Festivalis „Kaunas Jazz“ skelbia programą: nauja koncertų veikla ir ryškios žvaigždės iš užsienio

Jau kitą mėnesį prasidės 32-asis džiazo festivalis „Kaunas Jazz“. Šiandien jo rengėjai skelbia pagrindinę koncertų programą, kurioje žiba ir ryškūs vardai iš užsienio.

Dana Masters, Hamiltonas de Holanda ir Alfredo Rodriguezas.
Dana Masters, Hamiltonas de Holanda ir Alfredo Rodriguezas.
Avishai Cohen nuotr.
Avishai Cohen nuotr.
Dana Masters.
Dana Masters.
Kęstutis Vaiginis.
Kęstutis Vaiginis.
Hamiltonas de Holanda.
Hamiltonas de Holanda.
Alfredo Rodriguezas.<br>Anna Webber nuotr.
Alfredo Rodriguezas.<br>Anna Webber nuotr.
Artūras Anušauskas.<br>Vytauto Suslavičiaus nuotr.
Artūras Anušauskas.<br>Vytauto Suslavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 8, 2022, 11:22 AM, atnaujinta Apr 19, 2022, 10:28 AM

„Nors šiuo metu visos mūsų mintys sutelktos į karą Ukrainoje, muzika yra vilties ir šviesos suteikianti jėga. Dalis už bilietus surinktų pajamų bus skirtos Ukrainai palaikyti, planuojame ir kitus veiksmus, kurie festivalyje sutelks dėmesį į padėtį šalyje, užpultoje agresoriaus“, – sako festivalio įkūrėjas Jonas Jučas.

Po pandemijos sukeltų trikdžių šiais metais festivalis grįžta į įprastus rėmus – didžioji dalis jo koncertų Kaune vyks balandžio pabaigoje.

Festivalio naujovė – šiais metais pagrindiniai festivalio koncertai persikelia į Nacionalinį Kauno dramos teatrą.

Šiandien paskelbta, kad festivalio pradžią teatro Didžiojoje scenoje balandžio 23-ąją paskelbs garsus pianistas iš Kubos Alfredo Rodriguezas.

JAV gyvenantis ir kuriantis pianistas jau pažįstamas „Kaunas Jazz“ publikai – pernai Trakuose ir Palangoje jis koncertavo su festivalio publikos numylėtiniu, bosistu iš Kamerūno Richardu Bona. Muzikantas jau daugiau nei 15 metų žavi džiazo specialistus savo virtuozišku grojimo stiliumi.

Būdamas vos 18-os, Alfredo jau buvo minimas kritikų apklausose kaip vienas perspektyviausių džiazo talentų. Sulaukęs 21-erių, koncertavo prestižiniame „Montreux“ džiazo festivalyje Šveicarijoje, kuriame į jį dėmesį atkreipė ir legendinis muzikos prodiuseris Quincy Jonesas, tapęs jo mokytoju ir patarėju.

Su legendiniais pianistais Billu Evansu ir Theloniousu Monku lyginamas muzikantas yra išleidęs keletą albumų, kuriuose skamba Lotynų Amerikos ritmais nuspalvintas džiazas.

Alfredo Rodriguez „A Little Dream“:

Balandžio 29-ąją ir balandžio 30-ąją į Nacionalinio Kauno dramos teatro sceną kils ir Lietuvos, ir užsienio džiazo garsenybės.

Balandžio 29-ąją vakarą pradės Kęstučio Vaiginio kvintetas. Jo lyderis – vienas ryškiausių šių dienų Lietuvos džiazo saksofonininkų, pasižymėjęs ir gausiais projektais su užsienio atlikėjais. Tarp jų – ir su „Kaunas Jazz“ viešėjusiu gitaristu Hernanu Romero, su kuriuo K. Vaiginis yra surengęs koncertų daugelyje Lietuvos miestų.

Vakaro kulminacija taps iš Izraelio kilusio džiazo muzikanto, visame pasaulyje gerai žinomo trimitininko Avishai Coheno pasirodymas.

Tel Avive gimęs muzikantas daug metų gyvena ir kuria Niujorke, yra muzikavęs su daugybe Amerikos džiazo žvaigždžių ir grojęs su įvairių sudėčių kolektyvais.

A. Coheno diskografijoje – įrašai su dainininke Keren Ann, trimitininku Marku Turneriu, pianistu Jasonu Lindneriu ir jau keliolika albumų, kuriuos jis įrašė kaip grupių lyderis.

