Pakeliui į Bauskę turistai iš pamario atrado Rundalę – Baltijos Versalį

Lietuvoje paskelbus Muziejų metus sausio pabaigoje Šilutės muziejus bendradarbiavimo sutartį pasirašė su Bauskės (Latvija) muziejaus kolektyvu. Lietuvos atstovai įsipareigojo raginti tautiečius aplankyti žymiausias kaimyninės valstybės vietas.

Daugiau nuotraukų (1)

Aldona Aleksėjūnienė

Jul 10, 2012, 5:33 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 6:46 AM

Pamario krašto visuomenei neseniai pristačiusi šiųmečio turistinio sezono naujienas Šilutė savo muziejuje surengė Bauskės muziejininko Raičio Abelniekso fotografijų parodą. Joje buvo galima išvysti šio miesto, turinčio vos 10 tūkst. gyventojų, architektūros vaizdus.

Pasisvečiuoti šiame žaviame mieste išsiruošėme būrelis lietuvių. Nors visi norėjo aplankyti Bauskę garsinančią Livonijos ordino XVIII a. pradžioje statytą pilį, to padaryti taip ir nespėjo – tiesiog pritrūko laiko, nes pakeliui į šį miestą vos pervažiavę Lietuvos–Latvijos sieną pasukome keliu, vedančiu į Rundalę. Keliautojų pilni autobusai iš pagrindinio kelio važiavo link baltų iš toli matomų ištaigingų rūmų, tad pasukome įkandin jų.

Ir dėl tokio posūkio nusivilti neteko, nes Latvijos Rundalės pilis visiems tapo tikru atradimu.

Istorijos ir kultūros žinovai tvirtina, kad Rundalės pilis, buvusi Kuržemės hercogo E. J. Birono vasaros rezidencija, yra gražiausias ir žymiausias šios šalies architektūros ansamblis. Ne veltui jis vadinamas Baltijos Versaliu.

Pagal italo architekto F. B. Rastrelli projektą pastatytas baroko stiliaus pilies ansamblis iškilo 1736 metais. Nors šią pilį yra siaubę keli karai, bet savo didybės ir ištaigos ji neprarado iki šių dienų. Rūmuose yra 138 kambariai.

Paauksuoti pokylių salės interjero puošybos elementai, daugybė XVIII amžiaus didikų buities ištaigą liudijančių autentiškų eksponatų, meno kūriniai, o ypač rūmų sodas paliko neišdildomą įspūdį. Jame žydėjo tiek daug gėlynų, vešėjo tiek daug krūmų ir medžių labirintų, tarp kurių lankytojus savo formomis ir paskirtimi žavėjo mažosios architektūros statiniai. O kur dar tvenkiniai, kanalų sistema...

Ir visas šis grožis buvo pasiekiamas tik 80 kilometrų nuo Šiaulių pro Joniškį nuvažiavus Bauskės link. Tada žydėjo tulpių laukai, dabar ten – rožynų erdvės. Šiuose rūmuose praleidome pusdienį. Bauskės Livonijos ordino pilies griuvėsius aplankysime kitą kartą.

„Gal liepos 6-ąją, kai vėl bus kelios laisvos dienos. Vėl trauksime į kelią norėdami pažinti Baltijos šalis“, – sakė bendražygiai.

Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje tradiciškai vyksta kelionių projektas „Didysis žygis po Baltijos šalis“, kviečiantis kartu keliauti šeimas ir draugų kompanijas. Kiekvienoje šalyje siūloma aplankyti po 10 įdomiausių objektų, įeinančių į patraukliausių Europos vietovių sąrašą.

Nei Bauskės, nei Rundalės, o juo labiau – Lietuvos pamario krašto, romantikų numylėto Ventės rago jame nėra, bet šiose vietovėse apsilankę keliautojai įspūdžių skurdumu niekada nesiskundžia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.