Sausakimša Klaipėda mini 760-ąjį gimtadienį ir tradicinę Jūros šventę

Lietuvos uostamiestyje šį savaitgalį sujudimas – liepos 31 dieną prasidėjo tradicinė Jūros šventė. Šiemet ši miesto renginys kiek ilgesnis nei įprastai – jis truks net 5 dienas. O šiemet švęsti proga išskirtinė - Klaipėdos miestas mini 760 metų sukaktį.

Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

2012-08-04 21:15, atnaujinta 2018-03-17 14:26

Klaipėdos gimtadienis susiliejo su kasmetinės Jūros šventės renginiais. Tradiciškai ji būna masiškiausia Lietuvos vasaros švente, kurios metu praūžia per 100 renginių ir kurią aplanko iki pusės milijono svečių.

Tuo įsitikinome užsukę į centrines Klaipėdos gatves, kuriuose vyksta pagrindiniai Jūros šventės renginiai. Žmonių gatvėse pilna, siūlomų pramogų irgi netrūksta. Itin suaktyvėjusi prekyba įvairiais tautodailininkų dirbiniais, smulkių amatininkų gaminiais. Štai

Tiltų gatvėje jaučiamas nemenkas sujudimas, mat čia nemokamai vaišinama tradicine žuviene ir kepta menke. Šioje gatvėje pasveikinti miesto kviečia ir senoviniais kostiumais pasipuošę Pilies teatro aktoriai. Šie ragina paskambinti varpu ir tokiu būdu palinkėti uostamiesčiui geros kloties.

Atgimimo aikštėje šėlsta jaunimas, mat čia vyksta respublikinis hip hopo šokių turnyras „Miesto šventės“ taurei laimėti. Kiek tolėliau nuo Atgimimo aikštės karaliauja senoviniai automobiliai. Šaulių gatvėje susirinko daugiau nei 20 senus laikus menančių transporto priemonių.

Geriau – trumpiau

Danės pakrantėje įsikūrę amatininkai ir prekybininkai nudžiugino gerąja prasme – ir gausiu prekių asortimentu, ir itin šiltu bendravimo. Panašu, kad Jūros šventės šūkis „Būk sveikas, gerųjų vėjų mieste!“ - ne vien tušti žodžiai. Mieste ne tik sveikas, bet ir svetingas.

Štai savo rankų darbo papuošalus pardavinėjanti vilnietė Lina Laukė papasakojo, kad į Klaipėdos šventę atvažiuoja jau antrus metus iš eilės. Kodėl? Nes patinka šventės atmosfera. Prekyba irgi sekasi neblogai.

„Pernai šventė truko tik 3 dienas, šiemet truks 5. Manau, kad trumpiau yra geriau, nes tik dienai ar dviems atvykę žmonės būna smalsesni, gyvesni“, - Jūros šventės atmosferą apibūdino papuošalų dizainerė.

O štai medžio dirbinius savo rankomis drožiantis Viktoras Raibužis pripažįsta, kad ir jam 5 dienos šurmulio yra per akis.

„Žmonių daug, bet pirkėjų šiemet mažiau. Tiesa, šventė graži ir labai jauki“, - džiaugiasi amatininkas.

Iš Vokietijos į Lietuvą pailsėti atvykusi pora priekaištų šventei neturi – čia jie linksminasi jau antrą dieną ir, kaip patys tikina, vis randa už ko užsikabinti.

„Valgėme tradicinių lietuviškų patiekalų, apžiūrėjome senovinius automobilius, plaukėme laiveliu Danės upe. Pramogų tiek, kad nespėjame visko sužiūrėti“, - atradimais džiaugėsi turistai.

Uostamiesčio Teatro aikštėje linksminosi garbesnio amžiaus žmonės. Čia visą dieną vyksta  liaudiškos muzikos kapelų, vokalinių ansamblių ir chorų pasirodymai. Minioje šėlo ir Kovotojų už Lietuvą sąjungos lyderis Vytautas Šustauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.