ir turėtų jausti – džiugesį, laimę ir supratimą vienas kitam. Per šventinį skubėjimą kartais pamirštame, kas yra tikra ir svarbiausia“, - teigia J.Veklenko.

„Iš tokių situacijų ir gimė dainos eilutė: „Ko tu išėjai, ko išsigandai? Kad viskas bus gerai?“ Todėl man ji – kalėdinė. Tik aš, žinoma, pritaikiau viską moteriškai giminei, nes taip juokingiau“, – sako Tomas.

Jo namuose nuo gruodžio pirmos dienos pradeda skambėti kalėdiniai grojaraščiai. „Man net kyla noras dainuoti kaip Frankas Sinatra ar Deanas Martinas. Tikriausiai vieną dieną taip ir padarysiu, – svarsto atlikėjas. – Jei atvirai, kol būnu Vilniuje, kalėdinė nuotaika nėra iš geriausių. Kai buvau vaikas, eglutė buvo puošiama per Kūčias. Dabar ji puošiama gruodžio pirmą savaitę. Nuo tada ir prasideda visos nesąmonės. Šiuo laikotarpiu mane daug kas erzina, panašiai kaip rugsėjo 1-ąją. Staiga padaugėja automobilių. Visi kažkur skuba. Neduok Dieve, iškris sniegas, viskas sustoja ir visi pykstasi. Ar tokių Kalėdų mes norėjome? Todėl stengiuosi kuo anksčiau pabėgti iš sostinės. Grįžtu tik sausio pirmos savaitės pabaigoje. Nuo Kalėdų iki Naujųjų Metų praktiškai visą laiką leidžiu gamindamas maistą, prie puodų.“

Vis dėlto automobilių spūsčių, puodų ar kalėdinių megztinių jo dainos „Taip Tau ir Reikia“ vaizdo klipe nėra. Užtat gausu iškirpčių, trumpų suknelių, palmių, hamakų ir ištaigingų lauko terasų. Tai – supermodelių gyvenimas. Mergaitės kvailioja, įsijungusios išmaniųjų telefonų filmavimo funkcijas. Tokios jų kalėdinės „stories“.

„Vieną rytą, lapkričio pabaigoje, sulaukiau Pauliaus Zdanavičiaus  skambučio. Kartu mudu dirbame jau dvylika metų, jis man parašė ir dainą “C’est ma Vie”, kurią 2011 atlikau tarptautiniame „Eurovizijos” konkurse. Paulius pasiūlė naują dainą. Atvažiavau į studiją įrašyti vokalo, išgirdau, kaip ji skamba ir supratau, kad tai – tobula kalėdinė daina. Laiko iki švenčių likę buvo ne tiek daug, taigi, suktis turėjome labai greitai. 

Dažnai dainuoju ne savo dainas – įvairių atlikėjų repertuarai, miuziklai, Edith Piaf dainos, džiazas. Suprantu, klausytojams dažnai atrodo, kad nieko bendra su autorinėmis dainomis neturiu, bet aš jas dainuoju! Ne taip seniai, viename koncerte, per bisą, paklausiau salės, ką norėtų išgirsti. Buvo gana keista, kai pasigirdo mano autorinės dainos pavadinimas“, - pasakojo E.Sašenko.

Prieš Kalėdas jis išleido ir šventėms skirtą dainą – tiesa, labai netipinę,

„Daina „Beldžiasi į vokus“ yra apie tai, kad per šventes mums visko pilna, bet jausmas toks, kad kažko trūksta. Dažniausiai meilės. Ir būna taip tuščia tuščia“, - pasakojo atlikėjas, dainos klipą nufilmavęs automobilių plovykloje.

Anot jo, daina „Beldžiasi į vokus“ yra lyriškiausia visoje jo programoje. Būsimąjį albumą jis vadina savipagalbos darbu, nes tai yra dainos, skirtos ironiškai pažvelgti į savo problemas, kartais iš savęs pasijuokti, save paguosti. 

