Rusija šalinama iš „Eurovizijos“ dainų konkurso

Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, Europos transliuotojų sąjunga jai atsuko nugarą. Nuspręsta, kad Rusija šalinama iš gegužę vykstančio „Eurovizijos“ dainų konkurso.

 Rusija šalinama iš dainų konkurso.<br>eurovision.tv iliustr.
 Rusija šalinama iš dainų konkurso.<br>eurovision.tv iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2022, 6:32 PM, atnaujinta Apr 25, 2022, 7:58 AM

Iš pradžių „Eurovizijos“ organizatoriai tikino, kad šis konkursas yra nepolitinis kultūrinis įvykis ir buvo nusprendusi leisti Rusijai dalyvauti konkurse.

Vis dėl to, nepraėjus nė dienai, EBU persigalvojo. Prieš Rusijos dalyvavimą pasisakė devynios šalys, tarp jų – ir Lietuva.

„EBU nusprendė, kad šių metų „Eurovizijoje“ nedalyvaus nei vienas Rusijos atlikėjas. Tokį sprendimą taryba priėmė vadovaudamasi konkurso taisyklėmis ir vertybėmis.

Šis sprendimas atspindi susirūpinimą į tai, kas vyksta Ukrainoje. EBU yra nepolitinė transliuotojų organizacija, įsipareigojusi puoselėti viešųjų paslaugų vertybes“, – rašoma pranešime.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad dar prieš šį sprendimą, LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė išsakė poziciją.

„Vakar EBU (liet. Europos transliuotojų sąjungos) valdyboje iškėliau du pasiūlymus: pašalinti Rusiją iš „Eurovizijos“ ir stebėti Rusijos televizijų, kurios yra EBU nariai, turinį, kad dar didesni sprendimai galėtų būti priimti vėliau. Kol kas šiems pasiūlymams nebuvo pritarta, tačiau nuspręsta stebėti situaciją. Bet rankų nenuleidžiame. Šiandien išsiuntėme laišką „Eurovizijos“ patariamajai grupei (angl. „Eurovision Reference Group“), kuriame dar kartą išdėstėme savo argumentus kviesdami neleisti Rusijai dalyvauti „Eurovizijoje“.

Negalime leisti, kad didžiausios Europos muzikos šventės, įkūnijančios laisvo pasaulio vertybes ir solidarumą, scena būtų panaudota Rusijos nusikalstamam režimui atstovaujančio transliuotojo pasirodymui.

Negalime leisti, kad Rusijos dalyvavimas konkurse Rusijos propagandos būtų išnaudotas prieš mus, prieš EBU, prieš Europos visuomeninę žiniasklaidą. Organizacijos ir „Eurovizijos“ konkurso taisyklės negali sukliudyti deramai reaguoti į nusikaltėlius. Kitą savaitę kviesime kitas šalis prisijunti prie bendro pareiškimo, raginančio palaikyti Rusijos pašalinimą iš „Eurovizijos“. Naudojame visas priemones, kad pasiektume savo tikslą. Ir nors tai nebus paprasta, Lietuva rankų nenuleis. Ir atskirai noriu pasisakyti apie Moniką Liu. Mūsų tikslas – pašalinti iš „Eurovizijos“ Rusiją.

Prie šio tikslo niekaip nepriartėtume nusprendę nedalyvauti patys. Atvirkščiai, pradžiugintume Rusiją, nes nebedalyvaudami mes atimtume iš savęs galimybę spausti toliau, palaikyti „Eurovizijoje“ ketinančią dalyvauti Ukrainą, telkti kitas šalis pastovėti už Ukrainą.

Dalyvaudama „Eurovizijoje“ Monika Liu turės milžinišką auditoriją, kuriai turės galimybę transliuoti laisvos šalies vertybes. Monika Liu, važiuok į „Euroviziją“!“, – teigė LRT generalinė direktorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.