„Eurovizijos“ atrankos dalyvis L. Bartaška – Lietuvai jau atstovavusio dainininko pusbrolis

„Nemanau, kad galiu laimėti, tačiau pabandyti verta“, – šypsojosi į „Eurovizijos“ atrankos pusfinalį patekęs dainininkas Lukas Bartaška, apie kurį iki šiol mažai kas buvo girdėjęs.

Dainininko L.Bartaškos (kairėje) giminaitis N.Bartaška 2010-aisiais atstovavo Lietuvai vaikų „Eurovizijoje“.<br>T.Bauro ir R.Danisevičiaus nuotr.
Dainininko L.Bartaškos (kairėje) giminaitis N.Bartaška 2010-aisiais atstovavo Lietuvai vaikų „Eurovizijoje“.<br>T.Bauro ir R.Danisevičiaus nuotr.
Apie dainininko karjerą svajojantis L.Bartaška šiuo metu dirba padavėju.<br>T.Bauro nuotr.
Apie dainininko karjerą svajojantis L.Bartaška šiuo metu dirba padavėju.<br>T.Bauro nuotr.
Apie dainininko karjerą svajojantis L.Bartaška šiuo metu dirba padavėju.<br>T.Bauro nuotr.
Apie dainininko karjerą svajojantis L.Bartaška šiuo metu dirba padavėju.<br>T.Bauro nuotr.
Apie dainininko karjerą svajojantis L.Bartaška šiuo metu dirba padavėju.<br>T.Bauro nuotr.
Apie dainininko karjerą svajojantis L.Bartaška šiuo metu dirba padavėju.<br>T.Bauro nuotr.
L.Bartaškos giminaitis N.Bartaška 2010-aisiais atstovavo Lietuvai vaikų „Eurovizijoje“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
L.Bartaškos giminaitis N.Bartaška 2010-aisiais atstovavo Lietuvai vaikų „Eurovizijoje“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 7, 2019, 10:00 PM

Šį šeštadienį LRT eteryje šis atlikėjas rungsis dėl kelialapio į atrankos finalą – vilčių teikia geras žiūrovų ir komisijos įvertinimas pirmajame atrankos etape.

Džiazu ir soulu dvelkiančią dainą „River Of Hope“ sudainavęs 28-erių kaunietis iš kitų išsiskyrė dėl pasirinkto žanro ir dėl ramaus elgesio scenoje.

„Ėjau čia, kad mano balsą išgirstų daugiau žmonių“, – kalbėjo daliai žiūrovų atradimu tapęs Lukas.

Tiesa, jo pavardė besidomintiems „Eurovizija“ jau girdėta.

Dėl muzikos bėgo iš pamokų

2010-aisiais vaikų „Eurovizijoje“ Minske Lietuvai atstovavo dainininkas Nojus Bartaška, prisidengęs Barto slapyvardžiu.

Paauglys konkurse užėmė šeštąją vietą – tai vienas geriausių Lietuvos pasirodymų vaikų „Eurovizijoje“, kurioje mūsų šalis nebedalyvauja nuo 2012-ųjų.

„Jis yra jaunesnis mano pusbrolis. Tiesa, bendraujame ne itin daug. Vaikų „Eurovizija“ man nebuvo labai įdomus dalykas, bet kai pusbrolis ten dalyvavo, žinoma, džiaugiausi. Juolab kad jis dainuoja nuo mažens.

Tiesa, jo patarimų neprašiau. Kad pateikiau paraišką „Eurovizijai“, apskritai niekas giminėje nežinojo“, – juokėsi Lukas.

Jo kelias į sceną – kiek neįprastas. Jokių istorijų apie dainavimą nuo mažens ar lankytą muzikos mokyklą ir begalę konkursų.

Atvirkščiai – artimieji Luko neleido mokytis muzikos, o dainuoti jis pradėjo tiktai būdamas šešiolikos.

„Bėgdavau iš pamokų, nes žinodavau, kad namie nieko nėra, internete pasileisdavau kokį įrašą ir bandydavau mokytis dainuoti savarankiškai.

Paskui draugai užregistravo į pirmąjį „Lietuvos balso“ sezoną – ten kalnų nuversti nepavyko, tačiau susipažinau su to šou mokytojais Erica Jennings ir Jurgiu Didžiuliu“, – septynerių metų senumo istoriją prisiminė L.Bartaška.

Tuo metu jis studijavo renginių organizavimą, bet patartas Ericos pakeitė kryptį ir galiausiai įgijo muzikinio teatro aktoriaus diplomą.

Dainuojantis padavėjas

Balso valdymo subtilybių Lukas mokėsi iš operos solisto, dabartinio politiko Vytauto Juozapaičio, Audriaus Rubežiaus, vokalinės grupės „Quorum“ nario Vitalijaus Neugasimovo.

Tiesa, diplomas dulka stalčiuje, o Lukas vienoje Kauno kavinių dirba padavėju.

„Normalus darbas, nesiskundžiu, tačiau siela, žinoma, trokšta gyventi iš muzikos“, – prisipažino Lukas.

