Mirė saksofono legenda W. Shorteris

Mirė saksofono legenda Wayne‘is Shorteris. JAV džiazo muzikantas ir kompozitorius mirė ketvirtadienį Los Andžele. Jam buvo 89 metai, agentūrai AFP patvirtino atlikėjo agentė Alisse Kingsley.

Wayne‘is Shorteris.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Wayne‘is Shorteris.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-02 21:44

W. Shorteris buvo laikomas vienu įtakingiausių atlikėjų džiazo istorijoje. Per ilgą savo karjerą jis grojo su tokiais grandais, kaip Milesas Davisas, Artas Blakey‘is ir Herbie‘is Hancockas, taip pat garsiojoje džiazo sintezės grupėje „Weather Report“.

W. Shorteris gimė 1933 metų rugpjūčio 25 dieną Niuarke JAV Naujojo Džersio valstijoje. Jis pradžioje grojo klarnetu, o tada saksofonu. Po muzikos studijų Niujorko universitete W. Shorteris dvejus metus praleido JAV armijoje, kur grojo kartu su žinomu džiazo pianistu Horace Silveriu.

Vėliau atlikėjas prisijungė prie džiazo būgnininko A. Blakey grupės „Jazz Messengers“, o 1964–aisiais tapo trimitininko M. Davido garsiojo antrojo kvinteto dalimi. Čia jis reiškėsi ir kaip kompozitorius, sukūręs tokius džiazo šedevrus, kaip „E.S.P.“ ir „Footprints“.

1970 metais W. Shorteris tada kartu su austrų džiazo pianistu Joe Zawinulu tapo vienu iš grupės „Weather Report“ įkūrėjų. Tarp žinomiausių grupės kūrinių yra „Birdland“ ir „Mercy, Mercy, Mercy“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.