Vitalijus įvardijo 12 problemų, dėl kurių pats kenčia ir kiekvienai sukūrė po dainą. Problemų sąraše ne tik kalėdinė melancholija, bet ir laiko trūkumas, noras poruotis, savigrauža ir pasimetimas tarp savo ir kitų žmonių keliamų lūkesčių. 

„Aš tiesiog labai linkiu visą šį laikotarpį lėkus, trumpam sustoti, apkabinti vieniems kitus ir eiti truputį pamiegoti”, - juokiasi Dovilė. 

„Šiemet jaučiuosi tokia kupina jaukumo ir noro dalintis, tiek daug ilgesio tikrumui ir mažoms mūsų namų tradicijoms, kad nusprendžiau prisidėti prie daugelio šeimų miego tradicijos – ši mano lopšinė kaip tik ramiam poilsiui ir aš labai viliuosi, kad ji ras kelią į jūsų širdis ir sapnus”, - priduria dainininkė. 

Lopšinę D.Filmanavičiūtė sukūrė įkvėpta Viltės Sabalienės nuotykių pasakos „Sapniukas Liukas ir sidabrinis kabliukas”. Ją aranžavo jaunas ir perspektyvus kompozitorius Faustas Venckus, ukulelės partiją sugrojo sena Dovilės muzikinė kompanionė Elena Augustinaitė. 

„Mano kelias iki studijos buvo ilgas ir vingiuota. Geri metai praėjo, kai šią lopšinę sudainavau gyvai, per Viltės knygos pristatymą, dar kartą ją išgirdo klausytojai, atėję paklausyti naujo mano albumo medžiagos. Tuomet ją padėjau į stalčių. Gal taip sutapo, kad šiemet sąmoningai sau leidau prieš šventes ne lėkti, o užsiimti širdžiai mielais reikalais. Atėjo metas tai širdžiai suteikti formą”, - pasakoja dainininkė. 

Prieš daugiau nei dvejus metus išsiskirsčiusios grupės „Antis“ lyderis A.Kaušpėdas kartu su šiemet dvidešimtmetį švenčiančios grupės „Skamp“ nariu V.Diawara sukūrė naują grupę ir dalinasi pirmąja daina.

„KA ir DI yra KAnDIs. Tai kūrybos duetas – dviejų originalių menininkų santaka. Du kūrėjai, kas atsitinka ne taip dažnai, rado tvarų būdą papildyti vienas kitą. Dar daugiau – atverti vienas kitam platesnį meninės regos horizontą. Tai tikra, stulbinamai efektyvi menininkų sinergija“, – sako grupės „KAnDIs“ vokalistas A.Kaušpėdas.

Abiejų muzikantų bendradarbiavimas prasidėjo dar 2013 metais, kai V.Diawara prodiusavo „Anties“ studijinį albumą „Baisiai džiugu!“, kurį muzikos gerbėjai prisimena iš dainų „Debesys“, „Žaislas“, „Muzika“.

Pasak autorių, šiais nuogumo laikais verta paieškoti tinkamos darnos tarp viešo ir privataus gyvenimo. Daina „Už poliarinio rato“ yra apie meilę, laisvę ir privatumą. Taip pat apie atvirumą, drąsą būti savimi, nors ir „už poliarinio rato“, kur „mūsų niekas nemato“.

„Tas nuoširdumo ratas nebūtinai gali rastis už tūkstančių kilometrų – jis gali būti čia, visai šalia, bet tam reikia nusipiešti savo svajonę, drįsti ją pačiam įgyvendinti“, – sako Algirdas Kaušpėdas. „KAnDIs“ sveikina visus muzikos gerbėjus su šventėmis ir linki Naujaisiais Metais gyventi sklandžiai ir įdomiai: „Teatveria Jūsų širdis ši mūsų dovana šiltam pokalbiui, karštam jausmui ir tikrai meilei!“

Buvusi grupės „Liūdni slibinai“ narė, aktorė Aistė Lasytė jau porą metų stebina savo kuriamais elektroninės muzikos eksperimentais.