Pastarąjį dešimtmetį muzikanto įrašai pasirodo po žymios leidyklos ECM sparnu.

Festivalyje „Kaunas Jazz“ A. Cohenas pristatys programą, skambančią viename naujausių jo albumų – 2020-aisiais išleistame „Big Vicious“.

Avishai Coheno atliekamas kūrinys „Teardrop“ iš albumo „Big Vicious“:

Balandžio 30-ąją festivalyje koncertuos Artūro Anusausko trio. Žymaus Lietuvos džiazo pianisto, kompozitoriaus, pedagogo A. Anusausko suburtoje grupėje groja žinomi Lietuvos muzikantai, atliekantys originalias jo kompozicijas.

Trio atliekamoje muzikoje labai daug vietos skiriama individualioms improvizacijoms bei atlikėjų kūrybiškumui.

Spontaniškumas ir preciziškas muzikos atlikimas – puiki dovana festivalio „Kaunas Jazz“ klausytojams.

Vakarą tęs unikalus svečias iš Brazilijos – Hamiltonas de Holanda, kurio išskirtinis muzikinis kelias yra sulaukęs daug melomanų dėmesio visame pasaulyje.

Virtuozas iš Rio de Žaneiro groja „bandolim“ – dešimties stygų instrumentu, artimu mandolinai.

Dar vaikystėje koncertuoti pradėjęs, su savo broliu grupę įkūręs muzikantas vėliau pagarsėjo kaip vienas ryškiausių savo šalies džiazo ir sambos atlikėjų ir prodiuserių.

Muzikantas yra įrašęs dešimtis albumų – tarp jų ir su legendiniu Brazilijos dainininku João Bosco bei Italijos džiazo pianistu Stefano Bollani.

Net keletas Hamiltono įrašų buvo nominuoti Lotynų Amerikos „Grammy“ apdovanojimams. Tarp jų – ir vienas naujausių jo albumų „Ao Vivo“, nominuotas geriausio instrumentinės muzikos albumo kategorijoje.

Muzikanto scenos partneriais jau tapo pasaulinės džiazo žvaigždės – nuo grupės „Snarky Puppy“ iki trimitininko Wyntono Marsalio.

Kaune H. de Holandos trio atliks specialią programą, skirtą bosanovos legendos, brazilų kompozitoriaus ir atlikėjo Antonio Carloso Jobimo kūrybai. Visame pasaulyje žinomos švelnios melodijos „Kaunas Jazz“ scenoje nušvis naujomis spalvomis.

Hamiltonas de Holanda ir Wyntonas Marsalis atlieka A.C. Jobimo kūrinį „One Note Samba“: 

Dar viena šių metų „Kaunas Jazz“ viešnia – Didžiojoje Britanijoje gyvenanti dainininkė Dana Masters, koncertuosianti Palangoje ir Jurbarke.

„Jos skambesys – unikalus“, – sako dainininkės talentu susižavėjęs, ne viename ture kartu koncertuoti ją kvietęs legendinis airių atlikėjas Vanas Morrisonas.

Dana gimė ir augo JAV, bendradarbiavo su garsiojo muzikanto Prince'o grupe, koncertavo su repo žvaigžde Kanye Westu, tačiau tapo meilės emigrante, kai įsimylėjusi vyrą iš Šiaurės Airijos persikraustė į jo gimtinę.

Šiuo metu ji – puikiai žinoma Didžiosios Britanijos ir Airijos scenoje vokalistė, savo koncertuose atliekanti džiazo, ritmenbliuzo, fanko kūrinius.

Balandžio 23 dieną Dana koncertuos Palangos klube „Vandenis“.

Šis pasirodymas bus surengtas vietoj čia turėjusio vykti atlikėjos Avery*Sunshine koncerto – dėl pandemijos pasikeitus planams, pastaroji atlikėja į Lietuvą negalės atvykti.

Įsigyti bilietai į minėtą koncertą galioja Danos Masters pasirodymui, jų keisti nereikia. Balandžio 24 dieną Danos Masters koncertas įvyks Jurbarko parodų ir koncertų salėje.

Danos Masters pasirodymas BBC radijo studijoje:

Kaip skelbta anksčiau, „Kaunas Jazz“ pavasario šventę vainikuos gegužės 1 dieną Kauno „Žalgirio“ arenoje vyksiantis žymios švedų grupės, pirmą sykį į mūsų šalį atvykstančios trijulės „Dirty Loops“ koncertas.

Daugiau „Kaunas Jazz“ renginių bus paskelbta artimiausiu metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.