Vokietija išsirinko savo „eurovizininkes“: komisijoje Berlyne – ir Deivydas Zvonkus

Kol Lietuva užgniaužusi kvapą laukia, kas šeštadienio vakarą iškovos teisę atstovauti mūsų šaliai „Eurovizijoje“, Vokietija savo atstovus rinko penktadienio vakarą.

 Atrankos laimėtojos "S!sters" ir D.Zvonkus.<br> NDR ir asmeninio albumo nuotr.
 Atrankos laimėtojos "S!sters" ir D.Zvonkus.<br> NDR ir asmeninio albumo nuotr.
 D.Zvonkus - Vokietijos televizijos eteryje.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 D.Zvonkus - Vokietijos televizijos eteryje.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Deivydas Zvonkus prie „Eurovizijos“ finalo studijos Berlyne.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Deivydas Zvonkus prie „Eurovizijos“ finalo studijos Berlyne.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
D.Zvonkus Vokietijos „Eurovizijos“ atrankos užkulisiuose.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
D.Zvonkus Vokietijos „Eurovizijos“ atrankos užkulisiuose.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 22, 2019, 11:28 PM, atnaujinta Feb 23, 2019, 1:25 AM

Po spalvingo atrankos finalo paaiškėjo, kad Vokietijai atstovaus grupė „S!sters“, atliksianti dainą „Sister“.

Dainininkių Carlottos Truman ir Lauritos Spinelli duetui Vokietijos komisija skyrė antrąją vietą, tačiau užsienio komisija ir TV žiūrovai joms skyrė pirmąją, tai ir nulėmė rezultatus.

Abi dainininkės – patyrusios. C.Truman išgarsėjo dar vaikystėje, prieš penkerius metus buvo TV šou „Vokietijos balsas. Vaikai“ finalininkė. Panaši ir L.Spinelli istorija – dar 2002-aisiais ji laimėjo ZDF televizijos vaikų muzikinė šou. Beje, ši atlikėja – „Euroviziją“ 2010-aisiais laimėjusios dainininkės Lenos pritariančioji vokalistė.

Vokietijos „Eurovizijos” atrankos finale rungėsi 7 dainos, už kurias tiesioginiame eteryje balsavo TV žiūrovai ir komisija, kuri šįmet – tarptautinė ir itin gausi.

Ją sudarė net 120 narių, iš kurių 20 – užsieniečiai, dalyvavę savo šalių „eurovizinėse“ komisijose. Taip pat – „Eurovizijoje“ dainavę atlikėjai, tarp jų – 2014-aisiais Slovėnijai atstovavusi dainininkė Tinkara Kovač.

Ne pirmą sykį į ją buvo pakviestas ir lietuvis. Pernai atrankos dalyvius vertino dainininkas Rafailas Karpis, šįmet – kompozitorius ir atlikėjas Deivydas Zvonkus.

Dėl atrankos jis vyko į Berlyną ir salėje, kurioje vyko renginys, praleido du vakarus – Vokietijos atrankos finalo išvakarėse vyko generalinė renginio repeticija.

Tiesioginiame televizijos eteryje jis aukščiausią įvertinimą skyrė dainininkui Linusui Bruhnui.

Komisijos sudėtis buvo saugoma paslaptyje iki paskutinės akimirkos, o pasirodymus jos nariai išvydo tik šeštadienio vakarą – kad tik per finalą susidarytų pirmąjį įspūdį.

D.Zvonkus lrytas.lt sakė, kad kvietimas prisijungti prie Vokietijos „eurovizinės“ komisijos jam buvo netikėtas, bet malonus.

„Man, kaip daug dirbančiam su televizijos muzikinėmis laidomis, pamatyti tokio masto renginį iš vidaus – labai vertinga patirtis. 

Kvietimą sudalyvauti žiuri gavau paprastai – tiesiog elektroniniu paštu. Turbūt mane kažkokiu atsitiktiniu būdu atrinko iš savo šalyse balsuojančių komisijų viešų duomenų. Aš Lietuvos „eurovizinėje“ komisijoje buvau 2014 metais – daugiausia balų skyriau Conchitai Wurst, už ką sulaukiau viešos Petro Gražulio kritikos“, – pasakojo Deivydas.

Kad tai – ne pokštas ir jis tikrai vyks į Berlyną, D.Zvonkus patikėjo tik gavęs lėktuvo bilietus. Jį sudomino, kad vokiška atrankos sistema – kitokia nei Lietuvos.

„Finalo dainos viešai iki pat renginio neskelbiamos. Jas iki penktadienio vakaro buvo girdėję tik uždarų vidinių atrankų vertintojai bei kai kurie techniniai atranką rengiančio kanalo “Das Erste” darbuotojai. Atlikėjai paskelbti, bet jų dainos – ne, gerbėjai socialiniuose tinkluose dalijosi raginimais balsuoti, nežinodami, ką jų numylėtiniai dainuos.

Vakaro vedėjos skaldo medinius pokštus. Visi atsipalaidavę. Labai sveika atmosfera. Man patinka.

Komisija, beje, eteryje nekalba, komentuoja tik vedėjai – labai teigiamai apie kiekvieną atlikėją. Tiesiog liaupsina, nė vieno kritiško žodžio, reportažai apie atlikėjus – irgi labai teigiami, kiekvieną jų galima įsimylėti po tokio siužeto. 

Žiūrovų balsavimo lentelė, beje, nerodoma iki pat pabaigos.

Šou pradėjo praėjusių metų Vokietijos atstovas Michaelas Schulte – visa salė plojo atsistojusi. Nežinau, ar tai įmanoma Lietuvoje.

Ketvirtadienio vakarą sudalyvavome generalinėje repeticijoje, bet pasirodymų stebėti mums neleido – repetavome tik balų skelbimą ir kelias kitas smulkmenas. Vakaro vedėjos mokėsi ištarti mūsų visų, suvažiavusių iš įvairių Europos kampelių, asmenvardžius. 

Tradiciškai sunkiausia ištarti lenko vardą – Grzegorzas Urbanas. Komisijoje turime “žvaigždutę” – ispanų dainininkę Ruth Lorenzo, kuri su daina „Dancing In The Rain” dalyvavo Eurovizijoje 2014 metais ir užėmė 10 vietą. Giriasi, kad tai Ispanijai labai aukštas rezultatas.

Kolega čekas paporino, kad nuo tada, kai atsirado pusfinaliai, čekai tik vienąkart yra patekę į finalą. Kažkaip dar visai neblogai lietuvių rezultatai šiam kontekste atrodo.

Pati salė ne itin didelė – truputėlį erdvesnė, nei mūsų „Compensa”. Užkulisiai panašūs į mūsų televizijų – daug betono ir juodai pilko audeklo“, – įspūdžiais dalijosi D.Zvonkus.

Beje, Vokietija – ne vienintelė šalis, prie kurios atstovų rinkimo šįmet prisidėjo lietuvių kompozitorius.

„Mes su Rafailu Karpiu šį sezoną taip pat balsavome Šveicarijos atrankos ankstesniųjų etapų vidinėse perklausose. Tai skelbiama viešai, nėra paslaptis“, – sakė D.Zvonkus.

Lietuvos atrankos į „Euroviziją“ finalas įvyks šeštadienio vakarą. Joje susirungs aštuoni atlikėjai: Jurijus, Monika Marija, Juna, Jurgis Brūzga, „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, Jurgis Didžiulis su Erica Jennings ir Alen Chicco.

Pergalingas „S!sters“ pasirodymas „Eurovizijos“ atrankos finale: 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.