Gruodžio pabaigoje ji išleido dainą, skirtą šių metų žiemai - „Sninga“. Kaip ir galima tikėtis iš Aistės, tai – ne tipinė kalėdinė daina, o melancholiškas, neįprasto skambesio kūrinys.

Beje, šią dainą, kurios muziką ir žodžius parašė pati Aistė, aranžavo žinomos Lietuvos grupės „Golden Parazyth“ narys Aurimas Vilkišius.

Dainininkės Jūratė Miliauskaitė ir Aistė Karanauskytė prieš Kalėdas sukūrė bendrą dainą bei vaizdo klipą „Belaukiant Kalėdų“.

Atlikėjas suvedė užsimezgusi graži draugystė, iš kurios ir gimė naujas kūrinys. Merginų grupės „Vyšnios“ narė Aistė jau kurį laiką žavėjosi J.Miliauskaitės kuriama muzika, vis apsilankydavo koncertuose. Susipažinusios dainininkės iš pradžių manė dainą įrašysiančios tiesiog sau, tačiau ilgainiui tai išsirutuliojo į profesionalią aranžuotę ir vaizdo klipą.

„Kiekvienais metais tradiciškai taip jau išeina, kad gimsta kalėdinė daina. Ji suskamba trumpą laiką. Kai ateina kitos Kalėdos, juk klausome ir ankstesnių dainų. Būtų prabanga kasmet sukurti po pilną kalėdinę programą, tačiau po kalėdinę dainą vis pavyksta. Galbūt ji šiemet skambės trumpai, bet galbūt dar kitais metais skambės“, – kūriniu „Belaukiant Kalėdų“ ir jo vaizdo klipu džiaugėsi J.Miliauskaitė.

Atlikėjai šiandien sunku suskaičiuoti, kiek tiksliai kalėdinių kūrinių ji yra sukūrusi. Dainininkė mano, kad turbūt būtų galima išleisti ir visą jų albumą. Galbūt kada nors tai ir virs realybe.

Paprašyta papasakoti apie vaizdo klipą, J.Miliauskaitė atskleidė, kad tai buvo labiau A.Karanauskytės idėja. 

„Buvo mintis nuvykti į kalnus, susirasti sniego, tačiau prieš šventes mes visi esame tokie užsiėmę, kad to padaryti nepavyko. Svarstėme galbūt filmuotis prie židinio, tačiau mano noras buvo įamžinti tą stebuklingą akimirką ir kad tai nebūtų kažkieno namai, kad nebūtų aiškiai suprantama aplinka. Kadangi dainuojame apie Kalėdas, norėjau parodyti tai tarsi žaidimą su kalėdiniais atributais ir apšvietimu. Sujungėme idėjas ir klipą nufilmavome studijoje“, – pasakojo kalėdinį kūrinį „Belaukiant Kalėdų“ pristatanti romantiškoji atlikėja.

Dvi visada pozityviai nusiteikusios lietuviškos muzikos grupės – „Vega“ ir „Tautinis brandas“ – šįmet susibūrė bendrai kalėdinei dainai. Visai neseniai abi grupės pristatė po naują kūrinį: „Vega“ – „Amžinai“, o „Tautinis brandas“ – „Valandėlė“. Tačiau nepraėjus nė mėnesiui, įsibėgėjant kalėdiniam maratonui, gimė nauja bendra daina „Kalėdų dovana“. 

„Kalėdinės dainos visada kuria ypatingą nuotaiką. Norėjome linksmos, nuotakingos ir įsimenančios dainos. Norisi, kad žmonės dainuotų kartu, juk Kalėdos. Mes be galo džiaugiamės naujuoju kūriniu ir grupės „Vega“ indėliu“, – sako grupės „Tautinis brandas“ vyrukai. 

„Džiaugiamės, kad turėsime tokią šiltą ir linksmą kalėdinę dainą. Savo Kalėdų dainą, ne „koverį“. Dainą kūrėme kartu, tai dar labiau suartino visą komandą. Buvo tikros Kalėdos“, – kalba grupės „Vega“ merginos Justina ir Donata. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.