Suvalkiečio išradimas - arklio traukiamas automobilis

Antikvarą už 150 litų įsigijo iš kaimyno

Daugiau nuotraukų (1)

Vidmantas Balkūnas

2012-06-30 15:49, atnaujinta 2018-03-18 14:03

Antikvarą už 150 litų įsigijo iš kaimyno

„Trabant P601L“ modelio automobilį, kurį jau drąsiai galima vadinti antikvariniu, J. Vosylius už 150 litų įsigijo iš netoliese gyvenančio kaimyno.

Jau turėdamas konkrečią idėją pirmiausia meistras išėmė variklį. Tada sukonstravo patobulintus pakinktus. Vairo vietoje padarė angas vadelėms. Taip iš motorinės transporto priemonės mažas automobiliukas tapo arklio traukiamu vežimu. Paklaustas, kodėl jam prireikė tokios keistos transporto priemonės ir kuo neįtiko kieme stovintys du paprasti vežimai, Justinas atsako paprastai ir nieko negalvodamas: „Reikėjo patikimos ir patogios transporto priemonės, kuri nenaudotų degalų ir tiktų važiuoti visai šeimai. Šiame vežime neužlyja lietus, žiemą neprisninga, o vasarą neįkaitina saulė.“

Pasiekia 20 km/val. greitį

Nors ši transporto priemonė atrodo gana gremėzdiškai, tačiau iki Vilkaviškio besidriekiantį 20 km kelią J. Vosylius įveikia maždaug per valandą. Sako, būtų galima ir greičiau, tačiau nesinori kankinti gyvulio. Jis ir taip pavargsta tokį kelią sukoręs. Dažniausiai savo ketverių metų arklį Artį ūkininkas pabalnoja, kai tenka važiuoti į miestą apsipirkti ar nuvežti į mokyklą vaikus. Netradicinio vadeliojimo ypatumus jau perprato ir žmona Rasa, ji retkarčiais taip pas sėda į vairuotojo vietą.

Nenorėdamas arklio išmatomis teršti kelio Justinas sukonstravo dar vieną patobulinimą – lovį, į kurį sukrenta mėšlas. Vėliau jis iškratomas. Dėl šios patobulinimo susitaupo nemažai laiko – nereikia stoviniuoti ir šluoti nuo kelio Arčio paliktų bandelių, o ir policija nepyksta už teršiamą kelią.

Žiemą veikia šildymas, o vasarą – ventiliatorius

Norėdamas šią transporto priemonę padaryti kiek įmanoma patogesnę sau ir savo šeimynai, vyras automobilio salone įtaisė jungikliu valdomą ventiliatorių. Žiemos metu automobilio saloną šildo dujinė krosnelė.

Kad šiluma ilgiau laikytųsi, automobilio stogą teko apdengti izoliacine medžiaga. Tam kuo puikiausiai tiko linoleumas ir plastikinės dailylentės su oro tarpu. Taip ne tik taupoma šiluma, bet ir vasaros metu automobilis mažiau įkaista. Salono viduje ant sėdynių patiestos antklodės, o priekyje kabo pliušinis žaisliukas. Galiniai langai yra uždengti lengvomis grotomis. Jų prireikė, kai prieš kurį laiką arklio traukiamas kėbulas girtų paauglių buvo apmėtytas akmenimis. „Jeigu būtų išdaužę stiklą, būtų sužeidę vaikus“, – susirūpinęs savo vaikų saugumu apie patobulinimus pasakojo J. Vosylius. Saugumui užtikrinti – švyturėlis ir valytuvai

Norėdamas savo traukiamą vežimą padaryti kiek galima saugesnį sau ir aplinkiniams niekada vairuotojo pažymėjimo neturėjęs vyras ant stogo pritaisė geltoną švyturėlį. Kėbulo gale, kaip reikalauja taisyklės, įrengti degantys raudoni pažibinčiai. Lietui lyjant galima įjungti valytuvus, o sutemus – įžiebti ant stogo pritvirtintą lempą. Visus elektros prietaisus ūkininkas sumontavo pats. Jie maitinami iš bagažinėje gulinčio ir periodiškai pakraunamo akumuliatoriaus.

Bagažinėje guli ir atsarginis ratas – jeigu kelyje prakiurtų. Viduje esantis rankinis stabdys taip pat ne dėl grožio. Jis kuo puikiausiai veikia ir naudojamas, kad sustojus arklys Artis nesugalvotų su lengva mašinyte kur nupėdinti pasiganyti. Prieš kurį laiką veikė ir radijas bei garsinis signalas, tačiau dėl drėgmės surūdijo ir sugedo instaliacija.

Svajoja „Trabant“ pakeisti į „Latvija“

Daugiau kaip trejus metus savo originalia transporto priemone kone kasdien važinėjantis suvalkietis didelių svajonių neturi. Sako, kad ateityje nebent norėtųsi naujesnio ir gražesnio automobilio. Tačiau pagrindinis reikalavimas, kad jis būtų lengvas. Kitaip arklys Artis greitai pavargs.

Kol kas J. Vosylius turi vienintelį variantą – sovietiniais laikais pagamintą „Latvija“. Kaimynas pasakojo, kad ji yra lengva, o joje važiuoti būtų daug patogiau nei mažyčiame „Trabant“. Tik problema – tokią surasti jau gana sunku, o ir pinigų ne tiek daug yra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.