Du sezonus „Lietuvos balse“ dalyvavęs, lūpine armonikėle groti mokantis atlikėjas vėliau tapo grupės „The Soul Cult“ vokalistu.

Soulo, fanko ir džiazo įkvėptas dainas grojusi grupė dabar yra pristabdžiusi savo veiklą, tačiau Luko meilė Šiaurės Amerikoje atsiradusiai muzikai niekur nedingo.

Būdamas trylikos iki tol senojo roko klausęsis vaikinas įsimylėjo legendinio JAV soulo ir bliuzo dainininko Ray Charleso balsą. Ir nuo to laiko yra pardavęs sielą būtent už Atlanto gimusiems stiliams.

Per „Eurovizijos“ atranką jis jau išgirdo komisijos užuominą, kad turi balsą, skambantį kaip juodaodžių soulo dainininkų.

„Tai man – didelis komplimentas, nes būtent tokia muzika man labiausiai patinka.

„Eurovizinę“ mano dainą įkvėpė amerikiečių džiazo dainininko Gregory Porterio kūrinys „Holding On“.

Esu didelis jo gerbėjas, iš keturių kartų, kai G.Porterį į Lietuvą buvo pasikvietęs festivalis „Kaunas Jazz“, koncertuose buvau tris sykius, turiu jo autografą. Beje, padainuoti pagrindinėje „Kaunas Jazz“ programoje yra mano svajonė.

Su tokia mintimi į atranką ir ėjau – pats dainuoju soulą, džiazą, todėl dar įdomiau, nes tenka rungtis su visai kitokių žanrų dainininkais“, – pasakojo Lukas.

Jo pasirodymas „Eurovizijos“ atrankoje:

Laimėti atrankos nesitiki

Kad tvirtai žengė į pusfinalį, jam pačiam buvo staigmena. Juolab kad už borto liko daug populiaresni artistai, paties Luko pasirodymas – be šokėjų ir fejerverkų, o daina – tiesiog ramus kūrinys apie tai, kad jos autorius gyvenime yra padaręs ne tik gerų dalykų.

„Iš esmės kūrinys apie tai, kad norėčiau būti geresnis, nei esu. Ką blogo esu padaręs?

Nuo nelaimingų meilės istorijų, kai neskirdavau žmogui pakankamai dėmesio, iki to, kad per mažai bendrauju su artimaisiais. Apie visa tai ir dainuoju“, – sakė L.Bartaška.

Paprastumu ir kiek neįprasto Lietuvai skambesio daina taškus renkantis vaikinas jau svarsto, kad į „Eurovizijos“ atranką eis ir kitais metais.

„Esu realistas – favoritai šiais metais kiti. Jei pateksiu į atrankos finalą, labai džiaugsiuosi, bet laimėti nėra realu.

Manau, kad pagrindiniai pretendentai yra Monika Marija, Jurijus Veklenko, Erica su Jurgiu.

Tačiau aš jau daug laimėjau – iš reakcijos internete matau, kad žmonės atkreipė dėmesį.

To ir siekiu – noriu susipažinti su daugiau muzikantų, su kuriais galbūt galėčiau kartu groti. Noriu būti pastebėtas.

Esu ne tik atlikėjas, bet ir dainų kūrėjas. Būtų įdomu save išbandyti ir kituose žanruose, bet soulas ir džiazas – tai, su kuo noriu būti, kol numirsiu.

Prisipažinsiu, kadaise „Eurovizija“ man atrodė nesąmonė. Dėl visokių nerimtų dainų, pavyzdžiui, tokių, kokią atrankoje šįmet dainavo atlikėjas Banzzzai. Bet dabar matau kitaip – galima eiti ir pasirodyti su tokia muzika, kokia pačiam patinka.

Pirmas mano blynas jau neprisvilo“, – džiaugėsi Lukas.

Finale – aštuonios dainos

Šį ir kitą šeštadienį „Eurovizijos“ atrankoje vyks pusfinaliai, kuriuose rungsis 24 dainos. Jas atliks Šarūnas Mačiulis, Aldegunda, Migloko, „Twosome“, „MaNNazz“, „Glossarium“, L.Bartaška, Paola Hart, Emilija Gogolytė, Edgaras Lubys, Juna, „Original Copy“, „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, Jurgis Brūzga, Cheri, Jurijus, J.Didžiulis ir E.Jennings, Alen Chicco, Živilė Gedvilaitė, „Saulės kliošas“, Soliaris ir „Foreign Souls“, „Henry & Tommy Modric“ ir Monika Marija. Pastaroji atlikėja dainuos du kūrinius.

Kiekviename iš dviejų pusfinalių iš 12-os tą vakarą skambėsiančių dainų į finalą keliaus po 4 kūrinius, tad iš viso finale turėtų skambėti 8 dainos.

Pusfinaliuose dirbs gausesnė komisija – vietoj trijų narių joje bus po penkis vertintojus. Finale, žadama, komisijos sudėtis bus dar didesnė.

Atrankos finalas tiesioginiame eteryje vyks vasario 23-iąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.